Eliminatie dieet voor honden en katten

Eliminatie Dieet bij Honden en Katten: Wat, Waarom en Hoe?

” I’m allergic to stupidity.” – Chris Colfer

Voelt jouw hond zich vaak ongemakkelijk, met chronische jeuk of terugkerende oorontstekingen? Heeft jouw kat voortdurend last van spijsverteringsproblemen waardoor ze naast de bak poept? Dan kan een eliminatie dieet wel eens precies zijn wat jullie nodig hebben! In dit blog leg ik uit wat een eliminatie dieet is, wanneer je het moet overwegen, hoe het werkt, en hoe het kan helpen om jouw maatje weer gezond en gelukkig te maken. 

Wat is een Eliminatie Dieet?

Een eliminatie dieet is een voedingsplan dat specifiek is ontworpen om voedselallergieën of -intoleranties bij honden en katten te identificeren. 

Het is gebaseerd op het feit dat je een allergie moet opbouwen. Om ergens allergisch of intolerant voor te worden moet jouw lichaam er een aantal keer contact mee hebben gehad. 

Door nu een voeding samen te stellen die uit 100% nieuwe ingrediënten bestaat die jouw huisdier nog nooit heeft gegeten kan jouw dier daar theoretisch niet allergisch voor zijn. Als je dan merkt dat de klachten verminderen of verdwijnen dan weet je dat een voedingsallergie de oorzaak is, of in ieder geval een belangrijke rol speelt bij die klachten. 

Een eliminatie dieet is persoonlijk! 

Uit bovenstaande zal je begrijpen dat een eliminatie dieet voor ieder dier anders is. Ieder dier kan namelijk voor andere ingrediënten overgevoelig zijn. Voor de ene hond kan een eliminatie dieet op basis van vis prima zijn. Maar voor een hond die al veel vis in zijn leven heeft gegeten en daar allergisch voor is geworden is een eliminatie dieet op basis van vis helemaal niet geschikt. 

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar wat jouw hond of kat in zijn/haar leven allemaal heeft gegeten. Er is niet een standaard eliminatie dieet dat voor alle dieren geschikt is. 

Wanneer Gebruik je een Eliminatie Dieet?

Een eliminatie dieet kan nuttig zijn wanneer je huisdier symptomen vertoont die kunnen passen bij een voedselallergie of -intolerantie, zoals:

🐾 Chronische of steeds terugkerende jeuk of huiduitslag  

🐾 Terugkerende oorontstekingen  

🐾 Voortdurende of vaak terugkerende maag- of darmklachten: 

  • Regelmatig diarree
  • Wisselende ontlasting
  • Een keer per maand of vaker overgeven
  • Vaak gras eten
  • Abnormale dingen eten zoals: grond, bladeren, aan metaal likken etc. 
  • Kieskeurig zijn met het eten en/of een wisselende eetlust hebben
  • Veranderingen in gedrag zoals een kort lontje hebben, uitvallen naar andere honden, sacherijnig zijn etc. 

🐾 Onverklaarbare gewichtsverlies, moeilijk op gewicht te houden

In al deze gevallen is het verstandig om voeding als oorzaak uit te sluiten. Er is toch niks fijner dan de klachten van jouw maatje op te lossen met een simpele verandering van de voeding? 

Hoe Werkt een Eliminatie Dieet?

Een eliminatie dieet bestaat officieel uit twee hoofdcomponenten: de eliminatiefase en de provocatiefase. 

1. Eliminatiefase

    – 🥩 In de fase gaan we een voeding geven met ingrediënten die jouw hond/kat nog nooit heeft gegeten. Je kunt hierbij denken aan een voeding op basis van kalkoen, paard, varken etc. Het is belangrijk om niet alleen naar de eiwitbron te kijken. Een allergie voor eiwit is de meest voorkomende voedingsallergie maar het kan voorkomen dat jouw hond allergisch is voor andere ingrediënten zoals specifieke granen, groenten of fruit. 

    – 📅 Deze fase duurt meestal 8-12 weken.

– Gedurende deze tijd mag je huisdier niets anders eten dan het geselecteerde dieet (inclusief snacks en kauwspeeltjes). Denk maar eens aan iemand met een pinda allergie. Een enkele pinda kan genoeg zijn om de klachten te veroorzaken. Hetzelfde geldt voor jouw huisdier. Een heel klein beetje van hetgeen waarvoor jouw dier allergisch is kan de klachten opwekken of onderhouden.

2. Provocatiefase

    – 🥕 Herintroductie. Na de eliminatiefase introduceer je geleidelijk de oude voedingsmiddelen één voor één. Dit helpt om te identificeren welk specifiek ingrediënt de allergie veroorzaakt.

    – 🔍 Observatie. Noteer elke reactie (zoals jeuk of maagklachten) die optreedt na het herintroduceren van een ingrediënt.

In de praktijk wordt een provocatie fase niet altijd uitgevoerd. 

Verschillende Manieren om een Eliminatie Dieet Uit te Voeren

Er zijn verschillende benaderingen om een eliminatie dieet uit te voeren:

  • Zelfgemaakte Diëten

    Dit is de beste manier om een eliminatie dieet uit te voeren. Door een dieet zelf samen te stellen heb je volledige controle over de ingrediënten en is het vaak effectiever. Het is echter wel belangrijk dat het dieet compleet is zodat er geen tekorten aan vitaminen en mineralen ontstaan. Laat een dergelijk dieet dan ook altijd samenstellen door een dierenarts die daar kennis en ervaring mee heeft. 

    • RAW Mono protein horse 

    Het bedrijf RAW veterinary diets heeft in samenwerking met dierenartsen een rauw vlees voeding ontwikkeld die speciaal bedoeld is voor eliminatie diëten. Deze voeding is op basis van paardenvlees. De paarden worden apart geslacht en de voeding wordt apart van de andere voedingen gemaakt zodat er geen kruisbesmetting met andere voedingen plaats vindt. 

    Deze voeding is echter niet volledig en moet worden aangevuld met een vitaminen/mineralen supplement, gekookte groenten, koolhydraten en een vet bron.

    • Commerciële gehydrolyseerde voedingen 

    Deze diëten bevatten eiwitten die zijn afgebroken tot zodanige kleine fragmenten dat het immuunsysteem ze niet herkent als allergenen. Dit zijn complete voedingen in de vorm van brokken en/of blikken. 

    Dit lijkt heel praktisch maar helaas weten we uit onderzoek dat een percentage van de dieren met een voedingsallergie niet goed op deze voedingen reageert. Als jouw dier er wel goed op reageert dan kan dit een praktische oplossing zijn. Maar als jouw dier er niet goed op reageert heb je daarmee een voedingsallergie nog niet definitief uitgesloten en zal je alsnog naar optie 1 of 2 moeten. 

    Hoe ik Je Kan Helpen

    Als integratieve veterinaire voedingstherapeut heb ik veel ervaring met dit soort diëten en kan ik je helpen bij elke stap van het eliminatie dieet:

    🔬 Persoonlijke Begeleiding: Samen stellen we een op maat gemaakt dieetplan op dat past bij de unieke behoeften van jouw huisdier.  

    📊Voedingsanalyse: We zorgen ervoor dat het dieet compleet en uitgebalanceerd is, zodat je huisdier alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. 

    📈 Regelmatige Evaluatie: We monitoren de vooruitgang en passen het dieet indien nodig aan om de beste resultaten te bereiken.  

    💬 Ondersteuning en Advies: Je krijgt continu advies en ondersteuning gedurende het hele proces, zodat je je nooit overweldigd voelt.

    Neem gerust contact met mij op voor meer informatie of voor een consult. Samen werken we aan de gezondheid en het welzijn van jouw maatje! 

    Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

    Hoi, Ik ben Anneke

    Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
    Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
    meer blogs