Hoe ziet een acupunctuur consult eruit?

The doctor of the future will give no medicine, but will interest his patients in the care of the human frame, in diet, and in the cause and prevention of disease. 
— Thomas Edison

Deze week geef ik antwoord op een veel gestelde vraag: hoe ziet zo’n acupunctuur consult er dan uit?

De voorbereiding

Als je een afspraak maakt voor een acupunctuur consult bij mij krijg je van tevoren een uitgebreide vragenlijst gemaild. Zo kan je thuis vast rustig over de vragen nadenken en indien nodig wat dingen opzoeken of bekijken.

Acupunctuur is een holistische geneeswijze, wat inhoudt dat ik ongeacht de klacht altijd naar het hele dier kijk en de omstandigheden om het dier heen: de voeding, de beweging, andere dieren in huis, gebeurtenissen etc.

Deze vragenlijst bevat standaardvragen zoals wat is de klacht waarvoor je komt, wat is de eetlust, hoe is de ontlasting etc. Maar het bevat ook wat minder standaardvragen. Deze vragen lijken soms vreemd en niet in verband te staan met jouw klachten maar vanuit de TCM gezien zijn ze zeer relevant. Bijvoorbeeld de vraag of de klachten erger of minder erg zijn onder bepaalde weersomstandigheden of de vraag of jou dier voorkeur heeft voor een bepaalde lig plek (warm/koud, hard/zacht).

De vragenlijst stuur je een aantal dagen voor het consult naar mij terug. Zo kan ik er vast naar kijken en jou indien nodig nog om meer informatie vragen, bijvoorbeeld uitslagen van onderzoeken, doseringen van medicatie etc.

Het consult

Het eerste consult duurt altijd langer dan de vervolgconsulten.

Tijdens het eerste consult nemen we de vragenlijst door en stel ik waar nodig extra vragen en kan jij mij nog vragen stellen of extra informatie geven.

Terwijl wij de vragenlijst doornemen heeft jou dier rustig de tijd om even rond te lopen en kennis te maken met mij en de nieuwe omgeving. Ik vraag jou altijd om een eigen kleedje en snackjes mee te nemen. Dit om het consult voor jouw dier zo stress vrij en comfortabel mogelijk te laten verlopen.

Als het beeld duidelijk is gaan we jouw dier nakijken. Dit doe ik op zowel de standaard Westerse onderzoek wijze als ook de TCM-onderzoek methode. Bij het standaard Westerse onderzoek hoort bijvoorbeeld het luisteren naar het hart, voelen van de lymfeknopen, kijken naar de manier van ademhalen etc. Het TCM-onderzoek bestaat o.a. uit het navoelen van de meridianen, het voelen van de verschillende pols posities, het bekijken van de tong en het voelen van een aantal diagnostische acupunctuur punten.

Als we al deze informatie verzameld hebben zet ik het op een rijtje om zo tot een patroon te komen. We geven jouw dier dan even de kans om te ontspannen door even rond te lopen of rustig op een kleedje te liggen.

Bij acupunctuur hebben we het niet over een aandoening maar over een disbalans in het lichaam, een patroon. Dieren met dezelfde Westerse diagnose kunnen verschillende TCM-patronen hebben.

Op basis van de TCM-diagnose wordt een behandelplan gemaakt en de eerste behandeling wordt ook gelijk uitgevoerd. In de meeste gevallen zal ik een aantal acupunctuurpunten aanprikken met acupunctuurnaalden. Dit kan variëren van 4 tot 20 punten. Daarnaast kan ik gebruik maken van andere behandelmethoden zoals Moxa of Electro-acupunctuur. De naalden blijven afhankelijk van de diagnose 5-20 minuten zitten.

De meeste dieren accepteren zo’n behandeling zonder problemen. De naalden zijn erg klein en wat flexibel waardoor ze meestal geen pijnreactie geven. Bij dieren die de naalden niet accepteren of erg stressvol vinden kan ik de acupunctuurpunten ook stimuleren met een kleine laser, moxa of massage technieken.

Naast de behandeling kan het zijn dat we aanpassingen aan de omstandigheden bespreken zoals het aanpassen van de beweging bijvoorbeeld. Ook de voeding en eventuele supplementen komen vaak aan bod.

Er zijn bijna altijd meerdere behandelingen nodig. Hoeveel behandelingen nodig zijn en de tijd tussen de behandelingen hangt af van de diagnose en de omstandigheden. Dit bepalen we in overleg.

Zo kan het zijn dat we beginnen met een aantal wekelijkse of tweewekelijkse behandelingen.

Bij een aantal problemen kan de acupunctuurbehandeling het probleem blijvend oplossen en ben je na een aantal behandelingen klaar.

Voor veel aandoeningen waarbij acupunctuur wordt ingeschakeld blijft een “onderhouds” behandeling een keer in de zoveel tijd toch nodig. Zo zijn er dieren die elke maand langskomen voor hun onderhoudsbehandeling en andere komen een aantal keer per jaar op het moment dat de eigenaar merkt dat een behandeling weer nodig is.

Ik hoop dat dit een duidelijk beeld heeft gegeven van hoe een acupunctuur consult eruit ziet. Heb je nog vragen? Ik beantwoord ze graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs