Weight loss is hard work not magic.
— Machiel N. Kennedy
Is jouw hond of kat te zwaar? Je bent niet de enige. In 2018 waren in Amerika 60% van de katten en 56% van de honden te dik. En ik denk dat we daar in Europa niet ver vanaf zitten. Het kan best lastig zijn om jouw hond of kat te laten afvallen.
De risico’s van overgewicht
We weten allemaal dat overgewicht risico’s met zich meebrengt. Overgewicht verhoogt het risico op een aantal soorten kanker, het veroorzaakt een dysregulatie in de insuline/glucose stofwisseling wat onder andere kan leiden tot diabetes, het verhoogt het risico op gewricht problemen zoals artrose en het wordt geassocieerd met urineweg infecties, veranderingen van de functie van hart en longen en van de lever. Over het algemeen leven dieren met overgewicht 2 jaar korter.
Vet is niet gewoon iets wat in het lichaam zit en niks doet. Vet is actief, het produceert hormonen en zogenaamde adipokines. Dat zijn ontstemingsbevorderende stoffen. Deze adipokines hebben invloed op het hele lichaam. Zo zorgt vet voor een chronisch ontsteking in het hele lichaam. Recent zijn er ook aanwijzingen gevonden dat vet het microbioom beïnvloed.
Hoe weet je of jouw hond of kat te zwaar is?
De meest gebruikte manier om te bepalen of jouw hond of kat te zwaar is met de body condition score.
Als je de BCS weet kan je met een formule ongeveer het ideale gewicht uitrekenen:
Huidig lichaamsgewicht (kg) x (100/[100 x 10 x {huidig BCS-5}])
Overgewicht is een ziekte
Obesitas wordt gezien als een ziekte. Het is een multifactoriële aandoeningen. Wat betekent dat er vele factoren zijn die een rol spelen. Het is veel meer dan alleen maar het tellen van calorieën. Zoals we allemaal weten kan het een frustrerende en lastige aandoening zijn om te behandelen. Met andere woorden het is niet altijd makkelijk om jouw hond of kat te laten afvallen.
Er zijn ziekten die kunnen bijdragen aan het overgewicht van jouw hond of kat. Denk bijvoorbeeld aan een te traag werkende schildklier of artrose. Voordat je aan een dieet plan begint is het daarom verstandig jouw dier eerst te laten controleren door een dierenarts.
De voeding aanpassen
Als je hebt vastgesteld dat jouw dier wat te zwaar is en dat jouw hond of kat wat mag afvallen dan is de eerste stap om het huidige dieet onder de loep te nemen. Je kijkt daarbij naar het hele dieet dus niet alleen de maaltijden maar ook de snacks, eten dat gebruikt wordt om medicatie in te geven, restjes van jezelf die je geeft etc.
In de meeste gevallen is een reductie in het aantal calorieën per dag toch nodig. Hoeveel reductie nodig is wisselt per dier.
Voor een licht overgewicht kan het verminderen van de hoeveelheid tussendoortjes soms al genoeg zijn.
Als je weet hoeveel calorieën jouw dier momenteel per dag binnenkrijgt kan je deze gaan verminderen. Het algemene advies is om te starten met een reductie van 10-20%.
Als je minder calorieën gaat geven is het wel heel belangrijk om ervoor te zorgen dat wel alle benodigde nutriënten er nog in zitten zodat jouw dier geen tekorten krijgt. Minder van een commerciële voeding geven dan de fabrikant aangeeft kan leiden tot tekorten aan onder andere vitaminen en mineralen. Het ouderwetse advies: ” geef maar 1/3 minder en vul dat maar aan met groenten” is dus niet verstandig!
We weten allemaal dat de ene calorie niet de andere is. Duizend calorieën aan patat en hamburgers heeft toch echt een ander effect op jouw lijf dan dezelfde hoeveelheid calorieën in groenten en quinoa. Dit geldt ook voor onze honden en katten. Wat je ze geeft en de kwaliteit van wat je ze geeft is erg belangrijk.
Er zijn vele opties qua voeding (brok, blik, rauw, gekookt). Het is niet de bedoeling van dit blog om daar verder op in te gaan. Toch wil ik een aantal bevinding uit de literatuur benoemen:
- Een dieet met een hoog eiwit gehalte kan helpen om spierverlies tijdens het afvallen te voorkomen.
- Uit onderzoek blijkt dat honden die een verse huisgemaakte voeding kregen een hogere energiebehoefte hadden en minder snel overgewicht kregen dan honden die commerciële voeding kregen. Ook bij katten was de kans op overgewicht kleiner bij het geven van verse voeding.
- Ga nooit zelf een huisgemaakte voeding samenstellen. Doe dat altijd op basis van een voedingsplan van een voedingsdeskundige voor dieren.
- Het toevoegen van een visolie supplement kan helpen om de ontsteking die veroorzaakt wordt door vet wat tegen te gaan.
- Vergeet niet om de tussendoortjes mee te nemen in de dagelijkse calorieën van jouw hond of kat. Het geven van tussendoortjes met minder calorieën kan helpen. Denk hierbij aan groenten en fruit. Deze zijn ook nog eens heel goed voor jouw dier!
Door middel van voedingstherapie kan ik een voedingsplan opstellen dat helemaal op maat is om jouw maatje helpen met afvallen!
Hoe snel mag jouw hond of kat dan afvallen?
Voor honden is de regel dat ze 1-2% lichaamsgewicht per week mogen afvallen. Een hond van 30 kilo zou dus 300-600 gram per week mogen afvallen. Maar honden zijn er biologisch geschikt voor om redelijk snel af te vallen. Onder goede begeleiding mag je een hond dus sneller laten afvallen.
Voor katten is het advies 0,5-2% lichaamsgewicht per week. Katten mogen niet te snel afvallen. Zij kunnen dit biologisch niet aan en komen in de problemen als ze te snel gaan.
Gaat het afvallen te snel dan voeg je meer calorieën toe en als het afvallen te langzaam gaat verminder je de hoeveelheid calorieën per dag.
Wist je dat je om 1 kg vet te verliezen je een calorie tekort van 7700 kcal moet creëren?
Het monitoren van het gewichtsverlies is belangrijk. Ik adviseer om jouw hond of kat 1 x per 2-4 weken te wegen. Op zicht alleen kan je echt niet zien of jullie goed bezig zijn. Naast het gewicht meten is het ook verstandig om de BCS regelmatig te bepalen en om de bespiering in de gaten te houden. Je wil dat jouw dier vet verliest en geen spieren.
Voorkomen dat jouw hond of kat hongerig wordt
Een veel voorkomend “probleem” dat eigenaren aangeven als ze hun dier willen laten afvallen is dat hij/zij hongerig is en om eten komt zeuren of naar eten gaat zoeken. Hier zijn wat suggesties om je daar mee te helpen:
• Als je brok voert kan het helpen om over te stappen op blik of verse voeding. Deze bevatten meer water en vullen daardoor beter.
• Een voeding die meer eiwit en vezels bevat zal voor meer verzadiging zorgen.
• Je kan ook extra vezels toevoegen aan de voeding in de vorm van gekookte groenten. Geef dan wel verschillende groenten en ga niet de hele periode 1 soort toevoegen.
• Gebruik voerpuzzels of voerspelletjes of verstop het eten op meerder plekken. Zo is jouw hond/kat langer bezig met eten en wordt het meer een happening. Denk maar aan het verschil van thuis eten of in een restaurant. Hoe verzadigd je je voelt hangt ook samen met de omstandigheden waaronder je eet.
• Reageer op eten zoekend gedrag met extra quality time. Ga een stukje wandelen, doe een spelletje, geef een massage etc.
Uiteraard is beweging ook belangrijk. Beweging zorgt voor het verbranden van meer calorieën. Spierweefsel verbrand in rust meer calorieën dan vet. En beweging voorkomt het verlies van spierweefsel door het afvallen. Dus ga wandelen of zwemmen met jouw hond en doe een leuk spelletje met jouw kat. Ze vinden het doorgaans ook nog hartstikke leuk om tijd met jou door te brengen!
En natuurlijk zou ik geen acupuncturist zijn als ik geen acupunctuur zou toevoegen aan het dieet. Ja, acupunctuur kan echt helpen om jouw dier te laten afvallen!
Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. Mocht je nog vragen hebben schroom niet om contact met mij op te nemen!