ACUPUNCTUUR BIJ CHRONISCHE (OOR)ONTSTEKINGEN

If at the first sign of infection, you always jump in with antibiotics, you do not give the immune system a chance to grow stronger. 
— Andrew Weil

Acupunctuur kan een hele mooie aanvulling zijn op de behandeling van chronische ontstekingen waaronder chronische oorontstekingen.

Om dit te laten zien vertel ik jullie het verhaal van Rocky.

Rocky, de Friese stabij, had al anderhalf jaar last van een steeds terugkomende oorontsteking van zijn linker oor. Er waren al allerlei onderzoeken gedaan en meerdere behandeling geprobeerd maar niks hielp om de infectie blijvend op te lossen. De Westerse diagnose was een oorontsteking op basis van een allergie. Maar ontstekingsremmende oordruppels en een hypoallergeen dieet losten de oorontsteking niet blijvend op. Twee maanden voor de acupunctuur behandeling ontstond er ook kaalheid achter het oor en in de hals. Op dat moment werd er voorgesteld om met acupunctuur te gaan behandelen.

Naast de klachten van de oorontsteking en de kaalheid had Rocky klachten van een gevoelig maagdarm kanaal dat zich uitte in diarree als hij andere dingen at en braken als hij te snel at. Hij was iets aan de zware kant. Zijn huid was iets roder dan normaal en hij beet op de vierde teen van de achterpoot die ook roder was dan de andere tenen.


Kaalheid aan de achterzijde van het oor en in de hals.
Kaalheid aan de achterzijde van het oor en in de hals. 
Roodheid aan de vierde teen van de achterpoot.
Roodheid aan de vierde teen van de achterpoot. 

Kijk nu eens naar het verloop van de Galblaas meridiaan in de hond. Valt je wat op?

De Galblaas meridiaan in de hond.
De Galblaas meridiaan in de hond. 

De Galblaas meridiaan loopt om het oor heen, langs de zijkant van de hals en het lichaam, langs de achterpoot naar beneden en eindigt dan in de vierde teen van de achterpoot. Het lichaam van Rocky gaf dus heel duidelijk aan dat er iets aan de hand was met de Galblaas meridiaan.

Na het complete Acupunctuur onderzoek was de diagnose dan ook Damp-Hitte in de Galblaas Meridiaan en daarbij had Rocky een deficiëntie van zijn Milt energie. Deze deficiëntie van Milt energie (Spleen Qi deficiency) uitte zich in de symptomen van soms diarree, soms braken, gevoelig zijn op het maagdarmkanaal en licht overgewicht.

Het doel van de acupunctuur behandeling was dan ook om de Damp en Hitte te verwijderen uit de Galblaas meridiaan en om de energie van de Milt te versterken.

Gelukkig reageerde Rocky heel erg goed op de acupunctuur behandeling en is hij volledig van zijn oorontsteking genezen!

Rocky5.png

De Oosterse geneeskunst gaat er altijd vanuit dat een ontsteking wordt veroorzaakt door een onderliggende onbalans in het lichaam waardoor bacteriën of andere organismen (schimmels, gisten, virussen) een kans krijgen om aan te grijpen. Met andere woorden een ontsteking krijgt alleen de kans als de weerstand van het lichaam onvoldoende is om de ontsteking te weerstaan. Je kan de organismen wel doden met bijvoorbeeld antibiotica of ontstekingsremmers maar als je de onderliggende onbalans niet oplost blijft het probleem terugkomen. En daarom kan acupunctuur een goede aanvulling zijn om dit soort chronische ontstekingen te helpen oplossen.

IMG_0566.JPG


IMG_3412.JPG

Heeft jouw huisdier een chronische ontsteking en wil je weten of acupunctuur daarbij kan helpen? Neem dan contact met mij op!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs