The whole is more than the sum of its parts.
— Aristotle
Je hond wel of niet castreren/steriliseren. Dit is een vraag waar veel hondeneigenaren vroeg of laat een keer mee te maken krijgen. Gelukkig wordt er meer onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van deze ingrepen en dit recente onderzoek is er een van.
Het was vroeger normaal om elke reu en elke teef te castreren/steriliseren. Gelukkig weten we tegenwoordig dat deze ingrepen ook nadelen hebben. Elke situatie en elke hond is anders en wat het beste is moet dan ook voor elke hond en voor elke situatie worden bepaald.
Het verwijderen van de testikels bij reuen voorkomt het ontstaan van kanker van deze testikels en het voorkomt testosteron geïnduceerde aandoeningen zoals goedaardige vergroting van de prostaat. Bij teven voorkomt het verwijderen van de eierstokken het ontstaan van eierstokkanker en baarmoederontsteking. Er is momenteel discussie en tegenstrijdige data over of het nou wel of niet de kans op melkklierkanker verkleind.
Aan de andere kant van de Medaille staan de nadelen. Gonadectomy ofwel het verwijderen van geslachtsorganen (testikels of eierstokken/baarmoeder) wordt geassocieerd met een verhoogde kans op een aantal serieuze type kanker waaronder prostaat carcinoom, haemangiosarcoom, lymfoom, mast cel tumoren, transitional cell carcinoom van de blaas en osteosarcoom. Er is een verhoogde kans op overgewicht bij dieren die gecastreerd/steriliseert zijn en overgewicht zorgt voor een verkorte levensduur.
Gonadectomy wordt ook geassocieerd met een grotere kans op orthopedische aandoeningen waaronder kruisband problemen, heup dysplasie en patella luxatie.
Er zijn een aantal studies die laten zien dat gonadectomy een grotere kans kan geven op immuun aandoeningen, reaties of vaccinaties, te traag werkende schildklier, alvleesklier ontsteking en cognitieve achteruitgang (dementie).
Vroeger werd gedacht dat castratie een goede manier was om probleemgedragingen zoals markeren, rijden en agressie te voorkomen. Tegenwoordig zijn hier veel tegenstrijdige data en wijzen studies erop dat agressie juist meer voorkomt bij gecastreerde honden.
Mede om deze redenen zijn er tegenwoordig alternatieve opties voor de standaard castratie en sterilisatie. Bij deze opties wordt het dier wel onvruchtbaar gemaakt maar blijft de hormoonproductie bestaan. Bij reuen gaat het dan om de vasectomie waarbij alleen de zaadleider wordt doorgesneden. Bij teven gaat het in dit artikel om een ingreep waarbij de baarmoeder wordt verwijderd maar de eierstokken worden behouden.
Bij dit onderzoek werd er een vragenlijst verspreid. 6018 honden eigenaren hebben deze ingevuld. De eigenaren werden om gegevens van hun honden gevraagd waaronder de productie status, gewicht, ras, leeftijd, orthopedische problemen, kanker diagnose en andere gezondheidsproblemen en eventuele gedragsproblemen. Dit leverde gegevens op van 1056 intacte, 1672 gecastreerde en 58 vasectomy reuen. En gegevens van 792 intacte, 2281 gesteriliseerde en 159 ovarium gespaarde teven. Er werden statistische analyses losgelaten op de gegevens.
Een aantal van de bevindingen zijn:
• De kans op orthopedische problemen is groter in dieren die gecastreerd/gesteriliseerd zijn dan dieren die intact zijn of een hormoon sparende operatie hebben gehad.
• Intacte dieren hebben een kleinere kans op kanker dan dieren die een gonadectomy hebben ondergaan.
• Intacte dieren hebben minder kans op overgewicht.
• Gecastreerde reuen hadden vaker gedragsproblemen dan intacte reuen of teven. Hoe langer een dier bloot had gestaan aan geslachtshormonen hoe minder kans er was op gedragsproblemen.
• Overall was een langere blootstelling aan geslachtshormonen geassocieerd met minder kans op gezondheidsproblemen en gedragsproblemen en een langere levenstijd.
En nu ben ik natuurlijk nieuwsgierig. Heb jij jouw hond(en) laten castreren/steriliseren? Waarom wel of niet?
Referentie
Zink, C., Delgado, M.M. and Stella, J.L. (2023) Vasectomy and ovary-sparying spay in dogs: comparison of health and behavior outcomes with gonadectomized and sexually intact dogs. JAVMA. Available online: https://avmajournals.avma.org/view/journals/javma/aop/javma.22.08.0382/javma.22.08.0382.xml