Halsband of tuigje?

Where there is movement there is no pain. 
Where there is pain there is no movement. 
— Traditional Chinese Saying.

Deze vraag wordt mij nog steeds dagelijks gesteld. Wat is nu beter een tuig of een halsband? 

 Om deze vraag te beantwoorden gaan we naar een aantal dingen kijken. Om te beginnen de anatomie van de hals van een hond: 

Anatomie-nek-hond02.jpg

De hals van een hond is hetzelfde als onze hals. In de hals lopen een heleboel belangrijke structuren. De structuren die we in de hals vinden zijn: huid, spieren, lymfeklieren en lymfebanen, thymus, tongbeen, wervels, tussenwervelschijven, ruggenmerg, zenuwen, aders, slagaders, slokdarm, luchtpijp en schildklier.

Op al deze structuren wordt druk gezet met een halsband. Honden hebben een natuurlijk instinct om tegen druk in te gaan. Dat wil zeggen dat als je druk op jouw hond geeft door bijvoorbeeld aan de lijn te trekken het natuurlijke instinct van jouw hond is om hier tegenin te gaan en dus juist te gaan hangen in de lijn.


Maar is de druk die op de nek wordt gezet met een halsband groot genoeg om schade te veroorzaken aan deze structuren? Daar zijn meerdere onderzoeken gedaan waarvan ik er twee vandaag wil bespreken:


In een studie die is uitgevoerd in 2019 werden een aantal verschillende halsbanden vergeleken (Hunter et al 2019). Er werd gekeken naar hoeveel druk die halsbanden op de nek uitoefenden. De gemiddelde kracht die deze halsbanden op de nek uitoefenden was 30,2 Newton. Uit onderzoek is gebleken dat 2 gram gewicht de functie van een zenuw al met 50% kan doen afnemen (Kaufman 2007). De druk die slecht passende zadels geven bij paarden die klinische klachten hebben van een slecht passend zadel is 3,89 Newton/cm2.

Bij mensen kan weefselschade en zelf afsterven van weefsel optreden bij een druk op de skin van ongeveer 0,43 N/cm2.

Dit jaar werd er in Engeland een studie uitgevoerd door Anne Carter en anderen. In dit onderzoek werd ook gekeken naar de druk die een halsband op de nek uitoefent. Er werden verschillende halsbanden vergeleken. De druk die werd gemeten varieerde tussen de 83 en 832 kPa.

DE CONCLUSIE VAN HET ONDERZOEK WAS DAT ALLE HALSBANDEN DIE WERDEN GETEST EEN DRUK OP DE HALS UITOEFENDEN DIE GROOT GENOEG WAS OM SCHADE TE VEROORZAKEN.

Zelfs bij een lichte druk op de halsband kan er schade aan de nek ontstaan. De onderzoekers adviseerden om een halsband alleen te gebruiken om het identificatie plaatje aan te hangen. Voor het wandelen met de hond adviseerden zij een tuigje zodat er niet te veel druk op de nek ontstaat.


In tegenstelling tot bij een halsband wordt bij een tuig de druk verdeeld over de gehele borstkas van een hond. 

UIT BOVENSTAANDE MAG DUIDELIJK ZIJN DAT IK EEN GROTE VOORKEUR HEB VOOR TUIGJES. MAAR HET IS WEL BELANGRIJK DAT DIT EEN GOED PASSEND TUIG IS.

In deze video zie je dat tuigjes die een band voor de borstkas langs hebben de beweging van jouw hond beinvloeden. Je ziet duidelijk de verkorte pas in de voorhand en de compensatie van de achterhand. Dit kan leiden tot blessures! 

In de meeste gevallen is een goed passend tuigje een Y-tuig. Dit zijn tuigjes die van voren gezien een Y-vorm hebben. Er loopt een band tussen de voorpootjes door en twee banden die over de nek gaan. Op deze manier blijven de schouders van jouw hond vrij waardoor hij/zij zich vrij kan bewegen. Het contactpunt aan de voorzijde moet op het borstbeen rusten. Ligt het namelijk boven het borstbeen dan drukt het nog steeds op de nek net als een halsband. De “singel” moet niet te dicht achter de oksels langslopen zodat daar geen irritatie ontstaat en deze singel moet op het borstbeen rusten en niet daarachter zodat er geen druk op de buik wordt uitgeoefend. 

Een goed passend tuig. A: De schouders liggen vrij. B: Het aansluitpunt ligt op het borstbeen. C: de singel ligt op het borstbeen en niet te dicht in de oksels.
Een goed passend tuig.A: De schouders liggen vrij. B: Het aansluitpunt ligt op het borstbeen. C: de singel ligt op het borstbeen en niet te dicht in de oksels.

Realiseer je dat eigenlijk alle Anti-trek tuigen gebaseerd zijn op of het veroorzaken van pijn bij trekken of het uit balans brengen van je hond bij trekken. Beide zijn uiteraard niet gewenst. 

De beste manier om een hond te leren niet te trekken aan de lijn is nog steeds door middel van positieve training. 


Referenties

Carter, Anne J., Donal S. McNally, and Roshier, Amanda L., (2020). “Canine collars: an investigation of collar type and the forces applied to a simulated neck model.” Veterinary Record.

Hunter, A. et al (2019) Pressure and force on the canine neck when exercising using a collar and leash. Veterinary and Animal Science (8) 

Kaufman, J. (2007) The collar’s role: Avoiding neck spine and other injuries. The Retriever, Labrador Education and Rescue Network’s Newsletter, November 2-5 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs