Zijn brokken veilig? Een studie naar bacteriën en schimmels in brokken.

Zijn brokken “veilig”? Een nieuwe studie naar de hoeveelheid bacteriën en schimmels in brokvoeding. 

Happiness and bacteria have one thing in common; they multiply by dividing!
– Rutvik Osa

Een veelgehoorde reden van mensen om brokken te voeren aan hun hond of kat is het idee dat brokken veiliger zijn en minder risico hebben op infecties. Maar is dat wel zo? 

Momenteel zijn er geen Europese regels voor maximale hoeveelheden van biologische contaminanten in dierenvoeding. Volgens de Europese wetten zijn de fabrikanten zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de voedingen. Helaas hebben meerdere onderzoeken al laten zien dat de kwaliteit en veiligheid van diervoeding in veel gevallen te wensen overlaat.   

Het onderzoek 

Een onderzoeksgroep kocht 35 verschillende internationale brokvoeding bij dierenwinkels. Het waren 23 graan-vrije brokken en 12 brokken met granen. De voedingen die werden gekocht waren de meest populaire voedingen volgens de medewerkers van de dierenwinkels. Ze werden allemaal gekocht in Januari 2022 en waren allemaal geproduceerd in het laatste kwartaal van 2021. De voedingen werden bewaard in een laboratorium op kamertemperatuur. Alle verpakkingen werden op dezelfde dag geopend en geanalyseerd. Uit elke verpakking werd 100 gram brok gehaald en deze werden onderzocht op macronutriënten, bacteriën en schimmels. 

De resultaten 

Analyse liet zien dat alle voedingen pathogene bacteriën en/of schimmels bevatten! Pathogeen betekend dat deze bacteriën en schimmels de mogelijkheid hebben om ziekte te veroorzaken. Dit is een risico voor de dieren die deze voedingen eten maar ook voor de mensen die met deze voedingen in aanraking komen. 

Er werd getest op verschillende bacteriën en schimmels. Ik zal jullie niet vermoeien met alle resultaten maar ik zal er een aantal met jullie delen: 

  • De bacterie groep staphylococcus werd gevonden in 32 voedingen. Sommige stammen van deze bacterie soort kunnen serieuze ziekten veroorzaken. 
  • Clostridium prefringens is een bacterie die de mogelijkheid heeft om sporen te vormen. Deze sporen kunnen heel lang in de omgeving overleven en zijn resistent tegen veel desinfectiemiddelen. Deze bacterie kan onder andere diarree veroorzaken. Het werd gevonden in 17,39% van de voedingen met graan en in 16,66% van de graanvrije voedingen. 
  • E. coli is een veelvoorkomende bacterie. Het vinden van deze bacterie wordt gezien als een teken dat de hygiëne bij het produceren en/of bewaren niet optimaal was. De mate waarin deze bacterie ziekte kan veroorzaken wisselt per stam. Deze bacterie werd in te grote aantallen gevonden in 43,48% van de voedingen met graan en 33,33% in de voedingen zonder graan. 
  • Schimmels en gisten werden in meerdere voedingen gevonden. 

Conclusie

Uit dit onderzoek en eerdere onderzoeken mogen we de conclusie trekken dat brok voedingen niet vrij zijn van pathogene bacteriën en schimmels. Of een bacterie of schimmel ook daadwerkelijk een ziekte veroorzaakt is ook afhankelijk van de weerstand van een individu. Welke voeding jij ook geeft aan jouw hond of kat er is altijd een risico op de aanwezigheid van bacteriën en schimmels.. Het is daarom altijd belangrijk om de algemene hygiëne maatregelen te nemen bij het bewaren van en omgaan met diervoeding.

Wil je de studie zelf nalezen? Je kunt het hier vinden.

Heb jij vragen over voeding? Of wil jij graag hulp met de voeding van jouw maatje? Neem gerust contact met mij op ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs