Heb jij een hond met allergie? Hoe omega-3 kan helpen! 

Happiness is having a scratch for every itch. 
— Ogden Nash

Allergieën bij honden zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen variëren van milde symptomen zoals jeuk en roodheid tot ernstige aandoeningen zoals dermatitis (huidontsteking) en chronische of steeds terugkerende oorontstekingen. Allergie is een multifactorieel aandoening. Dat betekent dat er meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening. Daardoor is de behandeling van allergieën vaak complex en vereist een multidisciplinaire aanpak. 

Uiteraard is het belangrijk om te proberen de oorzaak van de allergie te achterhalen. Maar wat de oorzaak ook is, voeding speelt bij de aanpak van allergie een hele belangrijke rol. Naast het geven van een optimale basisvoeding kan het toevoegen van een omega-3 supplement helpen. 

Wat zijn Omega-3-Vetzuren?

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die een belangrijke rol spelen in verschillende lichaamsfuncties. De twee belangrijkste omega-3 vetzuren voor honden zijn: 

– Eicosapentaeenzuur (EPA): Voornamelijk aanwezig in visolie.

– Docosahexaeenzuur (DHA): Ook rijkelijk aanwezig in visolie.

Omega-3-vetzuren zijn bekend om hun vermogen om ontstekingen te verminderen, wat cruciaal is bij de behandeling van allergieën. Wanneer een hond allergisch reageert, produceert het immuunsysteem ontstekingsstoffen zoals prostaglandines en leukotriënen, die mede verantwoordelijk zijn voor de symptomen van allergieën. EPA en DHA kunnen de productie van deze ontstekingsstoffen verminderen, waardoor de symptomen van allergieën afnemen.

Omega 3 bij allergie 

Uit onderzoek blijkt dat omega 3 de hoeveelheid jeuk kan reduceren en het kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid benodigde allergie onderdrukkende medicatie. In sommige gevallen kan de allergie helemaal onder controle worden gehouden met visolie alleen.

Er zijn behoorlijk wat onderzoeken gedaan over dit onderwerp. Ik zal er een aantal met jullie delen.

Logas en Kunkle keken naar de effecten van een zeevis olie met een hoge concentratie EPA op jeuk gerelateerde huidziekten bij honden. De honden die de visolie kregen lieten een verbetering zien in jeuk, zelf-trauma en kwaliteit van de vacht.

Een gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde studie werd gedaan met 60 honden met atopie om het effect van essentiële vetzuren te bekijken op het besparen van de benodigde dosering corticosteroïden (Saevik et al). De honden kregen allemaal predison voor hun allergie en werden at random verdeeld in een groep die een combinatie kreeg van bernagie olie met visolie en een groep die een placebo kreeg. Na 64 dagen werd er een verschil zichtbaar tussen de groepen en dat verschil werd groter naarmate de studie vorderde. De mate van jeuk was minder in de studiegroep die de olie kreeg en de algehele klinische score was ook beter in die groep.

In een ander onderzoek dat werd uitgevoerd door Mueller et al werden negentwintig honden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een mineralen olie als placebo en de andere groep kreeg een supplement met lijnzaadolie (200 mg/kg/day), eicosapentaenoic acid (50 mg/kg/day) en docosahexaenoic acid (35 mg/kg/day). De klinische scores verbeterden in de honden die de olie kregen en niet in de groep honden die alleen de placebo kregen.

Praktische Toepassing en Dosering

Het toevoegen van omega-3 aan het dieet van een hond kan op verschillende manieren gebeuren, zoals via visoliecapsules, algenolie of door voeding die van nature rijk is aan omega-3, zoals zalm. 

In de meeste gevallen adviseer ik om een goede visolie te geven. Zie ook: 

Bij een hond die allergisch is voor visproducten kan visolie de klachten uiteraard verergeren. In dat geval is het een algenolie met DHA en EPA een goed alternatief. 

Visolie heeft even nodig om goed te gaan werken. Het kan 4-12 weken duren voor de visolie effect heeft. 

Daarnaast blijkt dat hoe eerder je het start in de ontwikkeling van de atopie hoe groter de kans dat het goed werkt. Bewaar visolie dus niet als “laatste optie” maar start het bij de eerste tekenen van een mogelijke allergie! 

Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen, die afhankelijk is van het gewicht en de specifieke gezondheidsbehoeften van de hond. Een veelgebruikte dosering is 50-100 mg EPA/DHA per kilogram lichaamsgewicht per dag, maar het is altijd raadzaam om een dierenarts-nutritionist te raadplegen voor een op maat gemaakt advies voor jouw hond. 

Conclusie

Omega-3-vetzuren bieden een veelbelovende natuurlijke aanvulling op de behandeling van allergieën bij honden. Door hun ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen kunnen ze helpen de symptomen van allergieën te verlichten en de algehele gezondheid van de huid en het immuunsysteem te verbeteren. Recente studies ondersteunen deze voordelen, wat aangeeft dat omega-3 een waardevolle toevoeging kan zijn aan de gezondheidszorg voor honden met allergieën. 

Met de juiste begeleiding en dosering kunnen omega-3-supplementen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor honden die lijden aan allergieën.


Referenties


Bond, R. and Lloyd, D.H. (1994) Combined treatment with concentrated essential fatty acids and prednisolone in the management of canine atopy. Vet Rec. 134:30-32


Logas, D. and Kunkle, G. (1994) Double-blinded Crossover Study with Marine Oil Supplementation Containing High-dose icosapentaenoic Acid for the Treatment of Canine Pruritic Skin Disease. Vet Dermatol Jun;15(3):137-45.


Mueller, R. S. et al (2014) Effect of omega-3 fatty acids on canine atopic dermatitis. Physiol Anim Nutr (Berl) 98(6):1013-20.


Nesbitt, G.H. et al (2003) Effect of n-3 fatty acid ratio and dose on clinical manifestations, plasma fatty acids and inflammatory mediators in dogs with pruritus. . Vet. Dermatology 14:67-74


Saevic, B.K. et al (2002) Fatty acid composition of serum lipids in atopic and healthy dogs. Res. Vet. Sci. 73: 153- 8


Saevik, B.K. et al (2004) A randomized, controlled study to evaluate the steroid sparing effect of essential fatty acid supplementation in the treatment of canine atopic dermatitis. J Small Anim Pract 45(6):293-7.


Scott DW et al (1997) The effect of omega-3 and omega-6 containing lamb and rice diet on pruritis in atopic dogs: results of a single-blinded study. Can. J. Vet. Res. 61:145-153


Schumann, J. et al ( ) Treating canine atopic dermatitis with unsaturated fatty acids: the role of mast cells and potential mechanisms of action

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs