Is het maagdarmkanaal van jouw maatje in balans?

Everything in life… has to have balance.
– Donna Karan

Een onbalans in het maagdarmkanaal komt heel veel voor bij alle diersoorten. Maar hoe weet je of het maagdarmkanaal van jouw maatje in balans is? Een uit balans zijn begint vaak met subtiele symptomen die langzaam aan erger kunnen worden. Hoe eerder je de symptomen herkent hoe sneller je kan bijsturen en kan voorkomen dat het erger wordt.

Dit zijn een aantal symptomen van een maagdarm kanaal dat uit balans is bij een hond of kat:

De ontlasting

Een disbalans in het maagdarm kanaal kan zichtbaar zijn aan de ontlasting. De ontlasting kan harder zijn dan normaal of juist zachter. Ook kan het zijn dat de ontlasting wisselend is. Het is meestal goed maar af en toe is er diarree. Of het is aan het begin van de dag goed maar de rest van de dag is het te dun. De ontlasting kan ook (af en toe) slijm of bloed bevatten. Onverteerde voedseldelen in de ontlasting kunnen erop wijzen dat de vertering niet helemaal ideaal verloopt.

In het plaatje hieronder zie je verschillende soorten ontlasting. Hoe ziet de ontlasting van jouw hond/kat er meestal uit? Score 2 is de normale ontlasting: het is stevig maar niet te hard, het is indrukbaar, en het is makkelijk op te pakken.

Verschillende soorten ontlasting.Is het maagdarmkanaal van jouw maatje in balans?

Ontlastingsfrequentie

Naast dat de ontlasting zelf anders kan zijn, kan het ook voorkomen dat een hond/kat vaker of juist minder vaak moet poepen. Krijgt jouw maatje nog dezelfde voeding maar is er een verandering in hoe vaak er ontlasting is? Dan kan het zijn dat er iets niet helemaal lekker loopt.

Eet gedrag

Veranderingen in eetgedrag zijn vaak subtiel maar kunnen signalen zijn van een disbalans in het maagdarmkanaal. Je kunt hierbij denken aan:

  • Minder graag willen eten
  • Kieskeurig eten
  • Iets een tijdje willen eten en dan ineens niet meer. Dan stap je over op andere voeding en gaat het even goed totdat dat ook niet meer geaccepteerd wordt en je weer wat nieuws moet zoeken.
  • Toegenomen eetlust
  • Gras, aarde, stokken etc. eten
  • Aan dingen likken zoals aan metaal, keukenkastjes, de tegeltjes, bladeren etc.
Gras eten kan een teken zijn van een onbalans in het maagdarmkanaal.Is het maagdarmkanaal van jouw maatje in balans?

Overgeven

Als een dier ineens dagelijks of meerdere keren per dag gaat overgeven dan is het vaak wel duidelijk dat er wat aan de hand is en er naar gekeken moet worden. Minder duidelijk is het als jouw maatje af en toe overgeeft. Alle dieren geven wel eens over als ze wat verkeerds hebben gegeten maar wanneer is het nu te veel? Ik hou zelf de grens aan van een keer per maand. Als een dier een keer per maand of vaker overgeeft dan vind ik dat te veel en is het verstandig om verder te gaan kijken.

Gedrag

De status van de darmen heeft heel erg veel invloed op het gedrag. Zo produceert het microbioom het grootste gedeelte van serotonine, een van de happy hormonen. Via de darm-hersenen as is er een directe communicatie tussen de darmen en de hersenen. En als je last hebt van pijn/irritatie in je buik is het heel begrijpelijk dat je wat minder lekker in je vel zit.

Dieren met een disbalans in het maagdarmkanaal kunnen onrustig zijn, een korter lontje hebben dan normaal, zich minder goed kunnen concentreren of zelfs agressief worden tegen andere dieren of mensen.

Het microbioom heeft invloed op het gedrag. Is het maagdarmkanaal van jouw maatje in balans?

Gas

Moet jij regelmatig even de kamer luchten vanwege de lucht die uit jouw maatje komt? Als jouw maatje regelmatig winden en/of boeren laat kan dat een indicatie zijn van een maagdarmkanaal dat niet in balans is.

Slechte adem

Slechte adem wordt vaak veroorzaakt door gebitsproblemen maar kan ook veroorzaakt worden door een maagdarmkanaal dat uit balans is. Daarnaast heeft de staat van het maagdarmkanaal en de voeding die jouw maatje krijgt invloed op het gebit.

Huidklachten

Een disbalans in het maagdarmkanaal kan leiden tot klachten van de huid zoals jeuk en de huidbeschadigingen die ontstaan door het vele krabben.

Immuunsysteem

Een groot deel van het immuunsysteem van jouw maatje bevindt zich in de darm. Daarnaast kan chronische irritatie van de darmen leiden tot een “leaky gut”. Een leaky gut geeft een chronische overstimulatie van het immuunsysteem. Zie ook:

Het is dan ook geen wonder dat een maagdarmkanaal dat niet in balans is een negatief effect heeft op de weerstand. Een minder goede weerstand zorgt ervoor dat jouw maatje vatbaarder is voor allerlei aandoeningen.

Een gezond en in balans maagdarmkanaal is dus van levensbelang!

Zoals je nu begrijpt is het voor de algehele gezondheid van jouw maatje erg belangrijk dat het maagdarmkanaal gezond en in balans is.

Herken je een of meerdere van de bovenstaande symptomen bij jouw maatje? Ik help jou graag om het maagdarmkanaal weer in balans te brengen!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs