I have a simple philosophy: Fill what’s empty. Empty what’s full. Scratch where it itches. – Alice Roosevelt Longworth
Of je nu een hond, kat of mens bent jeuk is heel erg vervelend! De beste manier om van de jeuk af te komen is natuurlijk de oorzaak van de jeuk weghalen. Dit klinkt heel logisch en simpel maar in de praktijk is het niet altijd zo makkelijk.
Allergie is een veelvoorkomende oorzaak van jeuk bij alle diersoorten. Allergie betekent dat het immuunsysteem (afweersysteem) van het lichaam reageert op stoffen waar het normaal gesproken niet op hoeft te reageren. Zo kan het immuunsysteem, bijvoorbeeld, overdreven gaan reageren op kippeneiwit, huisstofmijten of vlooien.
Allergie voor voedingsbestanddelen (zoals bepaalde eiwitten of gluten) is een van de mogelijke oorzaken van allergie. Maar ook als de allergie niet veroorzaakt wordt door een directe allergie tegen een voedingsbestanddeel speelt voeding een belangrijke rol. Met andere woorden ook als jou dier allergisch is voor bijvoorbeeld huisstofmijt of grassen dan kan aanpassen van de voeding heel erg helpen bij het onder controle houden van de allergie. Er is een darm-huid connectie. Waarom dat zo is ga ik in dit blog uitleggen.
Epigentica
Een van de manieren waarop voeding invloed heeft op allergie is via de epigenetica.
We hebben allemaal genen gekregen van onze ouders. Deze genen kunnen op uit en op aan worden gezet. Epigenetica is als een schakelaar die de genen uit of aan kan zetten.
Stel je de genen voor als een kookboek. Epigenetica is dan de chef-kok die kiest welke recepten worden bereid.
In ons lichaam kunnen bepaalde chemische tags, zoals methylgroepen, zich hechten aan het DNA en genen ‘uitschakelen’, waardoor ze niet worden afgelezen. Andere tags kunnen genen ‘inschakelen’. Deze epigenetische veranderingen worden beïnvloed door omgevingsfactoren zoals voeding, stress of blootstelling aan chemicaliën.
Dus, epigenetica bepaalt welke genen actief zijn en welke niet, en het wordt beïnvloed door levensstijl en omgeving, waardoor het een sleutelrol speelt in gezondheid en ziekte.
Op deze manier heeft wat jouw maatje eet en doet een heel groot effect op de gezondheid en daarbij ook op de gezondheid van de huid en het immuunsysteem. Als het immuunsysteem en de huid niet optimaal gezond zijn dan is er een veel grotere kans op klachten zoals jeuk door allergie.
Het microbioom
In onze darmen en in de darmen van onze huisdieren leeft het microbioom. Dit zijn de bacteriën, schimmels, gisteren en parasieten die in onze darmen leven. Deze micro-organismen horen daar te leven en zij spelen een belangrijke rol bij de algehele gezondheid.
Zo helpt het microbioom bij het intact houden van de darmwand. De darmwand is de overgang tussen wat buiten het lichaam leeft en wat binnen het lichaam leeft. De darmwand moet voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft doorlaten maar stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam moeten uiteraard buiten blijven. Op het moment dat de darmwand niet goed werkt kunnen stoffen die eigenlijk buiten moeten blijven ook naar binnen. Deze ongewenste stoffen worden herkend door het immuunsysteem. Het immuunsysteem gaat daarop reageren om de ongewenste stoffen onschadelijk te maken.
Je kunt je voorstellen dat als de darmwand niet goed werkt en continu verkeerde stoffen doorlaat (leaky gut) dat het immuunsysteem het dan erg druk krijgt om dat allemaal weer op te ruimen. Het immuunsysteem raakt dan overbelast en kan niet goed meer functioneren. Er kunnen dan een heleboel problemen in het lichaam ontstaan maar een daarvan is een allergie.
De organismen van het microbioom spelen ook een rol bij de vertering van de voeding. Ze helpen mee met het verteren van de voeding die in de darmen komt en produceren daarbij ook allerlei stoffen. Sommige van die stoffen hebben een gunstig effect op het lichaam en andere juist niet. De stoffen die geproduceerd worden hangen af van de samenstelling van het microbioom.
Bij mensen is aangetoond dat mensen met allergie een ander microbioom hebben dan mensen zonder allergie. Ook bij honden zijn er verschillen gevonden tussen het microbioom van gezonde honden en dat van honden met klachten. Antibiotica behandeling verhoogt de kans op allergie, waarschijnlijk doordat antibiotica het microbioom beïnvloedt.
GALT en Neuro-endocrien netwerk
Twee moeilijke woorden. Maar ik ga ze kort uitleggen.
De darm is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteen. Het immuunsysteem in de darm wordt ook wel GALT genoemd: Gut associated lymphoid tissue. De gezondheid van het immuunsysteem van de darm heeft invloed op de gezondheid van het hele immuunsysteem.
Het neuro-endocrien netwerk houdt in dat de darm doormiddel van het zenuwstelsel en het produceren van hormonen communiceert met de rest van het lichaam. Zo heeft de gezondheid van de darm invloed op de rest van het lichaam.
Conclusie
Je bent wat je eet! Via de epigenetica, het microbioom, het immuunsysteem van de darm en het neuro-endocrien netwerk heeft wat jouw maatje eet direct invloed op het lichaam en dus de gezondheid. En zo speelt de voeding een rol bij allergie ook als het geen allergie voor voeding is. Maar eigenlijk speelt voeding een rol bij (bijna) alle aandoeningen. Het optimaliseren van de voeding van jouw maatje is dus super belangrijk!
Wil je hulp bij het optimaliseren van de voeding van jouw maatje? Neem gerust contact met mij op ik help je graag!