Jaarlijks bloedonderzoek hond en kat

Waarom ik een jaarlijks bloedonderzoek adviseer.

“Today, blood work and science are able to provide more of a movie of your health, identifying trends before they become an issue.” – Elizabeth Holmes

Onze harige vrienden zijn goed in een heleboel dingen. Zorgen dat wij in beweging blijven, ons een glimlach of een knuffel bezorgen bijvoorbeeld. Maar er is een ding waar ze goed in zijn wat iets minder prettig is. Ze zijn namelijk goed in het niet duidelijk laten zien dat er iets aan de hand is. In veel gevallen geldt dat tegen de tijd dat een eigenaar duidelijk merkt dat er iets aan de hand is we al een tijdje achter de feiten aan lopen. 

Dat willen we natuurlijk niet! En dat is een van de redenen waarom ik een jaarlijks bloedonderzoek adviseer. 

Als integratieve dierenarts is het mijn doel om jouw maatje een gezond, gelukkig en lang leven te geven. Daarbij heb ik ervaren dat een holistische aanpak gericht op preventie heel erg belangrijk is. Een essentieel onderdeel hiervan is een jaarlijks bloedonderzoek. 

Net zoals bij mensen, kan een jaarlijkse check-up helpen om vroegtijdige gezondheidsproblemen op te sporen, waardoor we preventieve maatregelen kunnen nemen en erger kunnen voorkomen. Laten we eens dieper ingaan op waarom een jaarlijks bloedonderzoek zo belangrijk is en wat het ons kan vertellen.

Vroegtijdige Opsporing van Ziekten

Zoal ik hierboven al even aangaf is dit een van de belangrijkste redenen voor een jaarlijks bloedonderzoek. Veel aandoeningen, zoals nierziekte, leverproblemen en diabetes, hebben maanden tot jaren nodig om te ontwikkelen. En in het begin laten deze ziekten weinig tot geen symptomen zien. Bloedonderzoek kan afwijkingen in bijvoorbeeld nierwaarden, leverenzymen of glucosewaarden aan het licht brengen, voordat jouw huisdier daar klachten van heeft. Dat geeft ons de mogelijkheid om op tijd te gaan behandelen. Hoe eerder we kunnen behandelen hoe groter de kans dat we de ziekte kunnen genezen of onder controle kunnen houden. 

Trends in de gaten houden 

Als je jaarlijks een bloedonderzoek bij jouw maatje laat doen weet je wat voor jouw hond of kat normaal is. We kunnen dan trends in de gaten houden. 

Stel dat jouw kat altijd nierwaarden heeft die helemaal aan de ondergrens van normaal zijn. En na een aantal jaren zijn die waarden ineens heel erg gestegen naar bijna de bovenrand van normaal. Dan is dat voor jouw dier een flinke stijging ondanks dat de waarden nog binnen normaal zitten. Dan is het verstandig om toch verder te gaan kijken of er wat aan de hand is en kritisch te kijken naar de voeding. 

Als we geen jaarlijks bloedonderzoek hadden gedaan bij jou kat en nu werd er een bloedonderzoek gedaan voor bijvoorbeeld een gebitsbehandeling dan hadden we alleen gezien dat de nierwaarden normaal zijn. We hadden dan niet geweten dat het voor deze kat abnormale waarden zijn en dat het een teken is van verdere zorg. 

Monitoren van Chronische Aandoeningen

Voor huisdieren met chronische aandoeningen is regelmatig bloedonderzoek cruciaal om hun gezondheid te monitoren en behandelingen aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan honden met hypothyreoïdie of katten met hyperthyreoïdie. Door regelmatig hun hormoonwaarden te controleren, kunnen we medicatie nauwkeurig afstemmen en bijwerkingen minimaliseren.

Aanpassen van de voeding 

Bloedonderzoeken geven samen met een klinisch onderzoek een mooi overzicht van de gezondheidsstatus van jouw huisdier. Op basis daarvan kunnen we de voeding optimaliseren en finetunen. Zo kunnen we dreigende tekorten of overschotten op tijd herkennen en de voeding daarop aanpassen. Zo komt een te laag kalium regelmatig voor bij oudere katten. Als we dat in het bloedonderzoek zien kunnen we de voeding aanvullen met extra kalium. 

Wat kan een bloedonderzoek laten zien? 

Er zijn verschillende bloedonderzoeken die gedaan kunnen worden. Variërend van een zeer beperkt onderzoek van enkele bepalingen tot hele uitgebreide onderzoeken. Bespreek met jouw dierenarts welk profiel dit jaar voor jouw huisdier belangrijk is. Ik adviseer daarbij wel om liever te veel te bepalen dan te weinig want anders gaan we uiteraard nog steeds dingen missen. 

Bloedonderzoek laat uiteraard niet alles zien! Er zijn aandoeningen die niet in het bloed zichtbaar zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld kanker, blaasontsteking en een darmontsteking. Ook is het niet mogelijk om alle essentiële vitaminen en mineralen in het bloed te testen. Het blijft daarom belangrijk om een bloedonderzoek te combineren met een jaarlijkse fysieke controle en het bespreken van de klachten en de voeding. 

Een standaard jaarlijks bloedonderzoek geeft ons een uitgebreid beeld van de algehele gezondheid van jouw huisdier. Dit omvat het complete bloedbeeld (CBC), dat ons informatie geeft over rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, evenals biochemische profielen die ons inzicht geven in onder andere de eiwitten, een aantal mineralen en de werking van organen zoals de lever en nieren.

Zo kan een CBC ons helpen bij de diagnose van anemie (bloedarmoede). Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals chronische ziekten, voedingstekorten of parasitaire infecties. Afhankelijk van de oorzaak kunnen we het dieet aanpassen, supplementen aanbevelen of verdere diagnostiek uitvoeren om de onderliggende oorzaak te behandelen.

Wetenschappelijke studies ondersteunen de voordelen van regelmatige bloedonderzoeken bij huisdieren. Een studie gepubliceerd in de *Journal of Veterinary Internal Medicine* toonde aan dat regelmatige bloedonderzoeken bij oudere katten hielpen bij de vroegtijdige opsporing van chronische nierziekte, waardoor de levensverwachting en -kwaliteit aanzienlijk verbeterden . Een ander onderzoek in de *Journal of the American Veterinary Medical Association* benadrukte het belang van routinebloedonderzoeken voor het vroegtijdig opsporen van endocriene aandoeningen bij honden, wat leidde tot effectievere behandelingsstrategieën .

Conclusie

Een jaarlijks bloedonderzoek is een onmisbaar hulpmiddel voor de preventieve zorg van jouw huisdier. Het stelt ons in staat om gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen, chronische aandoeningen te monitoren, het algehele gezondheidsprofiel te evalueren en voedingsaanpassingen te ondersteunen. Door proactief te zijn, kunnen we de gezondheid en het welzijn van jouw geliefde viervoeter optimaliseren en hen een langer, gelukkiger leven geven.

Wilt je meer weten of een afspraak maken voor een bloedonderzoek? Neem gerust contact met mij op. Samen zorgen we ervoor dat jouw huisdier de best mogelijke zorg krijgt!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs