Wat is een integratieve dierenarts?

The heart of science is an essential balance between two seemingly contradictory attitudes – an openess to new ideas, no matter how bizarre or counterintuitive, and the most ruthlessly sceptical scrutiny to all ideas, old and new’. 
— Carl Sagan

Ik noem mijzelf een integratieve dierenarts, maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Kort gezegd is een integratieve dierenarts een dierenarts die de reguliere geneeskunde combineert met complementaire geneeskunde.

Er zijn heel veel termen die de ronde doen en ik kan mij voorstellen dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Zo hebben we het over reguliere geneeskunde, alternatieve geneeskunde, complementaire geneeskunde, holistisch etc.

De definitie van geneeskunde is als volgt: ‘een interdisciplinair vakgebied dat zich richt op de invloed die ziektes of afwijkingen hebben op het menselijk functioneren, zowel fysiek als psychisch, met als doel het herstellen van de gezonde toestand, het verzachten van symptomen of het voorkomen van pathologie’. De ‘reguliere geneeskunde’ is een geneeskunde welke wordt onderwezen door de Nederlandse overheid erkende onderwijsinstellingen.

De term ‘alternatieve geneeskunde’ wordt gebruikt voor een behandelwijze waar geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd is.

De term complementaire geneeskunde wordt gebruikt voor alle geneeswijzen die aanvullend ingezet kunnen worden naast de reguliere geneeskunde.

Bij een holistische behandelwijze wordt het hele lichaam als een geheel gezien. Lichaam en geest zijn verbonden. Ziekten ontstaan als gevolg van interacties van meerdere invloeden waarop de behandeling ook gebaseerd moet worden.

Leefstijl geneeskunde is een nieuwe geneeskunde. Hierbij worden evidence based voedsel- en leefstijlinterventies gebruikt als behandelplan. 80% van de ziekten bij mensen is leefstijl gerelateerd!

Veel geneeswijzen vallen dus onder meerdere termen. Acupunctuur bijvoorbeeld is een complementaire en holistische geneeskunde. Maar het valt niet (meer) onder een alternatieve behandelwijze. Doordat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van grootschalige onderzoeken vallen de Chinese Geneeskunde en veel andere geneeskundes nu ook onder evidence based medicine. Sinds 2019 is de Traditionele Chinese Geneeskunde ook erkend door de World Health Organisation.

De integratieve geneeskunde is een relatief nieuwe geneeskunde die in 1999 ontstaan is in de Verenigde staten. Het heeft tot doel om het beste van de reguliere en complementaire geneeskunde, op basis van wetenschappelijke onderzoeken, dichter bij elkaar te brengen.

De integratieve geneeskunde is gebaseerd op 4 pijlers:

1. Er is sprake van een gelijkwaardige arts-patiënt relatie. De patiënt staat hierin centraal en de arts heeft een ondersteunende functie als coach.

2. De patiënt neemt een actieve rol in de preventieve geneeskunde en zijn eigen genezingsproces.

3. De patiënt neemt een positieve rol in de omgang met elkaar en de omgeving. Dit draagt bij aan een positief genezingsproces.

4. Reguliere therapieën worden, waar mogelijk en wenselijk, gecombineerd met evidence-based complementaire therapieën. Dit moet leiden tot de meest effectieve, minst invasieve, minst toxische en goedkoopste behandelingsstrategie. Hierbij worden naast de lichamelijke aspecten ook de andere aspecten van de persoon betrokken.

Deze pijlers kunnen ook heel goed worden vertaald naar de diergeneeskunde. En dit is ook de manier waarop ik werk.

Ik vind preventie erg belangrijk. Jouw dier in een zo optimaal mogelijke gezondheid houden zodat ziekten geen kans krijgen. Voeding, beweging, mentale uitdaging en omgeving zijn een aantal van de factoren die invloed hebben op de gezondheid van jouw dier.

Mocht er dan toch ziekte optreden dan combineer ik de reguliere geneeswijze met complementaire geneeswijzen. Voor wat betreft de complementaire geneeswijzen maak ik momenteel voornamelijk gebruik van acupunctuur en voedingstherapie. Ik ga opzoek naar de onderliggende factoren die een rol spelen bij de aandoening. Zie ook: https://www.qi4paws.nl/blog/het-hoofddoel-van-de-chinese-geneeskunst-op-zoek-naar-de-wortel-van-het-probleem

Zo kan het zijn dat ik een patiënt met een hernia behandel met zowel pijnmedicatie (reguliere geneeskunde) als acupunctuur (complementaire geneeswijze). En daarnaast gaan we ook kijken naar factoren die bijgedragen kunnen hebben aan het ontstaan van de hernia zoals overgewicht, de voeding en beweging (leefstijl geneeskunde).

Ben jij wel eens met jouw huisdier bij een integratieve dierenarts geweest?

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs