Zo kies je een goede visolie

Zo kies je een goede visolie! 

Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” — A. Einstein

Visolie is een van mijn favoriete supplementen. Het is een van de beste bronnen van omega 3 vetzuren voor honden en katten. Visolie kan onder andere ingezet worden bij allergie, artrose, epilepsie, gedragsproblemen, nierproblemen en maagdarmproblemen. 

Je kan hier meer lezen over omega 3 vetzuren: 

Er zijn vele visolie supplementen op de markt en er zijn grote verschillen in kwaliteit en duurzaamheid tussen deze supplementen. Een supplement met een betere kwaliteit zal ook beter werken! En uiteraard willen we onze mooie oceanen en de dieren die daarin leven behouden 

Maar hoe kies je nu een goede? Dit zijn een aantal belangrijke factoren om op te letten: 

Van welke vissen wordt de visolie gemaakt? 

Visolie kan helaas grote hoeveelheden verontreinigingen bevatten zoals zware metalen en microplastic deeltjes. Deze zijn schadelijk voor de gezondheid.

De hoeveelheid verontreiniging in de olie kan heel erg verschillen tussen de verschillende producten. Uiteraard zijn hier Europese richtlijnen voor. Zo mogen visproducten maximaal 0,3 mg lood per kg bevatten. Maar eigenlijk wil je dat jouw visolie ver onder die richtlijnen zit. 

Grotere, langer levende vissoorten (zoals zalm) hebben door hun langere levensduur vaak meer toxinen in hun lichaam verzameld. Kleinere vissoorten die korter leven hebben vaak minder grote gehalten van deze toxinen in hun lichaam en daarom adviseer ik om visolie te gebruiken van deze kleinere soorten zoals bijvoorbeeld ansjovis en sardientjes. 

Vrij gevangen of gekweekte vis

Kies voor een visolie die is gemaakt van verantwoorde vrij gevangen vissen en niet van gekweekte vissen. 

Gekweekte vissen kunnen resten bevatten van antibiotica, pesticiden en andere medicatie die nu eenmaal vaak nodig zijn als zoveel vissen in een kleinere ruimte samen worden gehouden. 

Daarnaast is een vis wat de vis eet. Vissen die uit de natuur komen hebben veel gevarieerder kunnen eten dan de vissen die in een kweekbak worden gehouden. En dat zorgt ervoor dat de gehalten aan voedingsstoffen in de vissen heel anders zijn. Doorgaans hebben vissen uit de natuur een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren. 

Uiteraard is het bij vrij gevangen vis belangrijk dat deze op een verantwoorde manier worden gevist zodat niet onze oceanen zonder bepaalde vissoorten komen te zitten en daarmee het ecosysteem uit balans wordt gebracht.

Een aantal vissoorten staat op de rode lijst, zoals makreel, kabeljouw en beekforel. Deze vissoorten zijn geen duurzame optie. 

Waar de vis wordt gevangen maakt ook uit omdat sommige wateren meer verontreiniging bevatten dan andere wateren. 

Zorg dus dat jij weet dat jouw visolie gemaakt wordt van vrij gevangen vissen die op een duurzame en milieuvriendelijke manier worden verkregen. 

Er zijn verschillende certificaten die aangeven dat een vissersbedrijf voldoet aan specifieke eisen. Deze staan als het goed is op de website van de producent van de olie vermeld. 

Gebruik geen olie op basis van Krill! Krill wordt uit de oceanen gehaald maar het is een belangrijke voedingsbron voor onder andere walvissen, pinguïns en zeehonden. Als er te veel van deze voeding uit de oceanen wordt gevist krijgen deze diersoorten het nog moeilijker dan ze het al hebben. 

De verpakking van de visolie

Visolie is erg gevoelig voor oxidatie door blootstelling aan licht en lucht. Oxidatie zorgt ervoor dat de visolie bederft en dat is niet goed voor de gezondheid. De verpakking van de olie moet dus licht en lucht dicht zijn. 

Zie je een visolie die in een doorzichtige verpakking op de plank staat? Laat die dan maar lekker staan, daar heb je niks meer aan! 

Bewaar visolie na openen altijd in de koelkast en in een lucht en licht dichte verpakking. 

Visolie die toegevoegd is aan brokken klinkt heel erg leuk. Maar zodra de zak open wordt gemaakt wordt deze visolie blootgesteld aan lucht waardoor de olie oxideert en ranzig wordt. Als jouw brokken visolie bevatten zorg er dan voor dat je ze donker en luchtdicht bewaart en binnen een maand de zak opvoert. 

Anti-oxidant

Omdat visolie zo gevoelig is voor oxidatie is het verstandig om een antioxidant toe te voegen aan de olie. Zo worden de eerste radicalen die worden gevormd gevangen door de antioxidant en zal de olie langer goed blijven. In de meeste gevallen wordt er Vitamine E als anti-oxidant gebruikt. 

Het gehalte aan EPA en DHA in de olie 

EPA en DHA zijn de belangrijkste omega 3 vetzuren die in visolie zitten. De hoeveelheid die je van een olie moet geven hangt af van deze gehalten. Een hoger gehalte betekend dus dat je minder van die olie nodig hebt 

De hoeveelheden EPA en DHA in de olie moeten op de verpakking staan. Staan deze er niet op? Dan zou ik die olie laten staan. 

Omega-3 vetzuren in de natuurlijke vorm

Visolie wordt altijd geconcentreerd. De manier waarop dit gebeurt verschilt echter. Zo zijn er supplementen met ethylesters en supplementen met triglyceriden. 

Triglyceriden zijn de natuurlijke vorm en daardoor beter op te nemen door het lichaam. Dit is dan ook de vorm die ik adviseer. 

Ethylesters zijn makkelijker en goedkoper om te maken waardoor deze vorm veel wordt gebruikt maar ze zijn voor het lichaam moeilijker op te nemen. 

Visolie of capsule 

Naast olie zijn er ook capsules verkrijgbaar met Omega-3 verzuren. Dat kan een goed alternatief zijn voor een dier dat de olie niet wil eten. 

Capsules zijn vaak minder goed te verteren voor de dieren en daarom heb ik voorkeur voor een goede olie. Daar staat tegenover dat de omega-3 in capsules wat minder gevoelig is voor oxidatie dan de olie. 

Hoeveel olie moet je geven? 

Neem niet automatisch de dosering aan die op de verpakking staat aangegeven. Deze klopt namelijk niet altijd. 

Hoeveel olie je moet geven hangt af van de hoeveelheid omega-3 vetzuren die in de olie zitten (EPA en DHA). 

De hoeveelheid EPA en DHA die jouw dier nodig heeft hangt dan weer af van de reden waarom je die olie geeft. Geef je het als preventie of omdat jouw maatje last heeft van artrose of nierproblemen? Daarnaast is niet alleen de absolute hoeveelheid omega-3 vetzuren in een dieet van belang maar ook de verhouding tussen de omega-3, 6 en 9 vetzuren. 

Bespreek de ideale dosering voor jouw dier met jouw dierenarts of neem contact met mij op. Gemiddeld genomen kan je een veilige dosering aanhouden van 50-60 mg DHA +EPA per kg. 

Geef jij jouw maatje visolie? Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag! 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs