Acupunctuur bij allergie van honden en katten

It is easy to stand a pain, but difficult to stand an itch. 
— Chang Chao

Allergie komt veel voor bij zowel honden als katten. Allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem of iets wat normaal geen problemen geeft zoals pollen, planten of voeding. Gastro-intestinale en huid symptomen zijn het meest voorkomend.

De makkelijkste manier om allergie te behandelen zou in theorie zijn om geen contact meer te hebben met datgene waarvoor je allergisch bent. Helaas valt dat bij honden en katten vaak tegen. Het lukt niet altijd om uit te vinden waar de hond/kat allergisch voor is of het is onmogelijk om het allergeen te vermijden zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. Er zijn verschillende testen die gedaan worden om te proberen het allergeen te vinden zoals een eliminatiedieet en een bloedtest. Deze laatste is bij honden redelijk betrouwbaar maar bij katten een stuk minder.

Omdat het vaak onmogelijk of lastig is om het allergeen te vermijden wordt er vaak symptomatische behandeling toegepast met jeukremmers zoals prednison en apoquel. Maar deze medicatie is niet zonder bijwerkingen.

Vanuit een meer holistisch perspectief is allergie een multifactoriele aandoening. Wat betekent dat er altijd meerdere factoren aanwezig zijn die een rol spelen in de aandoening. Als je immuunsysteem sterker is kan het ook meer hebben.

Als ik vanuit persoonlijke ervaring mag spreken. Ik ben allergisch voor veel metalen. Als ik lekker in mijn vel zit, gezond heb gegeten en weinig tot geen stress heb gehad kan ik prima een avondje een ketting om. Maar als ik niet lekker in mijn vel zit en/of verkeerd heb gegeten en/of stress heb gehad kan een paar minuten een ketting om al problemen geven.

Hoe jouw hond/kat zich voelt, wat hij/zij eet, of er stress is het speelt allemaal mee in de allergie en de ernst van de symptomen.

Acupunctuur is een holistische geneeswijze. We kijken altijd naar het gehele Plaatje. Hoe beter jouw hond/kat in balans is op alle fronten hoe minder problemen de allergie zal veroorzaken.

Het is ook een individuele aanpak. Bij de Traditionele Chinese Geneeskunst kijken we naar het onderliggende patroon en dit patroon is bij elke patiënt anders. Zo kunnen we vijf patiënten hebben met dezelfde allergie symptomen maar toch vijf verschillende onderliggende patronen.

Als er eenmaal een abnormale reactie van het immuunsysteem op een allergeen is ontstaan is het onwaarschijnlijk dat deze weer verdwijnt. Maar acupunctuur kan wel helpen in het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van de jeuk zodat de allergie minder erg wordt en er hopelijk ook geen of minder medicatie nodig is.

De effecttiviteit van acupunctuur op pijn is alom bekend. Data suggereert dat er een brede overlap is tussen pijn en jeuk qua mediatoren, receptoren en mechanismen in het zenuwstelsel (Ikoma et al 2006). Het is dan ook al meerder keren bewezen dat acupunctuur effectief is bij het verminderen van jeuk bij patiënten met allergie. Het exacte werkingsmechanisme hiervan is nog niet bekend.

Pfab et al lieten een vermindering van de jeuk intensiteit zien en een in vitro effect of de basophielen activatie bij patiënten met atopische eczeem na acupunctuur behandeling.

Chen et al lieten zien dat acupunctuur effectief was in het verminderen van jeuk bij contact allergie door het verminderen van proinflammatoire cytokinen en het veranderen van de expressie van eiwitten.

In een studie waarbij ze functionele MRI gebruikten verminderde acupunctuur de jeuk reactie in de hersenen (Napadow et al 2014).

Een literatuur review uitgevoerd in 2017 concludeerde dat hoewel er meer onderzoek nodig is, acupunctuur veel belovend lijkt als behandelmethode bij huidklachten en jeuk vermindering. (Van den Berg and Burgoon 2017)

DUS MOCHT JIJ EEN HOND OF KAT HEBBEN MET ALLERGIE DENK DAN OOK EENS AAN ACUPUNCTUUR!


Referenties

Ikoma, A. et al (2006) The neurobiology of itch. Nat. Rev. Neurosci 7: 535-547

Napadow, V.A. et al (2014) The brain circuitry mediating antipruritic effects of acupuncture. Cereb Cortex 24: 873-882

Pfab, F.G.I. et al (2009) Effect of acupuncture on allergen induced basophil activation in patients with atopic eczema: A pilot trial. J Altern. Complement. Med 17: 309-314

Van den Berg-Wolf, M.T. and Burgoon, T. (2017) Acupuncture and cutaneous medicine: Is it effective? Med Acupunct. 29: 269-275

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs