” Open minded people don’t care to be right, they care to understand. There’s never a right or wrong answer. Everything is about understanding.” – Unknown
Als integratieve veterinaire voedingsdeskundige krijg ik vaak de vraag: wat is beter voor mijn hond of kat, rauwe voeding of gekookte voeding?
Beide benaderingen hebben hun voordelen en nadelen, en het is belangrijk om te begrijpen wat deze zijn voordat je een beslissing neemt.
Wat echter altijd centraal moet staan, ongeacht de keuze, is dat de voeding compleet en in balans is om ervoor te zorgen dat je huisdier de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
En vergeet niet: combineren is natuurlijk ook een optie!
Is rauwe voeding natuurlijker?
Rauwe voeding wordt vaak als de meest natuurlijke voeding gezien. Het is onbewerkt en dichter bij het natuurlijke dieet van wilde voorouders van honden en katten, zoals wolven en wilde katten.
Het gezegde dat gekookte voeding minder goed is voor huisdieren omdat dieren in het wild hun voedsel ook niet koken, lijkt op het eerste gezicht logisch, maar het houdt geen rekening met een aantal belangrijke verschillen tussen wilde dieren en onze gedomesticeerde huisdieren.
Wilde dieren leven in een omgeving waar ze continu worden blootgesteld aan een breed scala van natuurlijke invloeden. Ze hebben vaak kortere levensverwachtingen door verschillende factoren, zoals voedseltekorten, ziektes, predatie, en ongunstige weersomstandigheden. Wilde dieren moeten soms overleven op voedsel van mindere kwaliteit of zelfs op karkassen die al gedeeltelijk ontbonden zijn.
Onze huisdieren, daarentegen, leven in een veel meer gecontroleerde omgeving. Ze krijgen voeding die door ons wordt geselecteerd en voorbereid, vaak met de bedoeling hun gezondheid te optimaliseren en hun levensduur te verlengen. Daarom kunnen de voedingsbehoeften en de voedingskwaliteit van wilde dieren en huisdieren niet direct met elkaar worden vergeleken.
Gedurende duizenden jaren van domesticatie zijn honden en katten geëvolueerd om een breed scala aan voedsel te verteren, inclusief gekookte voeding.
Wilde dieren hebben vaak een veel sterker immuunsysteem dat hen helpt omgaan met ziekteverwekkers die in rauw voedsel kunnen voorkomen. Bovendien hebben ze vaak ook toegang tot een gevarieerder dieet dat hun immuunsysteem versterkt.
Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien wanneer men het dieet van wilde dieren vergelijkt met dat van onze huisdieren, is dat wilde dieren hun voedsel vaak op een heel andere manier verwerken voordat ze het consumeren. Veel wilde dieren, zoals wolven en vossen, begraven hun voedsel om het te bewaren voor later gebruik. Dit proces leidt tot “fermentatie”, waarbij natuurlijke bacteriën en enzymen inwerken op het voedsel.
Wanneer voedsel wordt begraven, begint het te fermenteren. Dit fermentatieproces maakt bepaalde voedingsstoffen beter beschikbaar en kan schadelijke bacteriën onderdrukken, waardoor het voedsel uiteindelijk veiliger kan worden om te eten. Fermentatie helpt ook om de smaak en verteerbaarheid van het voedsel te verbeteren. Wilde dieren hebben van nature de neiging om dit soort gefermenteerd voedsel te eten, wat hen voorziet van probiotica en andere bioactieve stoffen die gunstig zijn voor hun spijsverteringssysteem en algehele gezondheid.
Voedingsstoffen en verteerbaarheid
Het is waar dat koken kan leiden tot het verlies van bepaalde voedingsstoffen, zoals enkele wateroplosbare vitamines. Je kan dit verlies beperkten door te koken op lage temperatuur en het kookvocht niet af te gieten. Daarnaast kan bij het samenstellen van de voeding rekening worden gehouden met dit verlies aan voedingsstoffen.
Aan de andere kant maakt het koken van voedsel bepaalde andere voedingsstoffen beter beschikbaar voor het lichaam. Zo worden bijvoorbeeld complexe koolhydraten en zetmeel in granen beter verteerbaar na het koken. Koken Dit verhoogt de bio-beschikbaarheid van voedingsstoffen, wat betekent dat het lichaam deze makkelijker kan opnemen en benutten.
Het koken van groenten breekt de celwanden af, waardoor de vezels verzachten en de voedingsstoffen beter beschikbaar komen voor het spijsverteringsstelsel van honden en katten. Dit proces maakt het voor hun lichamen makkelijker om de vitamines, mineralen en andere nutriënten uit de groenten op te nemen, die anders moeilijker te verteren zouden zijn in hun rauwe vorm. Voor carnivoren zoals honden en katten, die van nature een korter en minder gespecialiseerd spijsverteringsstelsel hebben, is dit vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de maximale voedingswaarde uit plantaardige ingrediënten halen.
Over het algemeen is gekookte voeding makkelijker te verteren. Voor dieren met een gevoelig maagdarm kanaal of aandoeningen van het maagdarm kanaal kan gekookte voeding daarom beter zijn dan rauwe voeding.
Smakelijkheid
Net als mensen hebben dieren hun eigen smaak en zal de een rauwe voeding lekkerder vinden en de ander gekookte voeding.
Studies laten wel zien dat in het algemeen gekookte voeding wordt gekozen boven rauwe voeding als we honden zelf laten kiezen.
Kieskeurige honden en katten kunnen dan ook een voorkeur hebben voor gekookte voeding. En het is dan ook de moeite waard om dit uit te proberen.
De temperatuur van de voeding kan ook nog uitmaken. Sommige dieren vinden voeding lekkerder als het licht wordt opgewarmd.
Veiligheid
Een van de nadelen van rauwe voeding is het risico op ziekteverwekkers zoals Salmonella, E. coli en Listeria. Deze bacteriën kunnen zowel huisdieren als hun eigenaren ziek maken als de voeding niet correct wordt behandeld.
Als je gebruik maakt van goede kwaliteit voeding en de algemene hygiëne maatregelen in acht neemt valt het risico op infecties voor zowel dieren als eigenaren in de praktijk erg mee.
Door het voedsel te koken, worden deze schadelijke bacteriën gedood, wat de veiligheid van de voeding vergroot.
Bij dieren of mensen met een verzwakt immuunsysteem door aandoeningen of medicatie kan het minder gewenst zijn om met rauwe voeding te werken. In dat geval kan gekookte voeding een mooi alternatief zijn. Ook zijn er tegenwoordig rauwe voeding die onder hoge druk gepasteuriseerd zijn (HPP). Dit kan in dergelijke gevallen ook een optie zijn.
Traditionele Chinese Geneeskunst: Yin en Yang in Voeding
In de traditionele Chinese geneeskunst (TCM) speelt voeding een cruciale rol bij het genezen van aandoeningen en bij het voorkomen van problemen.
De TCM kijkt anders naar voeding dan wij in het Westen gewend zijn. Voedingsmiddelen worden ingedeeld in verschillende categorieën op basis van het effect op het lichaam.
Een van de categorieën waarin voeding wordt onderverdeeld is op basis van thermische eigenschappen (koel, koud, warm, heet). Denk maar eens aan het effect dat het eten van hete peper heeft op jouw lichaam. Het geeft zoveel warmte dat je er zelfs van gaat zweten.
Het concept van Yin en Yang is hierbij essentieel. Yin-voedsel (koel en koud) kalmeert en verkoelt, terwijl Yang-voedsel (warm en heet) verwarmt en energie toevoegt.
Rauwe voeding is vanuit de TCM gezien altijd een koude voeding, terwijl gekookte voeding neutraal, koelend of warm kan zijn afhankelijk van de ingrediënten.
Volgens de TCM hangt de keuze tussen rauwe en gekookte voeding dus ook af van de individuele balans van het dier en de balans tussen Yin en Yang in hun lichaam. Als je een ouder dier hebt met een Yang (warmte) tekort (bijvoorbeeld veel voorkomend bij dieren met artrose) dan kan een rauwe (koude) voeding de klachten verergeren terwijl een gekookte warme voeding de klachten kan verbeteren.
Conclusie: Kies Wat Het Beste is voor JOUW Huisdier
De keuze tussen rauwe en gekookte voeding is geen eenvoudige kwestie van goed of fout. Het hangt af van de individuele behoeften van je huisdier, je eigen comfortniveau en praktische overwegingen zoals tijd en budget.
Wat echter altijd centraal moet staan, is dat het dieet compleet en uitgebalanceerd is. Een onvolledig dieet, of het nu rauw of gekookt is, kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor je huisdier.
Als je overweegt om je huisdier rauwe of gekookte voeding te geven, overleg dan met een veterinaire voedingsdeskundige. Zij kunnen je helpen bij het samenstellen van een dieet dat voldoet aan de specifieke behoeften van je hond of kat, zodat je met een gerust hart weet dat je het beste doet voor hun gezondheid en welzijn.
Heb je naar aanleiding van dit blog vragen? Of wil je graag overleggen welke voeding het beste is voor jouw huisdier? Stuur mij gerust een berichtje, ik help je graag!