Voedingstherapie is een voedingsplan op maat op basis van verse voeding. Zo geef jij jouw maatje de beste en meest optimale voeding!

Voedingstherapie: wat is het en voor wie is het? 

The most important decision you make for the health of your dog/cat is what you put in the food bowl.

Als enthousiast honden of katten baasje wil jij er alles aan doen om jouw maatje een gezond en gelukkig leven te geven. Je weet dat de voeding daarbij heel erg belangrijk is en daarom wil je jouw maatje de best mogelijke voeding geven. En dat is precies waar voedingstherapie jou bij kan helpen! Nieuwsgierig? Lees gauw verder!

Wat is voedingstherapie

Voedingstherapie houdt in dat we een voedingsplan op maat gaan maken voor jouw hond of kat. Zo kunnen we de voeding helemaal aanpassen naar wat jouw maatje nodig heeft! Zo’n voedingsplan is altijd op basis van verse voeding. 

Natuurlijke, verse voeding is niet alleen heel erg gezond voor jouw maatje maar de meeste honden en katten vinden het ook super lekker! En wat is er nou mooier dan jouw maatje zien genieten van voeding die jij hebt bereid en waarvan je ook nog eens weet dat het optimaal is voor jouw maatje en je zo elke dag bijdraagt aan de gezondheid! 

Ik kan voedingstherapie toepassen bij dieren met een aandoening maar ook bij gezonde dieren. 

Voedingstherapie voor gezonde dieren

Voedingstherapie is niet alleen bedoeld voor dieren met een aandoening maar ook voor dieren die gezond zijn. Door de voeding te optimaliseren zorg je ervoor dat jouw maatje zo gezond mogelijk blijft en help je om aandoeningen te voorkomen. 

Voedingsfabrikanten moeten zich houden aan de wettelijke regels. En dat betekent dat er voor voedingsstoffen als eiwit, vet, mineralen en vitaminen minimale en maximale hoeveelheden zijn die in de voeding moeten zitten. Maar het feit dat er in een voeding de minimale hoeveelheid van die nutriënten zit, en de nutriënten niet boven een vastgesteld maximum aanwezig zijn, betekend nog niet dat die voeding ook optimaal is voor jouw dier. 

Een voorbeeld is eiwit. De minimale hoeveelheid eiwit die in voeding moet zitten is die hoeveelheid die een dier nodig heeft om te overleven. Met onderzoeken is vastgesteld hoeveel eiwitten een dier nodig heeft zodat het in stikstof balans blijft. Dat is nuttig om te weten maar dat wil nog niet zeggen dat die eiwit hoeveelheid ook de optimale hoeveelheid is voor een dier. Hetzelfde geld voor heel veel andere nutriënten. Er is een verschil tussen voeding eten waarmee je kan overleven en voeding eten waarmee je jouw gezondheid optimaliseert. 

Een aantal rassen zijn gevoeliger voor bepaalde aandoeningen. Door de voeding daarop aan te passen kunnen we de kans op het ontwikkelen van deze aandoeningen verkleinen.

Voedingstherapie voor dieren met een aandoening

Er zijn heel veel aandoeningen waarbij voeding belangrijk is. Een aantal voorbeelden zijn maagdarmproblemen, voedingsintolerantie, nierproblemen, leverproblemen, epilepsie, hartproblemen, gedragsproblemen, blaasgruis, blaas en nier stenen, een te snel werkende schildklier, kanker etc. Eigenlijk speelt voeding een rol bij alle aandoening. 

Door de voeding te optimaliseren voor de aandoening(en) die jouw maatje heeft kan je echt een heel groot verschil maken. Het kan helpen om klachten te verminderen, progressie van de aandoening te vertragen en in sommige gevallen kan het zelfs de aandoening genezen! 

Voedingsplan op maat 

Om te bepalen wat de optimale voeding is voor jouw dier zijn er heel veel factoren die belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan: ras, leeftijd, geslacht, hoeveelheid beweging en wat voor beweging, de omgeving waarin het dier woont, de mogelijkheden en voorkeuren van de eigenaar, wat er beschikbaar is in die omgeving aan voedingen, de aandoeningen die dat dier eventueel heeft, de medicatie die zo’n dier krijgt etc. 

Als integratieve dierenarts met extra opleidingen in natuurlijke voeding, Chinese voedingstherapie en integratieve voedingstherapie kan ik met al die factoren rekening houden. 

Zekerheid dat de voeding compleet is

Bij het samenstellen van een voedingsplan/recept gebruik ik software. Deze software helpt mij bij het uitrekenen van alles wat er in de voeding zit. Wat is de verhouding tussen de macronutriënten, de balans tussen omega 6 en omega 3, zitten alle benodigde vitaminen en mineralen in de voeding en in welke hoeveelheid? Zo weet ik zeker dat jouw voedingsplan alles bevat dat jouw maatje nodig heeft. 

Chinese voedingstherapie

De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) kijkt heel anders naar voeding dan wij in het westen gewend zijn. Vanuit de TCM heeft ieder voedingsmiddel een aantal effecten op het lichaam. Zo kunnen we voor elke patiënt en voor elk patroon (disbalans) een passende voeding vinden. Heeft een patiënt bijvoorbeeld een tekort aan yang (te weinig warmte) dan geven we deze patiënt meer voedingsmiddelen met een yang (verwarmende) eigenschap.

Door mijn opleidingen in Acupunctuur en Chinese voedingstherapie kan ik deze vorm van therapie inzetten om aandoeningen te voorkomen of te helpen genezen en/of om jouw dieren weer in balans te krijgen.

Om Chinese voedingstherapie toe te passen heb ik een Chinese Diagnose nodig. Dit betekent dat ik jou dier onderzoek op zowel de Westerse als de Oosterse methode. Aan de hand van deze onderzoeken stel ik een TCM-diagnose waarop ik de voeding dan aanpas. Vaak wordt Chinese Voedingstherapie gecombineerd met acupunctuurbehandelingen. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

 

Hoe ziet zo’n voedingsplan eruit? 

Een voedingsplan kan je zien als een recept voor de voeding van jouw maatje. Zo’n recept bestaat uit meerdere ingrediënten. De hoeveelheid ingrediënten wisselt per dier. Ik kan een recept samenstellen op basis van rauwe voeding, gekookte voeding of een combinatie daarvan. Jouw recept geeft dan aan wat er precies in moet. Zo kan er bijvoorbeeld instaan dat jouw hond/kat per dag X gram gekookte kip nodig heeft met X gram kippenhartjes, X gram van een olie, X gram groenten etc.

Je hoeft niet elke dag voeding samen te stellen of te koken. Je kan prima voor een langere tijd vooruit maken en porties invriezen.

 Begeleiding

Nadat ik een plan voor jouw maatje heb gemaakt kan het zijn dat je tegen dingen aanloopt. Je kan een ingredient niet vinden, jouw maatje lust iets niet of je weet niet zeker hoe je iets moet doen.

Voedingstherapie is inclusief de mogelijkheid om mij vragen te stellen en het plan aan te passen als dat nodig is. Je staat er niet alleen voor!

Ben je enthousiast geworden en wil jij ook een optimaal voedingsplan voor jouw maatje? 

 

 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs