“Nutritional supplements are not a substitute for a nutritionally balanced diet.” – Deepak Chopra
Er is een veelvoud aan supplementen op de markt voor allerlei aandoeningen. Zo zijn er supplementen voor nerveuze dieren, supplementen voor blaasgruis, artrose, nierproblemen etc. Ze claimen allemaal natuurlijk en gezond te zijn. En daarom wordt vaak gedacht dat supplementen veilig zijn: baat het niet dan schaadt het niet.
Helaas is dit niet waar! In dit blog leg ik uit waarom dat niet waar is en hoe je wel op een veilige manier gebruik kan maken van supplementen.
Controle en regelgeving van supplementen in Europa
In Europa vallen supplementen voor huisdieren grotendeels onder dezelfde regelgeving als die voor diervoeding. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) speelt hierbij een centrale rol. Ze beoordelen de veiligheid en werkzaamheid van ingrediënten voordat deze worden toegelaten op de markt. Toch is er een significant verschil in de mate van regulatie tussen geneesmiddelen en supplementen, waarbij die laatste minder strikt is. Dit betekent dat niet alle producten uitgebreid getest worden op effectiviteit en veiligheid voordat ze beschikbaar zijn voor consumenten.
Gebrek aan informatie
Het is aan de hand van een verpakking van een supplement vaak niet duidelijk wat er nou precies in zit of hoeveel er van een ingrediënt in zit. Het is bijvoorbeeld leuk als er op de verpakking staat dat er omega-3 vetzuren inzitten maar we willen weten welke vetzuren er precies inzitten en in welke hoeveelheid zodat we de juiste dosering kunnen bepalen voor een dier.
Mijn ervaring is dat veel fabrikanten van supplementen niet open zijn over onder andere wat er precies in hun supplementen zitten, in welke doseringen en waar deze ingrediënten vandaan komen. Deze informatie is echter wel heel erg belangrijk om te hebben voordat je een supplement kan beoordelen en gebruiken.
Veel supplementen hebben geen uitgebreide langetermijnstudies ondergaan om hun veiligheid te garanderen. Langdurig gebruik van deze producten kan onvoorziene gezondheidsproblemen veroorzaken, die misschien pas na vele jaren duidelijk worden.
Begin bij de basis
Supplementen kunnen heel waardevol zijn voor de gezondheid van onze huisdieren. Maar ze zijn een stuk minder effectief als de basis voeding niet optimaal is. Iemand die dagelijks naar de McDonalds gaat en een multivitamine neemt is toch minder gezond dan iemand die dagelijks een gezonde maaltijd kookt.
Een goede basisvoeding die aansluit bij de behoeften van jouw maatje is essentieel. Een supplement is wat het zegt dat het is: een toevoeging.
Zo kan groenlipmossel een goed supplement zijn voor dieren met gewrichtsproblemen. Maar als de basis voeding ontsteking bevorderend en overgewicht bevorderend is gaat de groenlipmossel daar niet voor compenseren.
Hoe kunnen supplementen schadelijk zijn voor onze huisdieren?
Supplementen kunnen op verschillende manieren schadelijk zijn voor huisdieren. Hier zijn enkele specifieke manieren waarop supplementen potentieel gevaarlijk kunnen zijn:
- Interactie met medicijnen
Supplementen kunnen interactie aangaan met medicijnen die jouw huisdier mogelijk al gebruikt. Bijvoorbeeld, kruidensupplementen zoals Sint-janskruid kunnen de werking van bepaalde sedativa en anti-epileptica verminderen. Dit kan leiden tot een verminderde effectiviteit van de voorgeschreven medicijnen en kan de gezondheid van jouw maatje in gevaar brengen.
- Overdosering en toxiciteit
Omdat de regelgeving voor supplementen minder strikt is dan die voor medicijnen, kan de exacte concentratie van actieve ingrediënten variëren tussen verschillende batches en merken. Daarnaast is het niet altijd duidelijk welke dosering van een nutriënt/kruid in het supplement aanwezig is. Daar komt ook nog bij dat we ook niet altijd precies weten hoeveel van iets (bijvoorbeeld een vitamine of mineraal) in de basisvoeding van een dier aanwezig is. Dit alles kan leiden tot onbedoelde overdoseringen. Ik kan daar vele voorbeelden van geven maar om het kort te houden wil ik hier drie veel voorkomende noemen:
Een voorbeeld is een overdosis vitamine A, die kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals uitdroging, gewrichtspijn en ernstige schade aan bloedvaten.
Een ander bekend voorbeeld is vitamine D. Vitamine D is vetoplosbaar wat betekend dat het opbouwt in het lichaam. Als er ruim voldoende vitamine D in de basisvoeding zit en een eigenaar gaat goedbedoeld een supplement geven waar ook vitamine D in zit dan kan dit leiden tot een vitamine D vergiftiging met symptomen zoals braken, lusteloosheid en nierfalen. Een studie gepubliceerd in het “Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics” heeft gevallen van vitamine D toxiciteit in huisdieren gedocumenteerd als gevolg van over-supplementatie.
Het derde voorbeeld wat ik wil noemen is kelp. Kelp heeft veel goede eigenschappen en wordt daarom ook wel een superfood genoemd. Maar kelp heeft een variërende hoeveelheid jodium in zich. Als je een voeding geeft die al ruim is in de hoeveelheid jodium voor jouw hond of kat en je gaat daar kelp met een hoog jodium gehalte aan toevoegen dan kan het zijn dat je te veel jodium gaat geven wat tot problemen kan leiden.
- Verkeerde diagnose en behandeling
Soms beginnen eigenaren van huisdieren supplementen te gebruiken als een ‘oplossing’ voor symptomen zonder een nauwkeurige diagnose door een dierenarts. Dit kan ertoe leiden dat een behandelbare aandoening verergert of dat de verkeerde aandoening wordt behandeld. Zo kan een huisdier dat lijdt aan onderliggende pijn onnodig lijden als de focus ligt op supplementen die niet effectief zijn tegen de pijnbron.
Aanbevelingen voor veilig supplement gebruik
- Raadpleeg altijd een dierenarts
Voordat je begint met het geven van een supplement, is het essentieel om dit te bespreken met een dierenarts die kennis heeft van voeding en supplementen en de gezondheid en voeding van jouw dier.
- Kies gerenommeerde merken
Selecteer supplementen van bedrijven die bekend staan om hun strenge kwaliteitscontrole en transparantie. Kies supplementen waarvan de fabrikant eerlijk en open is over de ingrediënten, de gehalten van de ingrediënten, waar deze ingrediënten vandaan komen, hoe het geproduceerd wordt, hoe lang het houdbaar is na productie etc.
- Blijf geïnformeerd
Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken en veiligheidsrecensies over supplementen die jij overweegt voor uw huisdier.
Conclusie
Supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de gezondheid en het welzijn van huisdieren. Maar het is wel belangerijk dat eigenaren van huisdieren zich bewust zijn van de potentiële risico’s en gevaren van supplementen. “Baat het niet dan schaadt het niet” is een misvatting die kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij honden en katten.
Voor meer informatie over veilige en effectieve supplementen en voeding voor je huisdier, volg mijn blog en blijf up-to-date met de laatste informatie over dierengezondheid en welzijn. Samen kunnen we zorgen voor een gelukkiger, gezonder leven voor onze geliefde viervoeters.
Heb jij een opmerking of een vraag? Stuur mij gerust een berichtje, ik help jou graag!