gezonde snacks voor jouw hond of kat

5 gezonde en lekkere snacks voor jouw hond of kat

“Cookies make everything better.” – C. Monster

Oooh die ogen en dat scheve kopje…. hoe kan je dat nou weerstaan? Vooruit hier heb je nog een snackie!

Ik ben vast niet de enige die daar last van heeft haha. Snacks geven aan onze maatjes is nou eenmaal leuk en ook heel erg handig als we ze dingen willen leren!

Maar wist je dat veel kant en klare snacks uit de winkels helemaal niet zo gezond zijn? Zo kunnen ze suiker of geraffineerde bloem bevatten. Ze kunnen toevoegingen bevatten die niet zo gezond zijn zoals ethyleenglycol. In veel gevallen is het niet eens duidelijk wat er nou eigenlijk precies in zit. Kijk maar eens naar dit etiket:

Er zijn gezondere manieren om jouw hond of kat wat lekkers te geven en vandaag geeft ik je daar vijf ideeën voor gezonde snacks voor jouw hond of kat. Uiteraard geldt voor alle snacks dat je ze met mate moet geven. Variatie is belangrijk, dus wissel af tussen de verschillende soorten snacks. Heeft jouw maatje een aandoening waarvoor hij/zij op speciale voeding staat overleg dan met jouw dierenarts welke snacks geschikt zijn. Je mag mij ook altijd een berichtje sturen om het na te vragen.

1. Gedroogd vlees en organen

Gedroogd vlees en orgaanvlees (zoals stukjes long of lever) zonder toevoegingen zijn gezonde snacks. Je kan zelf vlees en organen drogen in een voedseldroger. Je kan ze bij de betere dierenspeciaalzaken ook kopen. Lees altijd de verpakking om er zeker van te zijn dat je een product koopt met puur gedroogd vlees en geen toevoegingen.

2. Groenten en fruit

Groeten en fruit zijn hartstikke gezond voor jouw maatje! Zo zitten ze boordevol vitaminen en mineralen, antioxidanten en phytonutrienten. En ze zijn ook nog eens calorie arm wat het dus het ideale tussendoortje of trainingssnoepje maakt voor dieren die op hun gewicht moeten letten. Geef uiteraard geen ui of ui-achtigen en druiven, die zijn giftig en geef fruit altijd zonder pit.

Veel mensen kijken mij heel raar aan als ik groenten en fruit aangeef als snack maar echt waar heel veel honden en katten vinden het hartstikke lekker. Het is vaak even uitproberen welke jouw maatje het lekkerst vind. Dus ga lekker aan het experimenteren! Een aantal veel voorkomende favorieten bij zowel honden als katten zijn: blauwe bessen, watermeloen, stukjes appel, stukjes wortel en stukjes komkommer.

Tip: doe wat fruit (zonder pitten) zoals watermeloen en/of blauwe bessen met een beetje yoghurt in een blender en meng het tot een glad geheel. Doe het in vormpjes en vries het in. Zo heb je heerlijke en gezonde ijssnacks voor jouw maatje!

Je kan hier meer lezen over de goede eigenschappen van blauwe bessen:

3. Vis en eieren

Een stukje gekookte vis (kan ook uit blik maar dan wel op water niet op olie) of een eitje (gekookt of rauw) zijn bij veel dieren een geliefd tussendoortje. En beide bevatten een heleboel gezonde voedingsstoffen waaronder de omega 3 vetzuren in vis en de choline in eieren. Je kunt hier meer lezen over eieren voor honden en katten:

4. Rauwe botten

Als je een snack wil geven om jouw maatje wat langer bezig te houden dan zijn rauwe botten ideaal! Het kauwen op botten zorgt voor het vrijkomen van endorfines. Dit zijn hormonen die jouw hond of kat een geluksgevoel geven. Het kauwen op botten helpt om het gebit schoon te houden en het is een goede workout voor de kaak en kopspieren.

Geef altijd rauwe botten, nooit gekookte botten! Gekookte botten gaan namelijk splinteren waardoor ze problemen kunnen veroorzaken, rauwe botten doen dat niet.

Geef een maat bot dat bij het formaat van jouw maatje past. Als jouw hond of kat nog niet gewend is aan het kauwen op rauwe botten begin dan met niet gewichtsdragende botten zoals nekken, vleugels, ribben of staartwervels. Begin met het geven gedurende een aantal minuten en leg het bot dan weer even terug in de koelkast of vriezer. Bouw de kauwtijd op tot jouw maatje er goed aan gewend is.

5. Zelf gemaakte snacks

Wat is er nou leuker dan samen met jouw maatje de keuken in te duiken om lekkere en gezonde snacks te maken? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Mocht je het handig vinden om wat ideeën in een lijstje te hebben:

Hopelijk heb ik je zo op wat leuke ideeën gebracht voor gezonde snacks voor jouw hond of kat!

Wat zijn de favoriete snacks van jouw dieren? Heb jij nog leuke/goede snack ideeën of recepten? Druk hieronder op de knop en laat het mij weten!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs