Acupunctuur bij acute diarree: een onderzoek 

My love for you is like diarrhea, I just can’t hold it in.
– Unknown

Diarree is een veelvoorkomende klacht bij zowel honden als katten. Iedere honden of katten eigenaar maakt het wel een keer (of vaker) mee. 

Diarree wordt acuut genoemd als het korter dan twee weken aanwezig is. Het kan onderverdeeld worden in diarree van de dunne darm of de dikke darm. Bij een diarree van de dunne darm is er geen tot een milde verhoging van het aantal keer ontlasting produceren, er is een toename van de hoeveelheid ontlasting, de ontlasting bevat geen slijm of vers bloed en er is geen sprake van persen op de ontlasting. Bij dikke darm diarree daarentegen is er een toename van hoe vaak er ontlasting wordt geproduceerd, kan er sprake zijn van persen op de ontlasting (gaan zitten alsof de hond/kat moet poepen maar dan komt er niks) en er kan slijm of bloed in de ontlasting aanwezig zijn. 

Er zijn heel veel verschillende oorzaken van diarree variërend van onschuldige oorzaken zoals wat verkeerds gegeten hebben of stress tot meer ernstige en levensbedreigende oorzaken zoals parvo, Addison en een invaginatie.

Het is niet nodig om bij iedere diarree gelijk naar de dierenarts te gaan. In de volgende gevallen is het wel verstandig om naar een dierenarts te gaan: 

  • De diarree duurt langer dan 2-3 dagen 
  • Het gaat om een pup of kitten
  • Jouw dier is ziek: is slomer dan anders en/of wil minder goed eten en drinken
  • Naast diarree is er ook sprake van overgeven 
  • Er zit bloed bij de ontlasting 

Acupunctuur kan helpen bij zowel acute als chronische diarree.

Eerdere studies hebben laten zien dat acupunctuur de ernst van darmontstekingen kon verminderen, kon helpen om dysbiose (een uit balans zijn van de bacteriën in de darm) te reguleren, de motiliteit van de darm kon beïnvloeden, pijn kon verminderen en de functie van de darm barrière kon verbeteren. 

In een recente studie (AJTCVM) werd onderzoek gedaan naar het effect van aqua acupunctuur in een specifiek acupunctuur punt (namelijk GV1) op acute diarree bij honden.  

Bij aqua acupunctuur wordt er iets in een acupunctuur punt ingespoten om zo het punt gedurende langere tijd te stimuleren. In deze studie werd daarvoor vitamine B12 oplossing gebruikt. 

De deelnemende honden aan de studie werden in drie groepen verdeeld: 

  • Groep A kreeg de standaard behandeling 
  • Groep  B kreeg de standaard behandeling en een injectie met B12 op een niet acupunctuur punt locatie 
  • Groep C kreeg de standaard behandeling en een injectie met B12 in het acupunctuur punt GV1

De behandeling werd uitgevoerd uit het zicht van de eigenaar zodat die niet wist welke behandeling de hond had gehad. De eigenaren werden daarna gevraagd om bij te houden wanneer de hond weer normale ontlasting had, hoe vaak de hond per dag ontlasting had en hoe de eerste ontlasting na de behandeling was. 

De tijd tot de eerste normale ontlasting was gemiddeld 68 uur in groep A, 59,5 in groep B en 22,6 in groep C. De tijd tot de eerste normale ontlasting was significant korter in groep C. 

Het percentage honden waarbij de eerste ontlasting na de behandeling normaal werd was 7,7% in groep A, 7,7% in groep B en 46,2% in groep C. Hoe vaak de honden per dag ontlasting hadden was niet verschillend tussen de drie groepen. 

De conclusie van de onderzoekers was dat aqua acupunctuur van GV1 effectief kan zijn in het verbeteren van symptomen bij acute diarree. Honden die deze behandeling kregen herstelden sneller van hun diarree en hadden vaker normale ontlasting direct na de behandeling. 

Mocht jouw hond (of kat) acute diarree hebben dan kan het dus helpen om acupunctuur toe te voegen aan het behandelplan! 

Heb jij nog vragen of opmerkingen? Stuur mij gerust een berichtje. Ik help je graag. 

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs