The way I see it, if you want the rainbow, you gotta put up with the rain. – Dolly Parton
Je kan heel veel doen om de kans op kanker voor jezelf en voor jouw dieren flink te verkleinen. Er is maar een heel klein deel dat veroorzaakt wordt door genen (5-10%), de rest wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals voeding, levensstijl, roken en blootstelling aan gifstoffen in de omgeving.
Schotse terriers hebben een verhoogd risico op het ontwikkeling van kanker in de blaas. En daarom wordt dit ras gebruikt om risicofactoren voor kanker te onderzoeken. Omdat kanker bij honden heel erg lijkt op kanker bij mensen zijn studies die bij honden worden gedaan ook interessant voor mensen en andersom.
Risicofactoren voor blaaskanker
Een groep onderzoekers heeft recent onderzoek gedaan naar risicofactoren voor blaaskanker bij Schotse terriers. Risicofactoren zijn dingen die de kans op het ontstaan van een aandoening/probleem vergroten.
Er zijn al een aantal risicofactoren bekend die de kans op blaaskanker vergroten. Teefjes hebben een grotere kans op het ontwikkelen van blaaskanker dan reuen. Castratie/sterilisatie zorgt ook voor een groter risico. Andere factoren die zorgen voor een groter risico zijn:
- Overgewicht
- Blootstelling aan anti-vlooien middelen
- Blootstelling aan onkruidbestrijdingsmiddelen en pesticiden
- Blootstelling aan verontreiniging in het drinkwater
- Luchtverontreiniging
- Dicht bij drasland wonen
- Blootstelling aan cyclophosphamide (chemotherapie).
Bij mensen is roken een belangrijke risicofactor voor blaaskanker, verantwoordelijk voor 50% van de gevallen. Schadelijke stoffen uit sigarettenrook worden uitgescheiden via de nieren waarbij deze stoffen in contact komen met de blaas en urinewegen en daar problemen veroorzaken.
Het onderzoek
Hondeneigenaren werden gevraagd om elk half jaar een vragenlijst in te vullen en hun hond te laten nakijken. In deze vragenlijst werden vragen gesteld over onder andere de leefomgeving van de hond, de gezondheid, de voeding, supplementen en blootstelling aan chemicaliën.
Omdat roken een bekende risicofactor is bij mensen werd daar in dit onderzoek extra aandacht aan geschonken. Het aantal pakjes sigaretten waaraan de hond in zijn leven werd blootgesteld werd berekend. Daarnaast werd een afvalstof van nicotine, namelijk cotinine gemeten in de urine van de honden.
Factoren werden vergeleken tussen honden die blaaskanker ontwikkelden (32 honden) en de honden die dat niet deden. Daarbij werd ontdekt dat de volgende factoren samenhingen met een grotere kans op blaaskanker bij Schotse terriers:
- De leeftijd van de hond
- Hoe dicht de hond bij drasland woont
- Blootstelling aan vlooien en teken middelen
- Blootstelling aan sigarettenrook
- Een eerdere diagnose van een blaasontsteking.
Van de honden die cotinine in hun urine hadden ontwikkelde 35,3% blaaskanker en in honden die geen cotinine in hun urine hadden ontwikkelde 15% blaaskanker.
De onderzoekers concludeerden dat honden die worden blootgesteld aan sigarettenrook een zes keer grotere kans hebben op blaaskanker. De honden kunnen worden blootgesteld aan de stoffen in sigarettenrook door de brandende sigaret zelf, de uitgeademde sigarettenrook en het neerslaan van stoffen uit de rook in onder andere meubelen, kleding en vloerkleden.
Referentie
Knapp, D.W. et al (2024) Association between cigarette smoke exposure and urinary bladder cancer in Scottish terriers a cohort study. The veterinary Journal 303
Online beschikbaar via:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090023323000953