Recept voor “Bone Broth”

Soup puts the heart at ease, calms down the violence of hunger, eliminates the tension of the day, and awakens and refines the appetite.

— Auguste Escoffier

Bone Broth ofwel botttensoep is heel erg voedzaam. De meeste dieren vinden het ook heel erg lekker. Het is erg goed om dit af en toe aan de voeding van jouw hond of kat toe te voegen.

Daarnaast kan het heel goed gebruikt worden om zieke dieren te laten aansterken en/of weer aan het eten te krijgen. Het is makkelijk te verteren en kan ook gegeven worden aan dieren die last hebben van hun maagdarmkanaal.

Je kan het als maaltijd op zich geven of toevoegen aan een maaltijd.

Als je een grote pan maakt kan je het 4-5 dagen in de koelkast bewaren. Je kan het ook invriezen gedurende langere tijd. Het is bijvoorbeeld erg praktisch om het in te vriezen in een ijsklontjes vorm. Zo kan je naar behoefte per keer een of meerdere klontjes ontdooien.

INGREDIËNTEN

• Rauwe botten met merg (kip, kalkoen, konijn, rund, varken of ossenstaart). Totale hoeveelheid vergelijkbaar met 2-3 medium grote runderbotten.

• Een vingerlengte stukje gember in kleine stukjes

• 50 gram peterselie (vers)

• 100 gram Shiitake paddenstoelen (mogen ook gedroogd zijn en als je ze echt niet kan vinden kan je ze ook weglaten)

• Kleine hoeveelheid gemengde groenten en fruit naar keuze. Voorbeelden: wortels, boerenkool, broccoli, asperges, spinazie, sperziebonen, bleekselderij, pompoen, zoete aardappel, appel etc.

• ¼ cup organische appel cider azijn

• 1-2 kleine knoflookteentjes (niet als jouw hond een geschiedenis heeft met bloed afbraak)

• 6 liter water

BEREIDING

• Doe de botten in een pan en voeg water toe tot ze onder staan.

• Voeg de appel cider azijn toe en laat het 15 minuten staan. Het zuur helpt om de voedingsstoffen uit de botten te trekken.

• Voeg de rest van de ingrediënten toe.

• Laat het geheel op laag vuur 6-12 uur sudderen. In een slowcooker kan je het 24 uur laten sudderen.

• Verwijder daarna alle botten en gooi deze weg. Je kan het geheel ook door een grove zeef of kaasdoek zeven.

• Voeg eventueel nog een eetlepel kurkuma toe en wat zwarte peper.

• Plaats de soep in de koelkast en laat het afkoelen. Het vet komt aan het oppervlak. Schep dit eraf en gooi dit weg.

• Nu is het klaar om te serveren. Je kunt het voor het serveren iets opwarmen in een pannetje (niet in de magnetron!) als jouw dier dat lekkerder vindt.

EET SMAKELIJK!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs