Nothing is softer or more flexible than water, yet nothing can resist it.
— Lao Tzu
Water is onmisbaar voor het leven en wordt daarom ook wel het belangrijkste nutrient genoemd.
Water heeft belangrijke functies in het lichaam:
• Substanties worden opgelost en water en zo met het water door het lichaam getransporteerd.
• Water is nodig voor chemische reacties die in het lichaam plaats vinden waaronder de vertering van voeding.
• Het helpt om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Warmte kan worden kwijtgeraakt met de ademhaling of zweten.
• Water geeft het lichaam vorm en veerkracht.
• Het helpt om de gewrichten en de ogen te smeren, het beschermd het zenuwstelsel, is erg belangrijk voor een goede functie van de nieren en het helpt de longen bij het uitwisselen van zuurstof.
De hoeveelheid water in het lichaam is een balans tussen de hoeveelheid water die verloren gaat (urine, ontlasting, zweten, ademhalen) en de hoeveelheid die binnen komt (voeding, water, metabole processen in het lichaam).
Het percentage water in een lichaam varieert met het diersoort, de conditie en de leeftijd. De meeste zoogdieren hebben ongeveer 73% water in hun lichaam.
De “lean body mass” bevat 70 tot 80% water en 20 tot 25% eiwit. Vet bevat 10 tot 15% water en 75 tot 80% vet. Dieren met meer vet hebben dus minder water in hun lichaam. Hierdoor kunnen zij een verhoogd risico hebben op uitdroging.
De water hardheid is een som van de hoeveelheid calcium en magnesium zouten in het water in relatie tot de hoeveelheid calcium carbonaat. Dit lijkt weinig effect te hebben op de gezondheid van honden en katten.
Hogere hoeveelheden magnesium in het water worden wel eens benoemd als een mogelijk oorzaak van blaasstenen bij katten. Echter is de hoeveelheid magnesium in het water verwaarloosbaar klein ten opzichte van de hoeveelheid in de voeding. Toch kan het bij katten die bekend zijn met problemen van blaasstenen/gruis helpen om gedistilleerd water te geven in plaats van hard water.
Over het algemeen komt de dagelijkse hoeveelheid opgenomen water van honden en katten, uitgedrukt in ml/dag, overeen met de dagelijkse benodigde energie (DER daily energy requirement) in kcal/dag. Dit komt neer op ongeveer 60 ml/kg/day.
Maar er zijn vele factoren die invloed hebben op de water opname zoals lichaamsgrootte, omgevingstemperatuur, hoeveelheid water in het eten, de hoeveelheid eten, verlies van water en individuele verschillen.
Niet alle wetenschappers zijn het erover eens maar mogelijk hebben honden smaakreceptoren voor water. Dit kan mogelijk verklaren waarom sommige honden (en katten) zo kieskeurig zijn met hun water. Het is nog niet bekend of ze hun water ook kunnen ruiken.
De meeste honden en katten hebben een duidelijke voorkeur voor koel vers water over water wat al langer staat. Het meerdere keren per dag verversen van het water wordt dan ook zeker op prijs gesteld. Voor katten zijn er ook drinkfonteintjes, de meeste katten vinden dat erg fijn!
Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst kan de voorkeur voor een bepaalde water temperatuur iets zeggen over de Yin/Yang balans. Dieren met een Yang exces hebben vaak voorkeur voor koud water terwijl dieren met een Yang tekort liever lauw/warm water drinken.
De waterbak kan een plek zijn waar bacteriën het erg naar hun zin hebben. Het materiaal van de waterbak maakt daarin een verschil. Glas en roestvrij staal lijken het beste materiaal te zijn voor een waterbak. Maak de waterbak elke dag schoon met water en zeep.
Wist je dat honden en katten op een verschillende manier drinken?
Heb je wel eens gehoord van het onderzoek van Dr. Masaru Emoto naar hoe water op de omgeving reageert? Kijk maar eens:
En wist je dat er een boek bestaat met foto’s van honden onder water?