HOEVEEL KOOLHYDRATEN HEEFT MIJN HOND NODIG?

A well trained dog will make no attempt to share your lunch. 

He’ll just make you feel so quilty that you can’t enjoy it. 
— Helen Thomson

Ik denk dat we het allemaal eens kunnen zijn dat het beste diet voor een diersoort het dieet is dat ze in de natuur eten. Het dieet waar een diersoort evolutionair gezien voor ontwikkeld is. En een dieet dat optimaal is voor hun gezondheid.

Het korte antwoord op bovenstaande vraag is dat honden helemaal geen koolhydraten in hun voeding nodig hebben (NRC, AAFCO, Romsos et al).

Honden kunnen koolhydraten verteren. Een onderzoek van Axelsson et al uit 2013 laat zien dat er verschillen zijn tussen honden en wolven voor wat betreft de enzymen die koolhydraten verteren. Het laat zien dat honden beter koolhydraten kunnen verteren dan wolven.

Maar iets kunnen verteren betekend niet dat je het ook zou moeten verteren.

Wij kunnen prima alcohol en suiker verteren. Maar dat betekent niet dat wij zouden moeten leven op een dieet van bier en koekjes.

Het feit dat honden koolhydraten kunnen verteren betekend niet dat het grootste deel van hun voeding uit koolhydraten zou moeten bestaan.

In plaats van ons afvragen of honden koolhydraten kunnen verteren zouden we ons beter kunnen afvragen of honden koolhydraten zouden moeten verteren, of het gezond is voor ze.

Roofdieren selecteren natuurlijk hun voeding op basis van de macronutriënten balans. Ze kiezen de balans die het beste is voor hun overleving. De macronutriënten balans is de verhouding tussen eiwit, vet en koolhydraten in de voeding.

Een groep onderzoekers keek naar 50 in de literatuur gerapporteerde diëten van wilde wolven. Zij bepaalden aan de hand daarvan dat de optimale balans tussen eiwit, vet en koolhydraten 54:45:1 is.

Een andere studie (Hewson-Hughes et al) keek naar de keus van macronutriënten balans van gedomesticeerde honden. Zij bestudeerden vijf verschillende rassen en trokken de conclusie dat er geen verschil was in keuze voor voeding tussen de rassen en dat de ideale ratio van E:V:K 30:63:7 was.

Deze studie werd opgevolgd door een andere studie door Roberts et al. In dat onderzoek werd er gekeken naar de macronutrienten keuze van 15 Harrier hounds. Zij vonden een ratio van E47:V49:K4.

Gebaseerd op bovenstaande studies en nog een aantal andere studies is vastgesteld dat de biologisch geschikte hoeveelheid koolhydraten voor honden 1-10% is.

De meeste commerciële hondenvoeding (brok en blik) bevat 30-60% koolhydraten. Waarom zitten er zoveel koolhydraten in deze voedingen? De eerste reden is dat koolhydraten een goedkope bron van energie zijn. De tweede reden is dat koolhydraten nodig zijn in het productie proces. Zonder koolhydraten kunnen er geen brokjes worden gemaakt.

Er is geen enkele studie die laat zien dat het veilig is om honden gedurende een langere periode grote hoeveelheden koolhydraten te voeren. Daartegenover staat dat er steeds meer onderzoek is dat laat zien dat het voeren van veel (bewerkte) koolhydraten juist slecht is voor de gezondheid van onze honden.

Het gaat voorbij het doel van deze blogpost om alle beschikbare studies te bespreken. Maar ik wilde er toch een aantal noemen.

In sledehonden presteerden de honden die voeding kregen zonder koolhydraten beter dan de honden die wel koolhydraten kregen (Kronfeld). Sledehonden die een voeding kregen met een hoog gehalte aan koolhydraten hadden meer blessures dan de honden die een voeding kregen met een hoog eiwit gehalte.

Het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding voorkomt groei van tumoren (Ogilvie)

Koolhydraten en ultra bewerkte voeding spelen een negatieve rol in veel ziekteprocessen waaronder overgewicht, pancreatitis, maag dilatatie en draaiing en kanker (Brady).

De grote hoeveelheid koolhydraten in veel hondenvoeding veroorzaakt verhoogde suiker spiegels in het bloed wat een pro-inflammatoire staat veroorzaakt. Chronische laaggradige ontsteking is het begin van de meeste ziekten (Habib and Becker).

Met deze kennis in je hoofd: kijk eens naar het koolhydraten gehalte van jouw hondenvoer!


Referenties

American Association of Feed Control Officials (AAFCO, 2008) Dog and Cat food nutrient profiles.

Axelsson, E. et al (2013) The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet. Nature 495 (7441): 360-364

Bosch, G. et al (2015) Dietary nutrient profiles of wild wolves: insights for optimal dog nutrition? Br J Nutr 113: S40-S54

Brady, C. (2020) Feeding dogs. Dry or Raw? The science behind the debate.

Habib, R. and Becker, K.S. (2021) The forever dog, surprising new science to help your canine companion live younger, healthier and longer.

Hewson-Hughes, A.K. et al (2013) Geometric analysis of macronutrient selection in breeds of the domestic dog. Behav Ecol 24(1): 293-304

Kronfeld. D.S. (1973) Diet and the performance of racing sled dogs. Journal of the American veterinary medical association 162(6): 470-473

National Research Council (NRC) (2006) Nutrient requirement of dogs and cats.

Roberts, M.T. et al (2017) Macronutrient intake of dogs, self selecting diets varying in composition offered ad libitum. J Anim Physiol Anim Nutr 102(2): 568-575

Ogilvie, G.K. (1998) Interventional nutritioni for the cancer patient. Clincal techniques in small animal practice 13(4): 224-231

Roberts, M.T. et al (2018) Macronutrient intake of dogs, self-selecting diets varying in composition offered ad libitum. Journal of animal Physiology and animal nutrition 102(2): 568-575

Romsos, D.R et al (1976) Effects of dietary carbohydrate, fat and protein on growth, body composition and blood metabolite levels in the dog. The journal of nutrition, 106(10): 1452-1464

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs