I’m allergic to stupidity.
— Chris Colfer
Voedingsallergie is een veel voorkomend probleem bij honden en het lijkt steeds vaker voor te komen. In dit interessante onderzoek worden een westerse aanpak met medicatie en alternatieve aanpak met acupunctuur, fytotherapie en Chinese voedingstherapie vergeleken.
Voedingsallergie is een overreactie van het immuunsysteem op een antigeen in de voeding. Veel voorkomende allergenen bij honden zijn rund, varken, kip en melkproducten.
Voedingsallergie kan op elke leeftijd ontstaan, bij puppy’s en bij senioren. Honden die al jaren op dezelfde voeding staan kunnen toch een voedingsovergevoeligheid ontwikkelen.
Symptomen die kunnen voorkomen zijn:
• Jeuk
• Oorontstekingen (bij sommige patiënten is dit het enige symptoom)
• Braken
• Diarree
• Gewichtsverlies
• Buikpijn
• Flatulentie
• Vaker moeten ontlasten
Ongeveer 20-30% van de honden met voedingsallergie heeft ook een andere allergie zoals voor vlooien of grassen/planten.
Het management van allergie vraagt altijd een individuele aanpak. Bij voedingsallergie is aanpassen van de voeding uiteraard cruciaal. De westerse therapie bestaat vaak uit Janus kinase remmers (Apoquel, cytopoint), antibiotica en corticosteroïden. Deze medicatie heeft helaas wel bijwerkingen.
Alternatieve behandelmethoden hebben deze bijwerkingen niet en daarom zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in het gebruik hiervan.
In dit onderzoek warden veertien honden verdeeld in twee groepen van zeven. Alle honden hadden bevestigd een voedingsovergevoeligheid en ze hadden allemaal jeukklachten van de huid. De eerste groep werd behandeld met acupunctuur, fytotherapie en voedingstherapie. De tweede groep werd behandeld met corticosteroïden, antibiotica en Janus Kinase Remmers.
Alle honden kregen een hypoallergene voeding.
De onderzoekers keken naar het effect van de behandelingen op de klinische symptomen:
Zoals je kan zien waren beide behandelingen effectief in het verminderen van de klinische symptomen.
De onderzoekers vergeleken ook bloedonderzoeken voor en na de behandeling. Veranderingen van afwijkende bloedwaarden vond plaats in beide groepen wat een tweede bevestiging was van de effectiviteit van een alternatieve behandel methode.
Eosinofielen zijn een soort witte bloedcellen die regelmatig verhoogd zijn bij patiënten met allergie. Tijdens de behandeling verlaagde de hoeveelheid eosinofielen in alle honden op twee na die met corticosteroïden werden behandeld.
Bij de biochemische bepalingen waren de duidelijkste verschillen te zien in een leverenzym dat ALP heet. Verhoogde ALP waarden normaliseerden in de eerste behandelgroep maar in de tweede groep stegen de waarden juist. Stijging van leverenzymen is een bekende bijwerking van corticosteroïden.
Corticosteroiden kunnen ook een verhoging in de waarden van alvleesklier enzymen veroorzaken. Bij sommige honden in beide groepen waren deze waarden verhoogd voor de behandelingen. Bij de eerste groep normaliseerden deze waarden met de behandeling, bibj de tweede groep hadden deze waarden juist een neiging om te stijgen.
Er zijn inmiddels heel veel studies die de effectiviteit van acupunctuur bij de behandeling van allergie aantonen. Deze onderzoekers geven een kort overzicht van deze onderzoeken. Ik zal ze niet hier herhalen maar mocht je het interessant vinden lees dan het hele artikel.
Het doel van deze studie was om te laten zien dat alternatieve behandelwijzen net zo effectief kunnen zijn in de behandeling van allergie als de westerse medicaties. De behandeling van allergie blijft echter wel een individuele behandeling, ofwel elke hond is anders. Alternatieve behandelingen zijn veilig en hebben niet de bijwerkingen die de Westerse medicatie wel heeft. Alternatieve behandelmethoden kunnen op zichzelf worden gebruikt of in combinatie met westerse therapieën.
DUS HEB JIJ EEN HOND MET ALLERGIE? DENK DAN OOK EENS AAN HET TOEVOEGEN VAN ACUPUNCTUUR EN VOEDINGSTHERAPIE AAN DE BEHANDELING.
Referentie
Alena Michal Ova et al (2022) Comparative Study of Classical and Alternative Therapy in Dogs with Allergies, Animals 2022, 12, 1832