Calories: tiny creatures that live in your closet and sew your clothes a little bit tighter every night.
— Unknown
Deze zeer veel gestelde vraag lijkt in eerste instantie simpel te beantwoorden. Maar als je er goed over na gaat denken komt er toch iets meer bij kijken.
Net als ons hebben honden een X aantal calorieën per dag nodig om alle functies in het lichaam te kunnen uitvoeren en om op gewicht te blijven. Het basale metabolisme (BMR) of de ruststofwisseling is de hoeveelheid energie die het lichaam in rust nodig heeft om het te laten functioneren. Ofwel dit is wat een hond verbrand als hij/zij de hele dag zou liggen en verder niks zou doen. De BMR van jouw hond kan je uitrekenen met de volgende formule:
BMR (kcal/dag) = BW(kg)0.75 X 70
Voor een hond van 20 kilo is de BMR dus: 200.75 X 70 = 662 kcal/dag
Kleine tip: Voor de meeste smartphones geldt dat als je de calculator opent en je telefoon dan op zijn zij draait je een calculator krijgt met meer functies.
Uiteraard liggen de meeste honden niet de hele dag te liggen. Bij iedere activiteit die ze doen zoals wandelen, spelen of naar de waterbak lopen, verbranden ze meer calorieën dan de BMR. De hoeveelheid energie die een hond nodig heeft om over langere tijd zijn/haar gewicht stabiel te houden is wat we de onderhoudsenergie noemen (MER, maintenance energy requirement).
Om de onderhoudsenergie te bereken wordt de BMR vermenigvuldigd met een factor.
Als je erover nadenkt is dat ook heel logisch. Hoeveel energie een hond verbrand hangt af van hoe actief die hond over de dag is. Een hond die in de groei is of een teef die melk geeft aan zogende pups verbrand extra energie.
De factor waarmee vermenigvuldigd wordt is:
Gecastreerde/gesteriliseerde hond 1,4-1,6
Intacte hond 1,6-1,8
Inactief/neiging tot te dik worden 1,0-1,2
Dracht (laatste 21 dagen) 3
Lactatie 3-6 (of meer)
Groei onder de vier maanden 3
Groei vanaf vier maanden 2
Werkhond Licht werk 1,6-2
Gemiddeld werk 2-5
Zwaar werk 5-11
Als we weer dezelfde hond van 20 kg nemen en ervan uit gaan dat dit een gecasteerde hond is die een normale hoeveelheid beweging krijgt dan heeft deze hond dus 662 X 1,4 = 927 kcal per dag nodig om op gewicht te blijven.
Nu je dit van jouw hond hebt uitgerekend kan je op de verpakking van jouw voeding kijken. Elke voeding heeft namelijk een ander aantal calorieën per eenheid voeding. Net als dat bij ons een kitkat nu eenmaal meer calorieën bevat dan een broccoli. Als het goed is staat op de verpakking van jouw voeding hoeveel verteerbare energie in die voeding zit. Stel de hond van ons voorbeeld krijgt een voer waar 3780 kcal per kg inzitten. Dan heeft deze hond van die voeding dus 245 gram per dag nodig.
HOEWEL DIT EEN LOGISCHE BEREKENING LIJKT ZITTEN ER WEL EEN AANTAL GROTE NADELEN AAN!
Hoe goed je ook je best doet met de berekening het blijft altijd een schatting. De ruststofwisseling wisselt per individu. Een hond die bijvoorbeeld al een aantal keer is aangekomen en weer afgevallen zal een lagere ruststofwisseling hebben. Daarnaast is de factor die je gebruikt ook een schatting aangezien we nooit precies weten hoeveel calorieën een hond over de dag verbruikt. Het is dan ook heel erg belangrijk om de conditie van jouw hond in de gaten te houden. Dit doen we door middel van de body condition score. Daar kan je meer over lezen in dit blog:
https://www.qi4paws.nl/blog/hoe-weet-je-of-jouw-hond-op-het-juiste-gewicht-is
Bepaal wekelijks de body condition score van jouw hond en pas de hoeveelheid voeding daarop aan.
Het maakt natuurlijk ook nog uit hoe die calorieën worden ingevuld. Er moet een goede balans zitten in de hoeveelheid eiwit, vet en koolhydraten. De belangrijke vitaminen en mineralen moeten erin zitten. Als je dit terug voert op jezelf is het een heel verschil of jij je dagelijkse calorieën binnenkrijgt met patat en mayo of met groenten en aardappelen. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere factoren die een rol spelen bij het samenstellen van een goede voeding. Denk bijvoorbeeld aan essentiële voedingsstoffen, de balans van de omega 6 en 3 in de voeding, de verhouding tussen calcium en fosfaat etc. En al die factoren verschillen ook nog eens tussen verschillende honden. Een hond van 2 jaar leeftijd stelt andere eisen aan de voeding dan een hond van 15. Honden met aandoeningen zoals artrose, blaasgruis, nierproblemen, leverproblemen en ga zo maar door stellen ook weer specifieke eisen aan hun voeding.
Ik hoop dat ik deze vraag zo goed voor jullie heb beantwoord. Heb je nog andere vragen of wil je hulp met de voeding van jouw hond? Stuur me dan een berichtje, ik help je graag.