WAT IS CHINESE VOEDINGSTHERAPIE?

Let food be thy medicine and medicine be thy food. 
— Hippocrates

Een goede voeding is essentieel voor de gezondheid van onze huisdieren.

De Chinese geneeskunst zegt: Zit je niet goed in je vel? Pas dan eerst je voeding aan. Als je daarmee niet het gewenste effect bereikt, dan pas kies je voor therapieën als acupunctuur of kruiden. Daaruit blijkt wel hoe belangrijk een goede voeding voor ons en onze huisdieren is.

%22when a person is sick the doctor should first regulate the patient's diet and lifestyle. In most cases these changes alone are enough to effect a cure over time..png

Vanuit de epigenetica weten we dat voeding letterlijk onze genen kan aan of uitzetten en daarmee rechtstreeks invloed heeft op een aantal belangrijke ziekten.

Te veel “gifstoffen” in ons lichaam (die grotendeels binnenkomen via onze voeding) zorgen voor een te lage zuurgraad en veroorzaken laaggradige chronische ontstekingen. Inmiddels weten we dat deze chronische ontstekingen en verzuring mede belangrijke ziekten veroorzaken zoals diabetes, hypothyreoïdie, gluten intolerantie, alzheimer en kanker.

Ook wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk de micro-organismen in onze darmen zijn. Is het je wel eens opgevallen dat je na het eten van bepaalde voedingsmiddelen minder energie hebt? 80% van onze afweer bevindt zich in de darmen en 90% van het geluk hormoon serotonine wordt gemaakt in de darm. Het microbioom heeft een eigen zenuwstelsel met meer zenuwcellen dan er in je hele ruggenmerg zitten! En dit zenuwstelsel van het microbioom beïnvloedt het zenuwstelsel in ons lichaam. Wat wij eten bepaald welke micro-organismen in onze darmen kunnen leven. Goede voeding voedt de goede micro-organismen wat essentieel is voor de gezondheid.

michael-specter.jpg

In het westen zijn we allemaal opgegroeid met concepten als calorieën, koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Maar de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) kijkt heel anders naar voeding. Voeding wordt gebruikt om problemen te voorkomen maar ook om ziekten te genezen. Voeding als medicijn!


De TCM kijkt naar het effect dat de voeding op het lichaam heeft. Is het je wel eens opgevallen dat je het na het drinken van gemberthee wat warmer hebt? Daartegenover krijg je het van appelsap vaak kouder. Een maaltijd met veel knoflook kan je zelfs aan het zweten brengen. Knoflook heeft een verwarmend effect op het lichaam.


Vanuit de TCM heeft ieder voedingsmiddel een aantal effecten op het lichaam. Zo kunnen we voor elke patiënt en voor elk patroon (disbalans) een passende voeding vinden. Heeft een patiënt bijvoorbeeld een tekort aan yang (te weinig warmte) dan geven we deze patiënt meer voedingsmiddelen met een yang (verwarmende) eigenschap.

Deze eigenschappen van de voeding hebben de Chinese geleerden vastgesteld na honderden jaren van observatie en onderzoek.


De TCM kijkt onder andere naar de volgende eigenschappen van voeding:

• De temperatuur

En daarmee wordt niet de temperatuur van het eten zelf bedoeld maar het effect van het voedingsmiddel op de temperatuur van het lichaam nadat je het hebt gegeten.

• De smaak van de voeding

Elk van de vijf elementen heeft een bijbehorende smaak. Aarde hoort bij zoet, water bij zout, hout bij zuur, vuur bij bitter en metaal bij pittig. Heb je bijvoorbeeld vaak zin in zoet dan kan het wel eens zou zijn dat jouw aarde element uit balans is.

• Meridianen

Elk voedingsmiddel heeft affiniteit voor een of meerdere meridianen en kan dus gebruikt worden om een meridiaan die uit balans is te versterken. Hierbij wordt ook vaak naar de kleur van de voeding gekeken. Rode voeding heeft effect op het vuur element, gele/oranje voeding op het aarde element, zwarte voedingsmiddelen op het water element, witte voedingsmiddelen op het metaal element en groene voedingsmiddelen hebben effect op het hout element.

• Specifieke acties

De meeste voedingsmiddelen hebben daarnaast nog specifieke acties. Zo zijn er bijvoorbeeld voedingsmiddelen die het bloed kunnen versterken (bijvoorbeeld de bekende rode bietjes bij bloedarmoede), voeding die de Qi versterken, voedingen die yin of yang versterken en voedingen die helpen om stagnaties op te lossen.

Zo is kip bijvoorbeeld verwarmend, zoet, heeft affiniteit voor de milt en de maag en versterkt de Qi en het Bloed. Kip is daardoor erg geschikt voor oudere dieren met een yang tekort van met name de milt. Dit patroon zien we bijvoorbeeld vaak bij artrose klachten. Maar kip is door zijn verwarmende actie weer minder geschikt voor dieren met bepaalde ontstekingen zoals bijvoorbeeld huidontstekingen/allergieën.

6fc5a100da0152fd0e1b48055ebb8bcd--colors-of-the-rainbow-in-color.jpg

HOE GAAT DIT NU PRAKTISCH IN ZIJN WERK?

Als je met jouw dier bij mij komt voor een integratief (acupunctuur) consult bespreek ik altijd ook de voeding met jou. Mocht je dat willen dan kunnen we ook Chinese Voedingstherapie gaan toepassen. Ik stel dan speciaal voor jouw dier een voedingsplan samen. Ik hou daarbij onder andere rekening met het ras, de leeftijd, leefomstandigheden, de activiteiten, het karakter van jouw dier en de eventuele aanwezige disbalans in het lichaam. Ik stel het voedingsplan samen op basis van de Chinese voedingsleer maar controleer ook of het voldoet aan de Europese voedingsnormen zodat we zeker weten dat alles er in zit wat er in moet zitten.

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder of stuur mij een berichtje!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs