Before you heal someone, ask him if he is willing to give up the things that made him sick.
— Hippocrates
Je hebt vast gezien dat mijn logo een (Bonsai) boompje is. Dit is omdat een Bonsai boom voor balans staat. Maar ook vanwege een van de belangrijkste principes van de Traditionele Chinese Geneeskunst. Zonder dit principe is het eigenlijk niet mogelijk om patiënten echt te genezen. Ondanks dat dit principe zo belangrijk is wordt het helaas heel vaak vergeten.
Nu ben je vast nieuwsgierig wat dit principe is!
Het principe waar ik het over heb is: ga altijd op zoek naar de wortel van een probleem. Ofwel ga altijd op zoek naar de oorzaak van het probleem. De enige manier om een aandoening blijvend op te lossen is namelijk om de oorzaak op te lossen. Zolang we dat niet doen blijft de aandoening aanwezig en vaak wordt het ook steeds erger.
Een paar simpele voorbeelden om dit principe duidelijker te maken:
Trientje is een Europese korthaar poes van 8 jaar oud. Ze had eigenlijk nooit problemen maar het laatste jaar heeft ze bijna elke maand blaasontsteking. Als ze weer klachten heeft wordt er urineonderzoek gedaan en als er dan een blaasontsteking aanwezig is krijgt Trientje medicatie voorgeschreven. Deze medicatie lost de blaasontsteking altijd snel op. Maar toch heeft ze dan een paar weken later weer een blaasontsteking. Hoe kan dat toch?
In dit geval is er een onderliggende oorzaak die de blaasontsteking steeds veroorzaakt. Bij Trientje bleek dat zij het niet goed kon vinden met de nieuwe kat van de buren. Dit leverde veel stress op bij haar wat resulteerde in een blaasontsteking. We kunnen de blaasontsteking wel behandelen met medicatie maar als we de onderliggende oorzaak niet oplossen blijft het steeds terug komen.
Diesel de Labradoodle heeft ontzettende jeuk. Hij kreeg daarvoor jeuk remmende medicatie voorgeschreven. Die medicatie hielp wel wat maar eigenlijk niet voldoende en telkens als de medicatie werd gestopt werd de jeuk weer onhoudbaar. Diesel bleek allergisch te zijn voor kip. We kunnen wel jeuk remmende middelen geven maar zolang er kip in zijn voeding blijft zitten gaan we de onderliggende oorzaak niet wegnemen en het probleem dus ook niet oplossen.
Oreo is regelmatig kreupel aan zijn rechtervoorpoot. Hij krijgt dan een poosje ontstekingsremmers/pijnstillers en hij moet het dan even rustig aan doen. De klacht is dan altijd met ongeveer een week weer weg. Helaas komen een paar weken later de klachten weer terug.
Bij Oreo was de onderliggende oorzaak een niet goed passend tuig. Dit tuig beperkte zijn bewegingen waardoor hij krampachtig ging lopen wat bij hem een kreupelheid aan de voorpoot veroorzaakte. We kunnen dan wel steeds ontstekingsremmers geven maar het is beter om Oreo een goed passend tuig te geven en het probleem blijvend op te lossen.
Dit lijkt heel simpel en voor de hand liggend maar helaas gebeurt het in de praktijk regelmatig dat er symptomen worden bestreden maar niet naar de onderliggende oorzaak wordt gezocht.
Heeft jouw dier een aandoening stel jezelf dan altijd de vraag: Waarom? Waarom is er epilepsie? Waarom is er artrose? Waarom is er een terugkerende oorontsteking? Etc.
Uiteraard is het niet altijd makkelijk om de oorzaak te vinden. En veel aandoeningen zijn ook multifactorieel. Dat wil zeggen dat er meerdere factoren aanwezig zijn die een rol spelen bij het ontstaan en het onderhouden van de aandoening. Dit geldt voor heel veel aandoeningen. Om een aantal voorbeelden te noemen: artrose, IBD, en kanker.
Als een aandoening/onbalans al langer bestaat kan deze leiden tot weer nieuwe symptomen waardoor het lastiger wordt om te achterhalen waar het probleem is begonnen. Denk bijvoorbeeld aan een kreupelheid die bij de heup begon. Zo’n dier gaat proberen de pijn te vermijden door die heup minder te gebruiken. Het uit balans lopen wat daardoor ontstaat kan tot andere problemen leiden zoals rugpijn.
Ondanks dat het niet altijd makkelijk is om de onderliggende oorzaak te achterhalen is het wel altijd heel erg de moeite waard om het te proberen. Hoe meer onderliggende factoren je kan wegnemen hoe minder last jouw dier van de aandoening heeft en hoe groter de kans dat je de aandoening kan genezen of achteruitgang kan vertragen.
De Chinese Geneeskunst kijkt anders naar de oorzaken van ziekten dan onze Westerse geneeskunst. Balans en problemen voorkomen spelen hierbij een grote rol. Hierover later meer.
Heeft jouw dier een probleem of aandoening en wil je hulp bij het zoeken naar de oorzaak/oorzaken? Ik help je graag!