15 interessante weetjes over broccoli

Don’t be a salad. Be the best god damn broccoli you can ever be.
— PewDiePie

1. Broccoli behoort tot de kruisbloemige groenten vanwege de vorm van de bladeren en de bloemetjes. Andere groenten in deze familie zijn bloemkool, spruitjes, kool en boerenkool.

2. Broccoli is een goede bron van vezels, calcium, foliumzuur, vitamine C, E en K, coenzym Q10, ijzer, sulfaat, indolen, fenolische verbindingen ( (quercetin, kaempferol, hydroxycinnamoyl) en carotenoiden zoals beta-caroteen, cryptozanthine, luteine en zeaxanthine.

3. Broccoli is anticarcinogeen, antioxidant en ontstekingsremmend. Meerdere studies hebben een relatie laten zien waarbij het eten van kruisbloemige groenten de incidentie van kanker verminderd. Het exacte mechanisme dat hiervoor verantwoordelijk is weten we nog niet maar sulforafaan speelt hierbij een grote rol. Sulforafaan is een stofje dat alleen terug te vinden is in de kruisbloemige groenten.

4. Dagelijks een halve tot 1 cup eten zorgt bij mensen voor een significante vermindering van het risico op kanker.

5. Jonge broccoli kiemen zijn de beste bron van de chemo beschermende glucosinolaten. Kiemen bevatten twintig tot vijftig keer zoveel van deze stoffen vergeleken met meer uitgegroeide broccoli.

6. In mensen is aangetoond dat Broccoli een verbetering geeft van het cholestrol gehalte van mensen met overgewicht en de consumptie van broccoli kiemen zorgde voor een verbeterde insuline gevoeligheid bij mensen met diabetes type 2.

7. Broccoli is ook goed voor de cardiovasculaire gezondheid, ondersteunt het immuunsysteem, vermindert de kans op cataract en osteoporose en helpt om de hersenen te beschermen.

8. Broccoli is tijdens het kweken gevoelig voor plagen en wordt daarom vaak behandeld met pesticiden. Koop indien mogelijk lokaal gekweekte biologische broccoli.

9. Broccoli kiemen zitten boordevol met goede voedingsstoffen en kan je makkelijk thuis zelf kweken.

10. Broccoli kan 1-3 weken bewaard worden op 5 graden celcius zonder dat er significante afname is van voedingswaarde.

11. Als Broccoli gesneden wordt of er wordt op gekauwd dan zet dat een chemisch proces in gang dat zorgt voor meer productie van de sulforafaan. Als je kruisbloemige groenten gaat eten snij deze dan in stukjes en laat ze eerst veertig minuten liggen voor je ze gaat koken. Zo heb je een hogere concentratie van sulforafaan.

12. Broccoli invriezen zorgt wel voor wat verlies aan voedingswaarde. Daarnaast wordt commerciële broccoli vaak eerst kort gekookt voordat het wordt ingevroren waardoor er een lager gehalte aan sulforafaan aanwezig is en dit proces ook niet meer in gang kan worden gezet.

13. Honden en katten kunnen broccoli zowel rauw als gekookte in kleine hoeveelheden eten. Het is hartstikke gezond voor ze!

14. Onderzoek heeft laten zien dat sulforafaan wordt opgenomen door honden. Er werden metabolieten gevonden in het bloed en de urine na het eten van broccolikiemen.

15. Vanuit een TCVM-perspectief is Broccoli koelend met een bittere smaak. Het bevochtigt de darmen en ondersteund de vertering. Het zet Qi in beweging.

Zet jij deze week Broccoli op het menu?

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs