Cats know how to obtain food without labor, shelter without confinement and love without penalties.
— W.L. George
De meeste honden zullen zonder problemen snel overstappen op een andere voeding. Bij katten is dit vaak wat lastiger. Katten zijn erg zinnig als het op hun eten aankomt en “wat de boer niet kent eten we niet”.
Met verse voeding bedoel ik rauwe voeding of zelf gekookte voeding. Er zijn vele redenen om over te stappen op verse voeding voor jouw kat. Maar in dit blog ga ik niet in op die redenen. In dit blog wil ik wat tips geven voor het overstappen.
Kittens ontwikkelen hun smaak in ongeveer de eerste 16 weken van hun leven. Alles wat ze in die periode eten wordt als “normaal” eten gezien. Een kitten dat in die periode allerlei verschillende voedingsmiddelen krijgt aangeboden (brok, natvoer, gekookt, rauw, vlees, groenten etc.) zal voor de rest van zijn leven een makkelijkere eter zijn en meer verschillende voedingen accepteren. Een kitten dat in die eerste maanden alleen maar brokjes heeft gegeten zal later in het leven veel moeilijker te wennen zijn aan andere voedingen. En dit kan problematisch worden bijvoorbeeld als zo’n kat op latere leeftijd op speciale voeding moet om medische redenen, bijvoorbeeld een nieraandoening.
DUS, ALS JE EEN JONG KITTEN HEBT, ZORG ER DAN VOOR DAT JE HEM/HAAR ZOVEEL MOGELIJK VERSCHILLENDE VOEDINGEN GEEFT. OP DIE MANIER ONTWIKKEL JE EEN KAT DIE FLEXIBELER IS MET ETEN GEDURENDE DE REST VAN HET LEVEN.
De meeste kittens zullen makkelijk overstappen op verse voeding. Als je daarnaast dan ook nog een volwassen kat in huis hebt die al verse voeding eet zal het kitten dit gedrag kopiëren en dat maakt het nog makkelijker.
Hoe ouder de kat, hoe langer de kat alleen maar brok heeft gegeten, hoe langer het waarschijnlijk zal duren om die kat te laten wennen aan andere voeding.
Als je een volwassen kat hebt die op brok staat en je wil verse voeding aan de brok gaan toevoegen of de kat volledig overzetten op verse voeding geef ik je graag wat tips. Ik hoop dat ze helpen!
HET ALLERBELANGRIJKSTE PUNT BIJ HET OVERZETTEN VAN JOUW KAT IS GEDULD! KATTEN HEBBEN TIJD NODIG OM TE WENNEN AAN NIEUWE VOEDING. BIJ SOMMIGE KATTEN KAN HET WEKEN TOT MAANDEN DUREN VOOR ZE VOLLEDIG OVER ZIJN. DUS NIET OPGEVEN EN RUSTIG BLIJVEN AANBIEDEN. HET IS HET ABSOLUUT WAARD!
Een ander belangrijk punt is dat je een kat nooit moet laten vasten. Het “als hij/zij het niet wil eten dan eet hij/zij maar niet” raad ik zeer sterk af bij katten. Honden kunnen zonder al te veel problemen een paar dagen niet eten maar katten die niet eten ontwikkelen vrij snel problemen met hun lever. Je kan even afwachten of je kat het nieuwe eten gaat eten maar ik raad aan om je kat niet langer dan 36 uur niet te laten eten!
Als je momenteel de brokken de hele dag hebt staan is dat het eerste punt om mee te beginnen. Stap over op je kat in 2-4 maaltijden per dag eten te geven. Reken de hoeveelheid die jouw kat per dag mag hebben uit en verdeel dat in het aantal maaltijden. Zet op de gekozen tijden het bakje neer en haal het na 10-30 minuten weer weg. De meeste katten zullen in korte tijd leren dat het nu de bedoeling is dat ze hun dagelijkse behoefte uit die maaltijden halen. Als je meerdere katten hebt geef ze dan allemaal een eigen bakje en zet de bakjes op verschillende plekken neer.
Vandaaruit zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige katten stappen zonder problemen over van brok op vers en eten het gewoon op als je het neerzet. Als dat niet het geval is werkt het vaak goed om jouw kat eerst over te zetten op natte voeding (blik) en als je kat daarop over is overgaan op de verse voeding. Katten kunnen verslaafd raken aan de brokken. Als jouw kat geen blikvoeding gewend is begin dan daar. Is jouw kat wel al blikvoeding gewend dan kan je gelijk met verse voeding gaan werken. Jij kent jouw kat het beste dus pas aan naar wat bij jouw kat het beste werkt.
Je kan beginnen door eerst met twee bakjes te werken die je naast elkaar neerzet. Het ene bakje met het “oude” voer (brokjes/natvoer) en het ander bakje met de nieuwe voeding (vers). Laat de kat zelf kiezen wat hij/zij wil eten. Ook al eet jouw kat de nieuwe voeding niet zet het gewoon elke dag naast het oude voer neer. Alleen al doordat het nieuwe voer daar staat en jouw kat het ziet en ruikt zal jouw kat er meer aan wennen. Hopelijk wordt jouw kat op een gegeven moment toch nieuwsgierig genoeg om beetjes te gaan proeven.
Het kan helpen om de voeding op een schoteltje aan te bieden in plaats van in een bakje omdat sommige katten het niet fijn vinden als hun snorharen tegen de zijkant van het bakje komen.
Probeer allerlei verschillende voedingen in het begin. Het doel is om je kat te wennen aan verse voeding. Het eten van de correcte hoeveelheden en verhoudingen komt later wel. Probeer uit te vinden wat jouw kat lekker vindt. Als je eerst overstapt op natvoer kan je verschillende smaakjes en merken proberen. Als je overstapt op vers kan je verschillende soorten vlees proberen, gekookte ei, groenten in kleine stukjes of gepureerd of als smoothie, sardientjes etc. De meeste katten zullen het eerst vlees en organen eten dus begin daar mee. Voeg groenten later toe.
Als na een paar weken proberen jouw kat het nieuwe eten nog niet aanraakt kan je proberen wat brokjes op het nieuwe voer te leggen, of een paar snackjes die jouw kat wel lekker vind erop. Je kan ook proberen om er wat bottensoep overheen te gieten of bijvoorbeeld geraspte kaas als jouw kat fan is van kaas. Of leg brokjes in het midden van het schoteltje en wat verschillende verse voedingen er omheen.
Als jouw kat het na een paar weken dan nog steeds niet probeert kan je een heel klein beetje van de nieuwe voeding door de brokjes doen. Begin bijvoorbeeld met een halve theelepel. Als hij/zij dat goed eet bouw je dat langzaam op.
Het kan ook helpen om de voeding licht opgewarmd te geven, ongeveer 35-38 graden. Kook nooit voeding waar botten in zit en warm geen voeding op in de magnetron. Door de stralen van de magnetron gaan veel voedingsstoffen kapot. Je kan het au bain-marie opwarmen of met een beetje water in een pan.
Zodra je kat kleine beetjes van het nieuwe voer gaat eten ga je langzaam de hoeveelheid van het oude voer verminderen en de hoeveelheid van het nieuwe voer verhogen. Net zo lang tot jouw kat volledig op de nieuwe voeding staat.
Als jouw kat dan helemaal gewend is aan de nieuwe verse voeding (en waarschijnlijk niet meer anders wil ) kan je wat grotere stukken vlees gaan voeren. Op grotere stukken moeten ze kauwen en dat is goed voor de kaakspieren en het gebit. Doe ook dit in kleine stapjes.
En als jouw kat dan ook gewend is aan kauwen kan je rauwe botten gaan geven. Geef nooit gekookte botten! Geef alleen rauwe of gevriesdroogde botten. Botten die voor katten geschikt zijn zijn bijvoorbeeld kippen of eenden nekken en vleugeltjes. Het kauwen op botten is goed voor hun gebit en kauwspieren en het is een goede activiteit voor ze waarrbij ook endorphinen vrijkomen waardoor je een blijere kat hebt.