“The first wealth is health.” – Emerson
Als integratieve dierenarts en nutritionist ben ik een groot voorstander van verse voeding voor onze huisdieren. Gelukkig zijn er ook steeds meer honden en katten eigenaren overtuigd van de voordelen van verse voeding.
Door de toenemende vraag komen er steeds meer merken KVV (kant en klare verse voeding) op de markt. En dat is een goede ontwikkeling. Maar net als bij andere commerciële voedingen zijn er grote verschillen tussen deze merken. Zo verschillen de merken onder andere in samenstelling, kwaliteit van de grondstoffen, wel of niet biologisch, duurzaamheid en welzijn.
Waar ik het vandaag over wil hebben is een verschil tussen merken waar jij mogelijk niet van op de hoogte bent. Ik heb dit helaas al vaak mis zien gaan in de praktijk. Zo heb ik regelmatig puppy’s met groeipijnen die op termijn kunnen leiden tot serieuze gewricht problemen en volwassen honden die het niet goed doen met allerlei klachten zoals diarree en een doffe vacht.
Het verschil waar ik het over heb is het verschil tussen complete en niet-complete varianten.
Wat bedoel ik met Rauwvoeding?
Rauwvoedingen zijn zoals de naam al zegt voedingen met rauwe ingrediënten. Ze liggen in de vriezer en je moet ze ontdooien voor gebruik. Er zijn vele merken en soorten op de markt. Ze bevatten onder andere vlees, organen en botten.
Complete Rauwvoeding
Complete rauwvoedingen zijn zo samengesteld dat ze aan alle voedingsbehoeften van jouw huisdier voldoen. Deze voedingsbehoeften zijn vastgesteld door verschillende organisaties en zijn gebaseerd op vele onderzoeken.
Deze voedingen garanderen dat er geen essentiële voedingsstoffen missen.
Doorgaans bevatten deze merken naast vlees, organen en botten ook groenten en diverse supplementen met vitaminen en mineralen.
Twee voorbeelden van in Nederland verkrijgbare complete rauwvoedingen zijn Energique en Carnibest.
Niet-Complete Rauwvoeding
Dit zijn rauwe voedingsopties die niet compleet zijn en dus niet alle noodzakelijke voedingsstoffen bevatten.
Het langdurig voeren van niet-complete rauwvoeding kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Een aantal voedingsstoffen die vaak niet of te weinig in deze voedingen zitten zijn choline, vitamine E, zink, magnesium, mangaan en jodium.
Enkele voorbeelden van in Nederland verkrijgbare niet complete rauwvoedingen zijn: Carnivoer, Bandit en Alroda.
Deze voedingen bevatten vaak alleen vlees, organen en botten. Maar er zijn ook incomplete merken die wel wat groenten en supplementen bevatten.
Deze niet complete voedingen moeten worden aangevuld met andere voedingsmiddelen om ze compleet te maken. Het roteren tussen verschillende eiwitten (diersoorten) is belangrijk maar dat op zichzelf is niet genoeg om het een complete voeding te maken!
Het probleem is dat je vaak niet weet wat er precies aan nutriënten in de voeding zit en wat je precies moet aanvullen. Daarnaast hebben veel honden en katten eigenaren niet de kennis en kunde in huis om zo’n voeding op een verantwoorde manier aan te vullen.
Afgelopen jaren heb ik met meerdere producenten van deze voedingen contact gehad om te vragen wat er precies in hun voedingen zit zodat ik deze verantwoord kan aanvullen voor mijn patiënten. Tot nu toe is er nog geen enkele producent geweest die mij die gegevens heeft willen geven.
Kies wijselijk en Wees Proactief
Ik adviseer om een complete rauwe voeding te gebruiken. Op die manier weet je zeker dat jouw maatje alles binnenkrijgt wat hij/zij binnen moet krijgen. Daarnaast adviseer ik om regelmatig af te wisselen tussen verschillende eiwitbronnen en om kleine beetjes andere verse voeding erbij te geven zoals vis, groenten en fruit. De algemene regel daarbij is dat je 10% aan calorieën kan bijvoeren zonder de basisvoeding uit balans te brengen. Zo zorg je voor variatie waarbij je gebruik maakt van onder andere fytonutrienten en anti-oxidanten die in verschillende voedingsmiddelen aanwezig zijn. Tot slot adviseer ik om regelmatig een rauw bot of ander natuurlijk kauwmateriaal te geven.
Wil je toch een niet complete variant gebruiken gebruik dan alleen die merken waarbij de fabrikant de service heeft om op basis van jouw gegevens de voeding compleet te maken met onder andere groenten, eieren, een vet en supplementen.
Helaas is het niet altijd duidelijk aan de hand van een verpakking of een website of een rauwvoeding compleet is of niet. Twijfel je daarover? Neem dan contact op met een dierenarts-nutritionist.
Zelf samenstellen
Wist je dat je bij mij terecht kunt voor recepten om zelf jouw voeding samen te stellen? Dit kan op basis van rauwe of gekookte voeding.
Bij het samenstellen van recepten duik ik diep in op de gezondheid van jouw maatje zodat we het recept helemaal kunnen optimaliseren naar wat jouw maatje nodig heeft. Ik gebruik daarbij software zodat ik precies kan zien wat er in de voeding zit. Zo weet je zeker dat de voeding alle essentiële voedingsstoffen bevat!
Heb je aan de hand van dit artikel vragen of opmerkingen?
Stuur mij gerust een berichtje, ik help jou graag!