Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.
— Rodger A Caras
Afgelopen jaren heb ik regelmatig succesvol nekpijn mogen behandelen met acupunctuur. Lees bijvoorbeeld hier eens het verhaal van Spiky.
Hoewel de klinische gevallen voor zichzelf spreken is het toch altijd weer interessant als er nieuwe onderzoeken uitkomen.
Donna Hein deed een onderzoek waarbij ze een vergelijking maakte tussen conventionele therapie en TCM (Traditional Chinese Medicine) therapie bij honden met nekpijn.
Als jouw hond nekpijn hebt kan je een of meerdere van de volgende verschijnselen zien:
• Een lage houding van hoofd en nek
• De nek niet willen buigen en/of strekken
• Spiertrillingen in de nek
• Stijfheid
• Niet willen springen of traplopen
• Niet uitschudden of niet volledig uitschudden
• Niet willen eten of drinken van de grond of een lage bak
• Kreupelheid aan een of beide van de voorpoten
• Verlamming
In de meeste gevallen van nekpijn is het verstandig om verder onderzoek te doen door middel van beeldvorming om zo oorzaken als een hernia uit te sluiten of te bevestigen.
Conventionele behandeling bestaat meestal uit medicatie zoals pijnstillers en/of corticosteroïden en rust. Een operatie kan in sommige gevallen geadviseerd worden bijvoorbeeld als de symptomen verergeren ondanks behandeling.
Vanuit de TCM gezien is nekpijn een vorm van lokale stagnatie van Qi en/of Bloed. Verschillende patronen kunnen hieraan ten grondslag liggen. De acupunctuur behandeling bestaat dan ook uit het weer in beweging zetten van de Qi en/of Bloed om de pijn op te lossen en het behandelen van het onderliggende patroon.
In dit onderzoek werden de gegevens van 42 honden met nekpijn gebruikt. De honden zijn in twee groepen opgedeeld: 31 honden werden behandeld met TCM en 11 honden werden conventioneel behandeld.
De honden in de conventionele groep werden behandeld met Niet steroide ontstekingsremmer (NSAID 55%), corticosteroiden (36%) en methocarbamol (9%). Er werden in deze groep bijwerkingen waargenomen. In de honden die behandeld werden met corticosteroiden liet 36% bijwerkingen zien in de vorm van meer drinken en plassen en een toegenomen eetlust. In de honden die met NSAID’s werden behandeld werd er bloederige diarree gezien in 27% van de gevallen.
De TCM groep werd behandeld met acupunctuur en/of electro-acupunctuur en/of Chinese kruiden. In deze groep werden geen bijwerkingen waargenomen.
Elke hond werd gescoord op basis van pijn, stijfheid, bewegingsvrijheid, neurologische afwijkingen en kreupelheid van de voorpoten. De sore werd voor de behandelingen en na de 4 behandelingen vastgesteld.
De conventionele groep had voor de behandelingen een gemiddelde score van 8.36. Na de behandelingen verbeterde de score gemiddeld naar 4.91. In deze groep had 81,8% van de honden een verbetering van de klinische symptomen.
De TCM groep had een gemiddelde score voor de behandelingen van 9.39 en na de behandelingen 1.23. In deze groep hadden alle honden een verbetering van de score.
DE VERBETERING IN DE TCM GROEP WAS SIGNIFICANT BETER DAN IN DE CONVENTIONELE GROEP. DIT KAN EEN INDICATIE ZIJN DAT TCM BEHANDELING IN DIT SOORT GEVALLEN BETER WERKT DAN DE CONVENTIONELE BEHANDELINGEN.
Uiteraard kunnen we in de praktijk deze behandelingen combineren.