Research is formalized curiosity. It is poking and prying with a purpose.
– Zora Neale Hurston
Helaas komt epilepsie regelmatig voor bij honden. Epilepsie kan primair zijn en wordt dat idiopathische epilepsie (IE) genoemd. Het kan ook secundair zijn aan andere onderliggende aandoeningen. In de meeste gevallen zal bloedonderzoek en een MRI-scan nodig zijn om onderliggende oorzaken uit te sluiten.
Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van epilepsie. Genetische factoren spelen een rol aangezien het bij sommige rassen vaker voorkomt dan bij andere rassen. Daarnaast spelen onder andere voeding, omgevingsfactoren en toxinen een rol. De precieze onderliggende oorzaak blijft in veel gevallen onbekend.
Spoorelementen spelen een belangrijke rol in het normaal functioneren van het zenuwstelsel. Bij mensen is er duidelijk bewijs dat spoorelementen een rol spelen bij het ontstaan van epilepsie maar er is nog niet veel onderzoek gedaan bij honden.
Een recent onderzoek van Rosendahl et al. had als doel om te onderzoeken of de concentraties van spoorelementen en toxische metalen anders is bij honden met epilepsie. Bloedconcentraties van spoorelementen (selenium, zink, koper, mangaan, ijzer en chromium) en concentraties van toxische metalen (arsenicum, cadmium, kwik en lood) werden gemeten bij 19 honden met epilepsie en bij 19 gezonde honden zonder epilepsie. De epilepsie was vastgesteld door erkende neurologen voor huisdieren.
Honden met epilepsie hadden een hogere concentratie van koper, een hogere koper/zink ratio, hogere selenium concentraties en lagere chromium concentraties in vergelijking tot de gezonde honden. Honden die behandeld werden met kaliumbromide hadden een hogere concentratie arsenicum in hun bloed. Een hond met epilepsie had een abnormale hoeveelheid lood in het bloed.
Hogere koper concentraties kunnen geassocieerd zijn met gebruik van fenobarbital als behandeling voor de epilepsie. Maar bij mensen zijn er ook hogere koper concentraties gevonden bij patiënten die niet met dit medicijn werden behandeld. Koper speelt een belangijke rol bij het gezond houden van de hersenen en het zenuwstelsel. Zowel een tekort aan koper als een teveel aan koper geeft problemen. Ratten die injecties met koper kregen ontwikkelde allerlei problemen waaronder epileptiforme aanvallen.
Zink is een antioxidant en is ontstekingsremmend. De koper/zink ratio wordt daarom gezien als een marker voor ontsteking en oxidatieve stress in het lichaam.
Het is mogelijk dat een te hoge blootstelling aan koper via het water en de voeding betrokken is bij het ontstaan van epilepsie. Als je een hond hebt met epilepsie lijkt het de moeite waar om daar naar te kijken.
Bij mensen is er duidelijk bewijs dat selenium een rol speelt bij het ontstaan van epilepsie. In deze studie hadden honden met epilepsie een hogere selenium concentratie in het bloed dat de gezonde honden. Een te hoog gehalte aan selenium in de voeding kan een rol spelen bij het ontstaan van epilepsie.
Chromium speelt een rol in de stofwisseling van vetten en koolhydraten. Het speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van de suiker stofwisseling en de gevoeligheid voor insuline. Bij epilepsie patiënten, zowel mensen als honden, zijn er veranderingen gevonden in de stofwisseling in de hersenen. Dit is mogelijk ook de reden waarom bij sommige epilepsie patiënten een ketogeen dieet of een dieet hoog in medium keten verzuren kan helpen. In een eerdere studie van deze auteur werdt er minder epilepsie gevonden bij honden die op een rauw vlees dieet staan. Waarschijnlijk speelt het lagere gehalte aan koolhydraten in deze voeding daarbij een rol.
Uiteraard zijn er meer studies nodig. Maar als jij een hond hebt met epilepsie is het zeker de moeite waard om kritisch te kijken naar de voeding, spoorelementen en toxische metalen. Daarnaast kan acupunctuur ook helpen bij epilepsie!
Heb je vragen of kan ik je helpen? Stuur mij gerust een berichtje!