Hoeveel koolhydraten heeft mijn kat nodig?

Are cats strange animals or do they so resemble us that we find them curious as we do monkeys? 
— John Steinbeck

Vorige week keken we naar de beste hoeveelheid koolhydraten in de voeding van honden. Ik raad het sterk aan om dat blog ook te lezen.

Dit blog zal vergelijkbaar zijn alleen kijken we nu naar onze katten vrienden.

Ik denk dat we het allemaal eens zijn dat het beste dieet voor een diersoort het dieet is dat ze natuurlijk gezien eten en waarvoor ze evolutionair ontwikkeld zijn. Een dieet dat ideaal is voor hun gezondheid.

De macronutriënten balans is de verhouding tussen de hoeveelheid eiwit, vet en koolhydraten in een dieet. Het is erg belangrijk en heeft onder andere effect op de groeisnelheid, overgewicht, levensduur en weerstand tegen ziekten. Roofdieren selecteren voeding gebaseerd op de macronutriënten balans die het beste is voor hun overleving.

Dus, wat is de beste balans voor katten?

Een onderzoeksgroep voerde een meta-analyse uit van 27 studies over de macronutriënten balans die wilde katten selecteerden (Plantina et al 2011). De resultaten van dit onderzoek lieten zien dat wilde katten 52% eiwit, 46% vet en 2% koolhydraten eten. De onderzoekers concludeerden dat deze percentages gezien kan worden als de macronutriënten balans waar het metabole systeem van onze katten op is aangepast.

Hewson-Hughes et al (2011) voerden een aantal experimenten uit om het macronutriënten profile te bepalen in volwassen gedomesticeerde katten. In deze studie was de geprefereerde balans 52% eiwit, 41% vet en 7% koolhydraten.

Een andere interessante conclusie van deze studie was dat katten een plafond hebben voor de opname van koolhydraten. Wat inhoudt dat als katten een dieet krijgen met te veel koolhydraten ze te weinig eiwit en vet binnenkrijgen wat tekorten kan opleveren en nadelig is voor de gezondheid. Vanuit deze studie zou dit optreden als we katten meer dan 12% koolhydraten geven in hun dieet.

Deze tekst komt rechtstreeks uit deze studie:

Cats have a number of sensory and metabolic adaptations that reflect their expected low carbohydrate intake including the absence of a functional sweet taste receptor, low rates of intestinal glucose uptake, a lack of salivary amylase and reduced activities (compared with dogs, for example) of pancreatic amylase and intestinal disaccharidases. The reduced enzymatic capacity for digesting carbohydrate may mean that high carbohydrate intake could have untoward effects on cats.

Ondanks deze vrij duidelijke onderzoeken bevatten de meeste commerciele bewerkte kattenvoedingen 30-60% koolhydraten. Waarom zitten er zoveel koolhydraten in deze voedingen? De eerste reden is dat koolhydraten een goedkope bron van energie zijn. De tweede reden is dat koolhydraten nodig zijn in het productie proces. Zonder koolhydraten kunnen er geen brokjes worden gemaakt.

Er is geen enkele studie die laat zien dat het veilig is om katten gedurende een langere periode grote hoeveelheden koolhydraten te voeren. Daartegenover staat dat er steeds meer onderzoek is dat laat zien dat het voeren van veel (bewerkte) koolhydraten juist slecht is voor de gezondheid van onze katten. Inclusief de studie die hierboven al werd genoemd. De grote hoeveelheden koolhydraten in bewerkte kattenvoeding speelt een rol in de ontwikkeling van een aantal veelvoorkomende ziekten bij onze katten zoals: diabetes, overgewicht, nierfalen, struviet etc.

Referenties

Hewson-Hughes, A.K. et al (2011) Geometric analysis of macronutrient selection in the adult domestic cat, Felis catus. J Exp Biol 214: 1039-1051

Plantinga, E. et al (2011) Estimation of the dietary nutrient profile of free roaming feral cats: possible implications for nutrition of domestic cats. Br J Nutr 106(1): S35-48

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs