When the last tree is cut, the last fish is caught, and the last river is polluted, when to breath the air is sickening, you will realize, too late, that wealth is not in bank accounts and that you can’t eat money.
— Alanis Obomsawin
Gisteren was het wereld Aarde dag. Een dag om ons te herinneren dat wij allemaal verantwoordelijk zijn voor de planeet waarop wij leven en de bewoners op die planeet.
Onze natuur is ongelofelijk mooi en wij hebben de natuur nodig om te overleven. We hebben moeder Natuur nodig voor de zuurstof die we inademen, het voedsel dat we eten, het hout om te branden en het water om te drinken. Zonder de natuur kunnen wij en andere soorten niet overleven. Toch, ondanks dat we dit allemaal weten hebben wij als een soort moeder Natuur niet zo goed behandeld. En dit veroorzaakt, zoals we allemaal weten, een heleboel problemen. De opwarming, ontbossing, uitsterven van planten en dieren en vervuiling van lucht en water om er een aantal te noemen. We moeten allemaal ons steentje bijdragen om voor onze Aarde te zorgen. Voor onszelf, voor aankomende generaties en voor de planten en dieren. Denk bijvoorbeeld eens aan al die planten en dieren die nog niet zijn ontdekt. Het is zeer waarschijnlijk dat een aantal van die planten een goede medicatie zijn voor ziekten die we nu of in de toekomst willen genezen.
Maar, wat kunnen we doen als we denken aan onze huisdieren. Zijn er daar manieren waarop we onze mooie planeet kunnen helpen? Jazeker die zijn er volop! Vandaag wil ik er twee noemen.
Wat we vaak vergeten is dat wat slecht is voor de planeet ook slecht is voor de gezondheid van onszelf en onze dieren. Dierenwelzijn, gezonde grond, vermindering van antibiotica gebruik en gebruik van antiparasitica en bestrijdingsmiddelen zijn voorbeelden van dingen die ook de gezondheid van onze huisdieren beïnvloeden. Bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden op gewassen en antibiotica die in dieren worden gebruikt komen ook terug in het voer voor onze huisdieren. Hoe dieren worden gehouden en hoe ze worden geslacht beïnvloed de kwaliteit van het vlees en dus ook het voer dat wij aan onze honden en katten voeren. Dus als je het niet doet voor de planeet, doe het dan voor jouw dieren!
Vaak denken we dat dit soort problemen buiten ons controle gebied liggen. Dat wij als enkel persoon hier niks aan kunnen doen. Dat het iets is voor de overheid en de besturen van de wereld. Maar de waarheid is dat wij er absoluut zelf ook wat aan kunnen en moeten doen!
Een manier waarop je kan helpen is door te letten op de voeding die jij aan jouw hond of kat voert. Geld dat je uitgeeft aan een product is eigenlijk een investering in het bedrijf achter dat product. Door te investeren/ te kopen van bedrijven die zich bezighouden met dierenwelzijn en een gezonde planeet maak je dagelijks een verschil. Waar komen de ingrediënten van dat voer vandaan? Zijn de ingrediënten biologisch? Hoe werden de dieren die gebruikt zijn voor dat voer gehouden? Zitten er genetisch gemodificeerde producten in?
Uit onderzoek blijkt dat het uitmaakt of kippen buiten komen of niet. Eieren van kippen die niet buiten komen bevatten zeer weinig vitamine D. Terwijl eieren van kippen die buiten zijn blootgesteld aan de zon een gezonde hoeveelheid vitamine D bevatten. Kippen die buiten lopen kunnen ook planten en insecten eten waardoor hun voeding gevarieerder is en hun eieren voedzamer zijn.
Bij runderen weten we dat als runderen buiten mogen grazen en bewegen het vlees een grotere hoeveelheid van de goede vetzuren bevat. Een van die vetzuren is CLA. Dit vetzuur speelt een rol in het voorkomen van kanker, verminderen van overgewicht, verlagen van cholesterol bevorderen van het immuunsysteem en het heeft anti-arteriosclerose effecten.
Niet biologische kikkererwten bevatten vaak behoorlijke hoeveelheden glyfosfaat. Een bestrijdingsmiddel dat negatieve effecten heeft op de gezondheid van degene die het binnen krijgt.
Het eerste wat je dus kunt doen is bewust kijken naar de voeding die jij jouw honden en katten geeft.
Het tweede dat je kan doen is het gebruik van anti-parasitica (middelen tegen vlooien en teken) zoveel mogelijk beperken. Hoewel deze producten veilig zijn bevonden voor gebruik bij onze huisdieren zijn het nog steeds chemicaliën en komen ze bij gebruik ook in de omgeving terecht waarop ze een negatieve invloed hebben. Een hond met een vlooienband die in het water springt geeft zo ook het middel tegen de vlooien af aan het water. Dit beïnvloedt de planten en dieren in dat water. Ontlasting van honden en katten die orale vlooien en teken middelen krijgen bevat kleine beetjes van dit middel. Zo komt met elk hoopje ontlasting er ook een beetje in de omgeving terecht. Als je een spot on druppel gebruikt komt het middel ook in de haren van jouw hond of kat. Laat deze haren alsjeblieft niet achter voor de vogeltjes want het middel kan de kleine vogeltjes ziek maken of zelfs doden.
Heeft jouw hond of kat geen vlooien of teken? Dan is er ook geen reden om te behandelen! Uiteraard als er wel vlooien zijn is een behandeling vaak wel nodig. Maar let dan op welk middel je gebruikt.
Hopelijk hebben deze ideeën je aan het denken gezet en geven ze jou inspiratie om mee te helpen om onze mooie planeet gezond te houden.
Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Stuur mij een berichtje!