“The greatest medicine of all is to teach people how not to need it.”
Ik ben er trots op dat ik een integratieve dierenarts ben met een holistische werkwijze!
Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Deze termen leveren vaak verwarring op. En dat is heel begrijpelijk! Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende termen binnen de (dier)geneeskunde . Zo is er holistische geneeskunde, integratieve geneeskunde, evidence-based geneeskunde, reguliere geneeskunde, alternatieve geneeskunde, aanvullende geneeskunde…… Pfff het wordt er allemaal niet duidelijker op! Er is ook heel veel overlap tussen deze termen.
Ik ga het jou uitleggen zodat jij voortaan weet wat het betekent en wat je mag en kan verwachten!
Reguliere (dier)geneeskunde
Reguliere geneeskunde (ook wel allopathische geneeskunde genoemd) is die vorm van geneeskunde die wordt gezien als de standaard geneeskunde hier in het westen. Het is de vorm van geneeskunde die wordt onderwezen door de overheid erkende onderwijsinstellingen.
Volgens het woorden boek is geneeskunde de wetenschap die de oorzaak en de aard van ziekten opspoort en er de geneesmiddelen voor aanwijst.
Volgens wikipedia is geneeskunde: “een interdisciplinaire vakgebied dat zich richt op de invloed die ziektes of afwijkingen hebben op het menselijk functioneren, zowel fysiek als psychisch, met als doel het herstellen van de gezonde toestand, het verzachten van symptomen of het voorkomen van pathologie”.
Deze geneeskunde is grotendeels gebaseerd op evidence based medicine.
Evidence based medicine
De volgende vraag is dan uiteraard: wat is Evidence based medicine.
Volgens de grondleggers van evidence based medicine, Sacket en Feinstein, is evidence based medicine gebaseerd op 3 pijlers:
Hier is evidence based medicine dus het combineren van resultaten van onderzoeken met persoonlijke kennis en ervaring van de arts waarbij ook rekening wordt gehouden met de wensen en de voorkeuren van de patiënt.
Tegenwoordig wordt bij “evidence based medicine” echter vooral gekeken naar onderzoeksresultaten. De ervaring van de arts en de wensen van de patiënt worden helaas vaak minder belangrijk geacht.
Verschillende vormen van onderzoek hebben verschillende levels van betrouwbaarheid. Zo wordt een groot onderzoek waarbij grote groepen patiënten worden vergeleken betrouwbaarder geacht dan een onderzoek gebaseerd op een aantal case studies. Bij het bepalen van de meest geschikte behandeling wordt gekeken naar welk bewijs er is voor de verschillende opties voor een behandeling.
Ik ben een heel groot voorstander van wetenschappelijk onderzoek! Door wetenschappelijk onderzoeken komen we heel veel te weten. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft ook nadelen en daar moeten wij ons wel bewust van zijn. We moeten altijd kritisch naar onderzoeken blijven kijken. Mocht daar interesse in zijn dan wil ik daar in een ander blog verder op in gaan.
Alternatieve en complementaire behandelingen (geneeskunde)
Als een behandelmethode niet behoort tot de reguliere geneeskunde dan wordt het alternatief of complementair genoemd. Waarbij alternatief inhoud dat een behandeling wordt gedaan in plaats van een reguliere behandeling en bij een complementaire behandelmethode wordt de behandeling gedaan in combinatie met de reguliere methode.
Onder alternatieve en complementaire behandelingen/geneeskunde vallen onder andere homeopathie, acupunctuur, massage, osteopathie, chiropraxie en kruiden.
Er is minder wetenschappelijk bewijs voor deze behandelingen. De mate waarin er bewijs voor een behandeling is wisselt per behandeling. Zo is er voor acupunctuur ondertussen al zoveel bewijs dat de wereld gezondheids organisatie (WHO) het erkent heeft als behandelmethode voor meer dan 100 aandoeningen.
Integratieve geneeskunde
Integratieve geneeskunde (of integrale geneeskunde) is een relatief nieuwe stroming in de (dier) geneeskunde. Het is in 1999 in Amerika opgezet en inmiddels zijn er ook meerdere Nederlandse ziekenhuizen bij aangesloten.
De bedoeling van Integratieve (dier)geneeskunde is om reguliere geneeskunde te combineren met complementaire geneeskunde waarbij zoveel mogelijk op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt gewerkt.
De integratieve geneeskunde is gebaseerd op 4 pijlers.
- Er is sprake van een gelijkwaardige arts-patiënt relatie. De patiënt staat hierin centraal en de arts heeft een ondersteunende functie als coach.
- De patiënt neemt een actieve rol in de preventieve geneeskunde en zijn eigen genezingsproces.
- De patiënt neemt een positieve rol in de omgang met elkaar en de omgeving. Dit draagt bij aan een positief genezingsproces.
- Reguliere therapieën worden, waar mogelijk en wenselijk, gecombineerd met evidence-based complementaire therapieën. Dit moet leiden tot de meest effectieve, minst invasieve, minst toxische en goedkoopste behandelingsstrategie. Hierbij worden naast de lichamelijke aspecten ook de andere aspecten van de patiënt betrokken.
Een kort voorbeeld
Toby is een teckel van 5 jaar oud die gisterenavond wat moeite had om omhoog te komen met zijn achterhand. Vanmorgen kon hij helemaal niet meer op zijn achterpootjes staan en de eigenaar van Toby is daarom gelijk naar de dierenarts gegaan.
Een reguliere dierenarts kan Toby doorsturen voor een scan, daarop blijkt dat Toby een hernia heeft. Er is een mogelijkheid om te opereren maar dat is niet zonder risico’s. De andere mogelijkheid die de reguliere dierenarts heeft is medicatie inzetten (pijnstillers en ontstekingsremmers) en afwachten of de situatie verbeterd.
Een integratieve dierenarts weet dat er ook andere mogelijkheden zijn. Zo is er redelijk bewijs dat acupunctuur kan helpen bij hernia’s en daarom stelt zij ook voor om dit bij Toby te gebruiken.
Holistische (dier) geneeskunde
Een holistische geneeswijze houdt in dat het lichaam als een geheel wordt gezien. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ziekten ontstaan door meerdere factoren.
De holistische arts kijkt niet alleen naar de directe klacht maar naar het hele lichaam en de omgeving van de patiënt.
Een kort voorbeeld
Tilly heeft sinds kort last van jeuk, heel veel jeuk. Ze krabt zichzelf helemaal open en is bijna de hele dag alleen maar bezig met krabben.
Ze is naar de reguliere dierenarts geweest, deze heeft vastgesteld dat Tilly een allergie heeft. Tilly krijgt medicatie voorgeschreven voor de allergie.
Tilly gaat ook naar een holistisch werkende dierenarts. Deze stelt een heleboel vragen over allerlei andere dingen zoals haar eetlust, ontlasting, overgeven, hoe ze leeft etc. Een holistisch werkende dierenarts weet onder andere dat het microbioom van de darmen vaak een rol speelt bij allergie en dat het belangrijk is om die weer in balans te brengen. Daarnaast kunnen stressfactoren ook een rol spelen.
Veel geneeswijzen vallen onder verschillende termen.
Acupunctuur is bijvoorbeeld een complementaire behandeling die ook holistisch is. Het kan gebruikt worden als een van de mogelijkheden bij een integratieve behandeling.
Ik hoop dat ik het zo duidelijker is voor jou. Mocht je er nog vragen over hebben dan hoor ik dat graag!