HE DAT DOET HIJ ANDERS NOOIT……..

Het is niet die ene druppel die de emmer doet overlopen. Het zijn die ontelbare druppels daarvoor. 
— Onbekend

Hé dat doet hij anders nooit!

Een opmerking die ik regelmatig hoor als een hond in de wachtkamer blaft of gromt naar een andere hond of zijn lip optrekt als ik naar de buik wil voelen.

Dit gedrag is in die omstandigheden echter helemaal niet zo gek. Ik ga jullie dat proberen uit te leggen.

DE DRUPPEL DIE DE EMMER DOET OVERLOPEN

Daar zit je dan…. Te huilen om iets waar je normaal eigenlijk helemaal niet om huilt maar je kan het nu gewoon even niet hebben. Gisteren moest je naar een begrafenis, vandaag heb je een rotdag gehad op het werk en nu is je emmertje vol en is deze verkeerde opmerking nou net de druppel die de emmer doet overlopen.

Sommige mensen gaan huilen als ze een overlopende emmer hebben, anderen worden heel erg boos. Iedereen reageert op zijn eigen manier.

Honden hebben ook zo’n emmertje. En als deze emmer bij een hond overloopt krijg je vaak gedragingen als blaffen, grommen, hyperactief zijn etc. Elke hond reageert op zijn eigen manier.

HOE RAAKT HET EMMERTJE VOL?

De hele dag door wordt jouw hond blootgesteld aan allerlei prikkels. Leuke dingen zoals een trekspelletje of een potje frisbeeën en minder leuke dingen zoals een agressieve hond of een bezoekje aan de dierenarts. Zowel leuke dingen (positieve stress) als niet leuke dingen (negatieve stress) vullen het emmertje.

Een aantal veel voorkomende dingen die de emmer kunnen vullen:

· Stress

Alles waar je hond opgewonden of ongerust van raakt is stress. Positieve stress kan bijvoorbeeld ontstaan door achter een bal aan te rennen, een trekspelletje of met een andere hond spelen. Dingen waar je hond ongerust over is kunnen bijvoorbeeld zijn: auto’s, voorbijgangers, andere honden, paarden, geluiden, etc.

· Pijn/ ongemak

Niet lekker in zijn vel zitten door een blessure of ziekte.

· Jeuk

Door bijvoorbeeld een allergie, vlooien of een huidaandoening.

Stel je voor dat jouw hond pijn heeft door zijn artrose, vanmorgen tijdens de wandeling een hele enge meneer met een hoed heeft gezien en nu ook nog met jou naar de dierenarts moet….

De andere hond die de wachtkamer binnen komt lopen is dan de druppel die het emmertje doet overlopen. Op dat moment reageert jouw hond met dingen die hij anders niet doet zoals blaffen of grommen.

Stresshormonen kunnen na een stressvol “iets” drie dagen of langer hoog blijven. Dit betekent dat wat jouw hond afgelopen dagen heeft meegemaakt nog steeds bijdraagt aan het emmertje. Stress stapeling noemen we dat. De enge postbode die jouw hond op maandag is tegengekomen kan er op woensdag dus nog steeds voor zorgen dat jouw hond bij de dierenarts anders reageert dan anders.

WAT GEBEURT ER ALS HET EMMERTJE VOL IS?

ALS DE EMMER VOL RAAKT KAN JOUW HOND, NET ALS JIJ, ANDERS REAGEREN DAN ANDERS. HIJ KAN NIET ZO GOED MEER NADENKEN EN GAAT REAGEREN OP MANIEREN DIE HIJ ANDERS NIET DOET.

Denk bijvoorbeeld aan:

· Uitvallen naar een voorbijganger

· De hele avond om aandacht vragen in plaats van rustig te gaan liggen slapen

· Opspringen

· Aan de lijn trekken

· Weglopen/ willen verstoppen

· Niet kunnen concentreren/ niet luisteren

· Een lip naar jouw optrekken als je hem wil borstelen of vlooiendruppels wil geven

· Snauwen


De onderliggende reden van dit gedrag is dat jouw hond zijn emmertje overstroomt. Je hond op dat moment straffen of proberen te trainen (bijvoorbeeld oefeningen om netjes aan de lijn te lopen) gaat niet helpen. Sterker nog het straffen en de poging om te trainen zorgen ervoor dat het emmertje alleen maar nog voller wordt. Het enige wat gaat helpen is je hond helpen zijn emmertje te legen zodat hij zich weer normaal kan gaan gedragen.

Naast dat het heel vervelend is voor jou als jouw hond zich op een ongewenste manier gedraagt is het ook heel erg vervelend voor jouw hond zelf. Als de emmer van jouw hond voldoende ruimte overhoudt is jouw hond blijer en kan hij beter omgaan met de wereld om hem heen. Een hond die blij en relaxed is zal ook minder snel een volle emmer hebben.

Een volle emmer is ook slecht voor zijn gezondheid. Een chronisch volle emmer zorgt er namelijk voor dat er flink wat stress in zijn lijf is en dat kan leiden tot allerlei aandoeningen.

Maar hoe leeg je dat emmertje dan?

HET EMMERTJE LEGEN

Aan de onderkant van ons emmertje zit een gaatje. Bij een volle emmer duurt het minimaal drie dagen voor het emmertje langzaam leeg loopt. En dit geldt dan alleen als er geen nieuwe vulling bijkomt!

Als jouw hond een volle emmer heeft is het verstandig om hem minimaal drie dagen rust te geven. En rust houdt in dat jouw hond geen dingen doet die hem stress (positief of negatief) opleveren. Als jouw hond wandelen stressvol vindt ga je dus niet met hem wandelen. Als jouw hond heel erg opgewonden raakt van spelen met een bal ga je dat dus niet doen. Als je merkt dat jouw hond na drie dagen of langer weer tot rust is gekomen ga je langzaam de activiteiten weer oppakken.

Als pijn of jeuk bijdraagt aan de emmer van jouw hond dan is het verstandig om samen met jouw dierenarts een oplossing te zoeken.

Wees de advocaat van jouw hond. Ken je hond en houdt je hond goed in de gaten. Welke dingen dragen bij aan zijn emmertje? Hoe vol is zijn emmertje? Als je merkt dat het emmertje van jouw hond voller is dan normaal, of als er veel stress is geweest, geef je hond dan een aantal dagen rust.

Als je weet welke dingen jouw hond negatieve stress opleveren dan is het verstandig om je hond te leren dat deze dingen helemaal niet zo eng zijn.

Elke hond heeft een eigen emmertje. De een heeft een groot emmertje, de andere een kleine. De ene emmer heeft een groot gat onderin en is dus zo leeg, de ander heeft een piepklein gaatje waarbij het weken duurt voor de emmer eindelijk leeg is. Door met jouw hond te spelen en trainen kan je de grootte van de emmer en van het gat beïnvloeden. Met trainen en spelen kan je jouw hond leren beter met de wereld om hem heen om te gaan, oftewel je maakt de emmer groter. Door jouw hond te leren zich te ontspannen kan je het gat onderin de emmer groter maken.

Wist je dat honden net als mensen optimistisch of pessimistisch kunnen zijn? Een pessimist gaat altijd van het slechtste scenario uit. Zo zal een hond die pessimistisch is ook veel sneller bang zijn of reageren op nieuwe dingen. Gelukkig zijn er spelletjes die je met je hond kan doen om je hond te leren optimistischer in het leven te staan. Een daarvan is het chaos spel dat te vinden is op mijn blog.

Acupunctuur gaat ervan uit dat alles verbonden is. Zo heeft onbalans invloed op emoties maar emoties kunnen ook onbalans veroorzaken. Boosheid heeft effect op de lever en je te veel zorgen maken is niet goed voor de milt. Behandelen van een onbalans met acupunctuur heeft daarom ook invloed op emoties en daarmee op gedrag. Ook acupunctuur kan dus helpen om jouw hond zijn emmertje te legen.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs