Twelve regular channels are connected with the Zang-Fu organs internally and with the joints, limbs and body surfaces externally. 
— The Ling Shu

Als je een keer op acupunctuur consult bent geweest of als je wat hebt gelezen over acupunctuur ben je vast de term “meridianen” tegengekomen. Meridianen zijn een belangrijk onderdeel van de acupunctuur theorie. Maar wat zijn het?


Meridianen zijn de vaten/kanalen waardoor de Qi en Bloed stromen. Ze vormen een netwerk van vaten dat alles in het lichaam met elkaar verbindt. De meeste (maar niet alle) acupunctuur punten liggen op deze meridianen.


Er zijn twaalf hoofd meridianen en acht extra meridianen. Deze twintig meridianen samen vormen wat we in de TCM noemen de Jing Mai. Naast de Jing Mai is er ook nog de Luo Mai. Deze bevat onder andere de kleinere zijtak vaten en de spier en huid gebieden.


De twaalf hoofd meridianen zijn genoemd naar de Zang Fu organen. Deze hebben dezelfde namen als de organen zoals we die in de Westerse geneeskunde kennen. Echter wanneer we in TCM over een orgaan praten dan bedoelen we daarmee niet alleen het fysieke orgaan zelf maar ook de meridiaan die daarbij hoort en alle functies van dat orgaan inclusief de psychologische functies. Hebben we het bijvoorbeeld over de Milt dan bedoelen we daarmee de Milt zelf, de Milt meridiaan en alle functies die bij de Milt horen.


De twaalf hoofdmeridianen zijn gepaard. Dit betekent dat je van elke meridiaan er een aan de linker kant hebt en een aan de rechter kant (het zijn er dus eigenlijk 24). Er zijn zes Yin meridianen en zes Yang meridianen. Er lopen zes meridianen in de voorpoten (armen) en zes in de achterpoten (benen).


De twaalf hoofdmeridianen zijn allemaal met elkaar verbonden. Drie Yin meridianen (Long, Pericard en Hart) starten in de borst en lopen vanuit daar via de binnenkant van de armen/voorpoten naar beneden naar de vingers/poten. Daar maken ze connectie met hun Yang partners: Dikke darm, Driewarmer (een orgaan dat we in de westerse geneeskunde niet kennen) en Dunne darm. Deze lopen via de buitenkant van de armen/voorpoten naar het hoofd. Op het hoofd ontmoeten deze meridianen de drie andere Yang meridianen: Galblaas, Urineblaas en Maag. Deze lopen vanaf het hoofd over het lichaam naar de benen/achterpoten waar ze aan de buitenkant van de benen naar de voeten lopen. Bij de tenen aangekomen maken ze verbinding met hun Yin partners: Lever, Nier en Milt. En deze lopen via de binnenkant van de benen/achterpoten terug naar de borst. En dan zijn we weer waar we waren begonnen.


Elke meridiaan heeft een ander aantal acupunctuur punten langs de meridiaan. Zo heeft de Long meridiaan 11 acupunctuur punten en de Urineblaas meridiaan heeft er 67.


De acht extra meridianen zijn anders dan de hoofdmeridianen. Ze zijn niet gerelateerd aan een orgaan, ze zijn niet met elkaar verbonden zoals de hoofdmeridianen dat zijn en ze zijn niet gepaard. Twee veel gebruikte extra meridianen zijn de Gouveneursmeridiaan en de Conceptiemeridiaan. De Gouveneursmeridiaan loopt in de middenlijn over de rug en de Conceptiemeridiaan loopt in de middenlijn over de buik.

In de praktijk worden de Meridianen uiteraard gebruikt om aandoeningen te behandelen maar ook om aandoeningen te diagnosticeren.

Als er een lokaal probleem is op het lichaam zoals een verdikking, kale plek of warme plek bijvoorbeeld, zal een acupuncturist ook bedenken op welke meridiaan dit probleem zich bevindt. Dit kan dan aanwijzingen geven over het onderliggende patroon.

Andersom als er symptomen zijn die passen bij een van de orgaansystemen dan kan de gerelateerde meridiaan gebruikt worden om de symptomen op te lossen. Zo kunnen we de Maagmeridiaan gebruiken bij een dier dat problemen heeft met de eetlust bijvoorbeeld.

Heb je vragen? Stel ze gerust!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs