“Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.” – World Health Organization
Jij kan jouw hond de allerbeste voeding geven maar als hij geen beweging krijgt zal hij niet gezond zijn. Een hond die gezonde voeding krijgt en voldoende beweging maar die altijd bang en gestresst is zal ook niet gezond zijn. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het gezond houden van jouw hond. En deze factoren moeten in balans zijn.
Om jouw hond een gelukkig, gezond en lang leven te geven heb je deze vijf pilaren nodig. Er is erg veel te vertellen over elk van deze pilaren. In dit blog geef ik je een korte introductie.
1. Goede voeding
De eerste pilaar van een goede gezondheid is voeding. Je bent wat je eet wordt er vaak gezegd, en dat is waar, ook voor jouw hond. Voeding heeft invloed op werkelijk alles. Wist je dat voeding zelfs genen kan uit of aan zetten? Voeding heeft uiteraard invloed op de gezondheid van het lichaam maar het speelt ook een rol bij het algemene welzijn. Zo zorgt het kauwen op botten bijvoorbeeld voor het vrijkomen van endorfine, hormonen die ervoor zorgen dat jouw hond zich gelukkiger voelt.
2. Beweging en fysieke gezondheid
Jouw hond heeft beweging nodig. Beweging helpt om spieren, botten en ligamenten gezond te houden. Daarnaast is beweging ook goed voor de mentale gezondheid. Van een leuk spelletje worden jullie beiden vast heel gelukkig!
Hoeveel beweging jouw hond nodig heeft hangt af van wat voor hond jij hebt en de fysieke conditie van jouw hond. Alles waar “te” voor staat is niet goed. Te weinig beweging is niet goed, maar te veel beweging ook niet. Het soort beweging en de regelmatigheid van de beweging is ook belangrijk. Zo is vaak achter een bal aanrennen en dan vlak voor de bal op de rem gaan niet goed voor de gewrichten. Op weekdagen een korte wandeling en dan in het weekend ineens een flink stuk gaan wandelen is ook niet altijd verstandig.
3. Mentale stimulatie en emotioneel welzijn
Mentale en emotionele gezondheid zijn net zo belangrijk als fysieke gezondheid.
De omgeving waarin de hond woont, de manier waarop er met de hond wordt omgegaan en de manier waarop de hond wordt getraind hebben allemaal invloed op het emotionele welzijn. Hoeveel angst en stress ervaart jouw hond? Heeft jouw hond voldoende mogelijkheden om een hond te zijn en zijn natuurlijke behoeften uit te leven? Zo zal dit voor de ene hond betekenen dat hij graag wil graven en voor de andere dat hij graag in elke sloot duikt om te zwemmen of modderbaden.
De meeste honden vinden het heerlijk om regelmatig mentaal te worden uitgedaagd. Voor iedere hond is er wel een passende uitdaging te vinden. Je kunt hierbij onder andere denken aan speuren, detectie werk, puzzels, snuffelkleedjes, een nieuw trucje aanleren etc.
4. Preventieve gezondheidszorg
Een goede preventieve aanpak kan heel veel problemen voorkomen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een regelmatig gezondheidscontrole bij een holistische dierenarts, het jaarlijks doen van een bloedonderzoek, de ontlasting laten controleren op wormen en een regelmatige acupunctuur behandeling om in balans te blijven.
Bij preventie hoort ook het alert zijn op kleine veranderingen en op tijd ingrijpen zodat kleine dingen niet uitgroeien tot grote problemen.
5. Sociale connectie en liefde
Honden zijn sociale dieren. Jouw hond heeft tijd, aandacht en liefde nodig om gezond te blijven.
Hopelijk geven deze vijf pilaren jou een handvat om jouw hond gezond en gelukkig te houden.
Wat doe jij om jouw hond gezond en gelukkig te houden? Deel jouw tips hieronder zodat we van elkaar kunnen leren!
Heb je opmerkingen of vragen? Stuur mij een berichtje, ik help je graag!