KURKUMA (TURMERIC) EN ARTROSE BIJ HONDEN

Everyday may not be good, but there is something good in every day. 
— Unknown

Ik heb onlangs een aantal interessante artikelen gelezen over het gebruik van Kurkuma bij honden met artrose en dacht dat het ook interessant zou zijn voor jullie.

Kurkuma (Tumeric) is een kruid dat tot dezelfde familie behoort als gember (Zingiberacceae). De farmacologische activiteit komt van de curcuminoids: curcumin (77%) desmethoxycurcumin (17%) en bisdemethoxycurcumin (3%). Kurkuma is ontstekingsremmend, antioxidant, antimicrobieel, anti-proliferatief en anti-sclerose.

Het bevat onder andere koolhydraten, vezels, eiwitten, vetten, pyridoxine, vitamine C, kalium, calcium, magnesium en fosfor.

Er zijn veel observationele en anekdotische bewijzen dat kurkuma kan helpen bij honden met artrose (OA). In vivo en in vitro (laboratorium) studies laten ook veel belovende resultaten zien.

Recent werd er een systematische review en meta-analyse van experimentele diermodellen voor het meten van de effectiviteit van kurkuma in de behandeling van OA gepubliceerd. Hierin werden de resultaten van 24 studies gecombineerd. De conclusie was dat kurkuma zeer effectief is in het verbeteren van OA. Het helpt om het kraakbeen te beschermen en het vermindert de ontsteking.

Maar er zijn niet veel klinische onderzoeken gedaan. En het feit dat iets in een laboratorium goed werkt wil niet altijd zeggen dat het in het veld ook goed werkt.

In een meta-analyse van humane studies van het gebruik van kurkuma voor de behandeling van AO was de conclusie dat deze studies wetenschappelijk bewijs geven dat kurkuma inderdaad werkt bij de behandeling van OA. Echter ze gaven ook aan dat het aantal klinische trials, de totale hoeveelheid onderzoeksobjecten en de methodologische kwaliteit van de studies niet voldoende waren om definitieve conclusies te trekken. Verdere en grotere onderzoeken zijn daarvoor nodig.

Humaan zijn er niet voldoende studies gedaan om definitieve conclusies te trekken en bij honden zijn er nog minder studies gedaan. De studies die wel zijn gedaan geven tegenstrijdige resultaten.

In 2003 is een gerandomiseerde dubbelblinde placebo gecontroleerde studie uitgevoerd. Bij deze studie werd P54FP gebruikt wat een extract is van Indiaanse en Javaanse kurkuma. 61 honden met artrose van eigenaren werden onderzocht op een centrale locatie. De honden kregen blind de P54FP of een placebo gedurende 8 weken en werden onderzocht na vier, zes en acht weken. De metingen op een kracht plaat lieten geen statistisch verschil zien tussen de twee groepen. De beoordeling van de honden door de onderzoekers lieten wel een statistisch verschil zien waarbij de groep die kurkuma kreeg het beter deed. Maar de beoordeling van de eigenaren liet weer geen verschil zien tussen de groepen.

Bij de studie van Colitti et al resulteerde orale supplementatie met kurkuma in verminderde activiteit van genen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen. Kurkuma resulteerde ook in een remming van de proliferatie van macrofagen. De onderzoekers concludeerden dat kurkuma ontstekingsremmend werkt bij honden met artrose.

De biologische beschikbaarheid van kurkuma is laag en dit is waarschijnlijk een beperkende factor in de effectiviteit. Kurkuma is vet oplosbaar en het geven met een vette maaltijd of vette substantie kan de opname verbeteren. Piperine (in zwarte peper) zorgt ook voor een betere opname van kurkuma.

Kurkuma is een veilig kruid om te geven. Dus ook al zijn de wetenschappelijke studies (nog) onduidelijk, het kan de moeite waard zijn om te proberen of jouw hond er baat bij heeft.

Heb jij het gebruikt bij jouw hond? Merkte jij een effect? Laat het mij weten!


Referenties


Colitti, M. et al (2012) Transcriptome modification of white blood cells after dietary administration of curcumin and non-steroidal anti-inflammatory drug in osteoarthritic affected dogs. Veterinary Immunology and Immunopathology 147(3-4): 136-146


Daily, J.W. et al (2016) Efficacy of turmeric extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Journal of Medicinal Food 19(8): 717-729


Innes, J.F. et al (2003) Randomised, double-blind, placebo controlled parallel group study of P54FP for the treatment of dogs with osteoarthritis. Vet Rec 152: 457-460


Sheahan, S. (2022) Efficacy of turmeric for treatment of osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis of experimental animal model studies. AJTCVM 17(1): 3- 12

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs