Acupunctuur bij katten

Cats know how to obtain food without labor, shelter without confinement, and love without penalties.
— W.L. George

Kunnen katten ook behandeld worden met acupunctuur? Jazeker!


Maar katten zijn geen kleine honden en er zijn wel een paar verschillen.

Of een kat zich laat behandelen met acupunctuur hangt af van het karakter van de kat. Over het algemeen zijn katten iets lastiger te behandelen dan honden. Maar met wat aanpassingen laten veel katten een behandeling goed toe. Ik behandel regelmatig katten met acupunctuur met goede resultaten.

Dit is Felix, een hele lieve kat! Hij heeft Jaren geleden een ongeluk gehad een heeft waarschijnlijk daardoor af en toe rugpijn. Acupunctuur helpt om dat weer op te lossen.

Katten houden van een rustige omgeving en dat is heel erg belangrijk als we met behandelingen als acupunctuur aan de gang gaan. Dus we doen ons best om de omgeving zo kalm mogelijk te houden. Daarnaast vinden veel katten het fijn om op een lekker zacht kleedje te liggen tijdens de behandeling. Sommige katten blijven liever in hun reismandje liggen en als het dak eraf kan is dat vaak ook prima te doen.

Over het algemeen zijn katten meer yang dieren dan honden. Ze reageren sneller op acupunctuur en ze hebben wat andere patronen die vaker naar boven komen. Zo komen exces en warmte patronen vaker voor bij katten.

Honden mag ik bijna altijd overall op het lichaam behandelen. Sommige katten willen liever niet behandeld worden aan de uiteinden van hun pootjes of aan hun voetjes. In dat geval kunnen we alternatieve punten gebruiken die hoger op het lichaam liggen. Als een kat behandeling met naalden helemaal niet toestaat kan ik ook gebruik maken van een laser om de acupunctuur punten te stimuleren.

Er zijn heel veel indicaties voor acupunctuur. Eigenlijk kan voor alle aandoeningen, behalve die waarvoor chirurgie nodig is (zoals een vreemd voorwerp in de darm of een botbreuk), acupunctuur worden gebruikt. Na de chirurgische ingreep kan acupunctuur dan wel weer worden gebruikt om de genezing te ondersteunen.

Acupunctuur kan als alleenstaande behandeling gebruikt worden of gecombineerd worden met andere behandelingen/medicatie.

Een aantal bij katten voorkomende aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen zijn:

• Urineweg problemen

o Blaasontsteking

o Ondersteuning bij plaskaters

o Nieraandoeningen

• Gedragsproblemen

• Hart/circulatie aandoeningen

o HCM

o Bloedarmoede

• Luchtweg aandoeningen

o Chronisch niezen

o Asthma

• Aandoeningen van het bewegingsapparaat

o Artrose

o Spondylose

o Hernia

o Chronische pijn

• Maagdarmkanaal problemen

o Constipatie

o Diaree

o Braken/ geen eetlust

o Chronische darmonsteking (IBD)

• Hormonale aandoeningen

o Te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie)

o Diabetes

Uiteraard zijn er nog meer aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen. Heb je vragen over acupunctuur in het algemeen of over acupunctuur bij jouw kat? Neem gerust contact met mij op!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs