” Food has the power to heal us. It is the most potent tool we have to help prevent and treat many of our chronic diseases.” – Dr. Mark Hyman
Epilepsie
Epilepsie is een aandoening waarbij er regelmatig aanvallen optreden. De tijd tussen de aanvallen en de ernst en duur van de aanvallen kan heel erg verschillen.
Epilepsie kan primair zijn of secundair. Secundair betekend dat de epilepsie veroorzaakt wordt door een andere onderliggende aandoening zoals een leverprobleem of een gezwel in de hersenen. Het is bij verschijnselen van epilepsie belangrijk om onderliggende oorzaken uit te sluiten. Hiervoor zijn meestal onderzoeken nodig als bloedonderzoek, urine onderzoek en een scan van de hersenen. In het vervolg van deze post heb ik het over primaire epilepsie.
Het wordt geschat dat 0,6-0,75% van de honden epilepsie heeft. Het komt dus regelmatig voor.
Epilepsie bij honden lijkt heel erg op epilepsie bij mensen. Onderzoeken die gedaan worden bij honden zijn daarom ook belangrijk voor mensen en vise versa.
Primaire epilepsie is een multifactoriele aandoening. Dit betekent dat er meerdere factoren zijn die een rol spelen bij het ontstaan van de epilepsie. Hierbij spelen onder andere genetica, de ontwikkeling van een dier of mens in de opgroei fase en omgevingsfactoren zoals voeding, beweging, toxinen en stress een rol.
Epilepsie en voeding
Voeding speelt een rol bij het ontstaan van epilepsie en het behandelen van epilepsie. Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar de rol van voeding bij de behandeling van epilepsie bij zowel mensen als dieren. Zo weten we dat ketogene voedingen (hoog in vet en laag in koolhydraten), voeding rijk aan medium chain vetzuren (zoals kokosolie) en visolie supplementen kunnen helpen bij het behandelen van epilepsie. Ik heb hier eerder al over geschreven:
Het onderzoek
In een recent onderzoek (zie referentie verderop) keken onderzoekers naar het effect van voeding op jonge leeftijd op de kans op het ontstaan van epilepsie op latere leeftijd.
Ze gebruikten daarbij data uit een eerder uitgevoerde en gecontroleerde enquête onder hondeneigenaren in Finland. Uit deze enquête werden 108 honden met epilepsie gehaald en er werden 397 honden gebruikt als controle honden. Deze controle honden werden gekoppeld op basis van ras, geslacht en leeftijd.
Om de gegevens nog extra te controleren werd er een nieuwe enquête gestuurd naar de eigenaren van de deelnemende honden en de antwoorden hieruit werden vergeleken met de antwoorden uit de eerdere enquete.
De onderzoekers keken naar de voeding die werd gegeven op een leeftijd van twee tot zes maanden. Er werd naar verschillende voedingsgroepen gekeken. Wat de onderzoekers ontdekten was dat er een relatie was tussen visvetten en epilepsie. Visolie en visvet die minimaal een keer per week werd gegeven op jonge leeftijd verminderde het risico op epilepsie op latere leeftijd. De onderzoekers geven daarbij wel aan dat het mogelijk is dat andere voedingsfactoren ook een rol hebben gespeeld.
Wil je het onderzoek zelf nalezen?:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10540444/
Conclusie
Zoals altijd mogen en kunnen we geen definitieve conclusies trekken uit een enkel onderzoek.
Er zijn echter wel eerdere onderzoeken gedaan naar het effect van visolie bij de behandeling van epilepsie (zie hierboven). Ook bij andere aandoeningen heeft visolie, met name door het ontstekingsremmende effect, een positieve werking. Zo is het onder andere inzetbaar bij allergie en dementie. Er is een eerder onderzoek gedaan waarbij visolie een positief effect had op het leervermogen van pups:
Het gaat daarbij met name om de omega 3 vetzuren in de visolie, waarbij EPA en DHA de bekendste zijn. Naast de absolute hoeveelheid EPA en DHA in de voeding speelt de verhouding tussen deze omega 3 vetzuren en de omega 6 vetzuren in de voeding ook een belangrijke rol.
Het is zeker goed om te kijken hoeveel omega 3 er in jouw voeding zit, en wat de verhouding is tussen de omega-3 en omega-6 in de voeding.
Momenteel zijn er geen wettelijke regels voor hoeveel omega 3 er in honden voeding zou moeten zitten en wat de verhouding omega 3/6 mag en en moet zijn. Omega-3 vetzuren zijn momenteel officieel geen essentiële voedingsstof. Naar mijn mening moeten ze dat wel zijn. Veel van onze huidige voedingen bevatten veel te weinig omega-3 vetzuren.
Visolie toevoegen aan brokken klinkt heel leuk en nuttig. Maar zodra je de zak open maakt worden deze oliën blootgesteld aan de lucht waardoor ze gaan oxideren en ranzig worden. Ze werken dan niet meer of hebben zelf een nadelig effect op de gezondheid. Je kan beter een los visolie supplement toevoegen. Met verse voeding (rauw uit de vriezer of zelf gekookt) heb je dat probleem veel minder tot niet.
De hoeveelheid omega-3 vetzuren en de verhouding tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren neem ik altijd mee in mijn voedingsplannen! Als je een voedingsplan van mij hebt kan je er dus zeker van zijn dat deze verhouding voor jouw maatje optimaal is!
Wil jij dat ik met jouw meekijk naar de voeding van jouw maatje? Of wil je een voedingsplan op maat voor jouw maatje? Neem dan contact met mij op!