Voeding calcium oxalaat kat

Hoe een verandering van voeding Norbert heeft geholpen met zijn blaasstenen. 

“Your Diet Is A Bank Account. Good Food Choices Are Good Investments.” – Bethenny Frankel

Dit is Norbert, een gecastreerde kater van 5 jaar oud. Norbert heeft al heel erg lang problemen met zijn nieren en urinewegen. Het grootste probleem is dat hij blaasgruis en stenen aanmaakt. Hij heeft daardoor klachten bij het plassen. 

Ik vertel je eerst iets meer over blaasgruis en stenen bij katten: 

Blaasgruis en stenen bij katten 

Blaasgruis en stenen zijn veelvoorkomende problemen bij katten. Ze kunnen vervelende klachten geven zoals pijn en bloed bij het plassen. Bij katers kunnen stukjes gruis of steentjes vastlopen in de plasbuis. Als dat gebeurt kan zo’n dier niet plassen en dat leidt tot een levensbedreigende situatie.  

Er zijn verschillende soorten gruis die bij katten voorkomen. De twee meest voorkomende typen zijn struviet- en calciumoxalaatstenen.

Struvietstenen

Struvietstenen vormen zich meestal in alkalische urine (hoge pH). Ze bestaan uit magnesium, ammonium en fosfaat. Gelukkig kunnen struvietstenen vaak effectief worden behandeld en voorkomen met een speciaal dieet dat de zuurgraad van de urine verlaagt en het magnesiumgehalte beperkt.

Calciumoxalaatstenen

Calciumoxalaatstenen daarentegen zijn lastiger te behandelen. Ze vormen zich in zure urine (lage pH) en zijn meestal niet oplosbaar door middel van dieet alleen. Deze stenen moeten vaak chirurgisch worden verwijderd. Bovendien hebben katten die eenmaal calciumoxalaatstenen hebben gevormd een hogere kans op terugkeer van de stenen. Preventieve maatregelen, zoals een aangepast dieet met een uitgebalanceerde hoeveelheid calcium en oxalaten, zijn essentieel om nieuwe steenvorming te voorkomen.

Terug naar Norbert 

Norbert is in zijn leven al meerdere keren opgenomen in verschillende ziekenhuizen voor ureterstenen, nierfalen, blaasontsteking en blaasstenen. In juli 2022 onderging hij een operatie waarbij een steen uit zijn rechter ureter werd verwijderd. De ureter is de buis die van de nier naar de blaas loopt om de urine van de nieren naar de blaas te brengen. Als deze verstopt zit kan de nier de urine niet kwijt wat tot ernstige nier schade kan leiden. 

Analyse van de verwijderde steen toonde aan dat het ging om het type calciumoxalaat. Om verdere vorming van calciumoxalaatstenen te voorkomen, kreeg Norbert een commercieel nierdieet (brokjes en zakjes). Helaas werkte dit dieet niet zo goed bij Norbert. Sinds de operatie bevatte zijn urine altijd bloed en eiwitten. Hij had regelmatig last van plasklachten en bij bloedonderzoeken bleek dat zijn calcium te hoog was. 

Nadat hij Februari dit jaar bij ons in de kliniek weer een operatie had ondergaan om blaasstenen te verwijderen en het calciumgehalte in zijn bloed maar bleef stijgen zijn de eigenaren bij mij terecht gekomen om te kijken of we met verdere aanpassingen van zijn voeding de situatie voor Norbert konden verbeteren. 

Blaasstenen kat

De röntgenfoto van Norbert hierboven laat twee kleine blaasstenen in de blaas zien (zichtbaar als twee witte vlekjes) en meerdere kleine steentjes in de plasbuis.

Voedingstherapie 

We besloten om Norbert over te zetten op een op maat gemaakte, gekookte verse voeding. Dit dieet was gericht op het ondersteunen van zijn nieren, het voorkomen van nieuwe calcium oxalaat stenen en het corrigeren van zijn afwijkende waarden in het bloed namelijk een te hoog calcium en een te laag fosfaat en kalium. 

Norbert keurde het nieuwe dieet meteen goed en genoot zichtbaar van zijn verse voeding! 

Een maand na de start van het nieuwe dieet is Norbert bij mij op controle gekomen. De eigenaren melden dat het goed met hem ging en dat hij geen urinewegklachten meer had. Wel had hij een infectie van zijn blaas opgelopen die we met antibiotica hebben opgelost. 

Nadat we de infectie hadden opgelost was zijn urine voor het eerst sinds hele lange tijd helemaal normaal! Er waren voor het eerst in jaren geen tekenen van ontsteking meer zichtbaar, geen bloed en geen eiwitten. 

Zijn bloedwaarden waren ook sterk verbeterd. Zijn calcium, fosfaat en kalium waren weer normaal en zijn nierwaarden waren mooi stabiel! 

 Voor de voedingsverandering Na de voedingsverandering 
pH66
Eiwit30 mg/dLNegatief
Bloed250 Ery/uL Negatief 
Urine uitslagen

 Voor de voedingsverandering Na de voedingsverandering Referentiewaarde
SDMA17170-14
Creat13118771-212
Ureum10,511,75,7-12,9
Calcium3,632,651,95-2,83
Natrium158153150-165
Kalium3,23,73,5-5,8
Chloride117113112-129
Fosfaat0,831,291,0-2,42
Bloed uitslagen

Conclusie

Mede dankzij de overstap naar een verse voeding, aangepast aan zijn specifieke behoeften, heeft Norbert een opmerkelijke verbetering in zijn gezondheid ervaren. 

Zijn calciumgehalte is nu normaal en hij heeft geen urinewegproblemen meer. Uiteraard blijven we Norbert aankomende tijd goed in de gaten houden! 

Het verhaal van Norbert laat zien wat we met een voedingsplan op maat kunnen bereiken! 

Heb je aan de hand van dit verhaal opmerkingen of vragen? Of wil jij ook een op maat gemaakt voedingsplan voor jouw kat of hond? Stuur mij gerust een berichtje, ik help je graag! 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs