Good health and good sense are two of life’s greatest blessings.
— Publilius Syrus
Ik kreeg wat vragen naar aanleiding van het bericht dat ik gekwalificeerd Vaccicheck dierenarts ben. Daarom wat meer uitleg over het hoe en waarom van titeren.
Vaccinaties kunnen bijwerkingen hebben. Hoe vaak er bijwerkingen optreden is niet helemaal bekend maar het wordt geschat op 2-5%. De voorkomende bijwerkingen zijn niet allemaal gevaarlijk.
De voordelen van vaccinatie wegen nog steeds zwaarder dan de eventuele nadelen. Maar we willen ook niet meer vaccineren dan nodig is. En daarvoor kunnen wij titeren.
Daarnaast komt het wel eens voor dat een enting niet aanslaat. Dat wil zeggen dat een dier na een vaccinatie geen antilichamen aanmaakt. Als je dit niet met een bloedtest controleert dan weet je dat ook niet en kan het zijn dat jouw dier ondanks de vaccinatie toch onbeschermd rond loopt.
WAT IS DE VACCICHECK?
De vaccicheck is een sneltest die op de praktijk gedaan kan worden. Aan de hand van een bloedonderzoek wordt bepaald hoeveel antistoffen er zijn tegen een aantal veel voorkomende (en belangrijke) ziekten.
ER ZIJN MEERDERE REDEN OM JOUW DIER TE LATEN TITEREN:
· Controleren of een enting is “aangeslagen”.
Het kan zijn dat een dier geënt wordt maar dat er toch geen antistoffen worden opgebouwd. Als er geen antistoffen worden opgebouwd is er ook geen bescherming. Met de Vaccicheck kan gecontroleerd worden of jou dier voldoende antistoffen heeft aangemaakt.
· Controleren of een enting op dit moment nodig is
Door niet onnodig te enten wordt het immuunsysteem niet onnodig belast. Daarnaast kan dit handig zijn voor dieren die extra gevoelig zijn voor entingen bijvoorbeeld doordat zij allergisch zijn voor de entstof, epilepsie hebben of een aandoening die resulteert in een verminderde weerstand.
Het kan ook handig zijn voor dieren waarvan de ent-status niet bekend is. Bijvoorbeeld herplaatsers of aangelopen dieren.
· Het juiste ent-moment bepalen bij pups en kittens
Pups en kittens krijgen via de melk antistoffen van de moeder (maternale antilichamen). Zolang deze maternale antilichamen nog aanwezig zijn werken onze vaccinaties niet. Met andere woorden, als je een pup of kitten vaccineert die nog maternale antilichamen heeft dan zal de pup/het kitten zelf geen antistoffen aanmaken.
De leeftijd waarop deze maternale antilichamen weg zijn is bij elk dier anders. Bij sommige dieren is dit al op zes weken leeftijd maar bij anderen kunnen de maternale antilichamen tot wel 25 weken leeftijd aanwezig zijn.
Met de vaccicheck kan bepaald worden op welk moment de maternale antilichamen weg zijn. Op dat moment wordt er geënt en drie weken na de enting wordt er door middel van een nieuwe test gecontroleerd of er voldoende antistoffen zijn opgebouwd. Op deze manier hebben pups en kittens vaak maar één enting nodig en weet je ook zeker dat er voldoende antistoffen zijn aangemaakt.
· Bij fokteven en fokpoezen.
VOOR WELKE ZIEKTEN WORDT ER GETITERD BIJ DE HOND?
Voor honden worden de antistoffen van Parvo, Hondenziekte en Hepatitis bepaald. Het vinden van een voldoende hoge titer voor deze ziekten betekend dat er nog voldoende bescherming is.
Er wordt geen titer voor de ziekte van Weil bepaald. Bij de ziekte van Weil (leptospirose) worden er namelijk heel weinig antilichamen aangemaakt. De bescherming wordt bereikt door cellen die de bacterie opruimen. Dit kan echter niet worden gemeten.
Ook wordt er geen titer bepaald voor besmettelijke hondenhoest (kennelhoest).
Voor hondsdolheid (rabies) geldt dat een rechtsgeldige titerbepaling uitgevoerd moet worden door een erkend laboratorium.
VOOR WELKE ZIEKTEN WORDT ER GETITERD BIJ DE KAT?
Bij katten worden de antistoffen tegen kattenziekte en niesziekte bepaald. Voor kattenziekte geldt dat een voldoende hoge titer betekend dat uw kat nog voldoende beschermd is.
Voor niesziekte ligt dat iets ingewikkelder. Daarbij is het hebben van antilichamen namelijk geen garantie dat niesziekte niet optreedt.
HOE LANG IS DE UITSLAG GELDIG?
Hoe lang de titer uitslag geldig is wordt per dier bekeken. Dit hangt onder andere af van de hoogte van de uitslagen, de leeftijd van het dier, de ent geschiedenis en omstandigheden.
VACCINATIE EN ACUPUNCTUUR
Acupunctuur kan helpen het immuunsysteem van jouw dier te versterken. Zo zou je acupunctuur voor een vaccinatie kunnen gebruiken om het immuunsysteem sterker te maken zodat het beter kan omgaan met de vaccinatie. Na de vaccinatie kan je acupunctuur gebruiken om eventuele ongewenste effecten te behandelen.
Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op of kijk op www.vaccicheck.nl. Je kunt ook lid worden van de facebook groep “titeren met Vaccicheck”.