Acupunctuur bij Nieraandoeningen bij Katten en Honden

Water is life’s matter and matrix, mother and medium. There is no life without water.

Albert Szent Gyorgyi


Nieraandoeningen komen veel voor bij zowel katten als honden. 

De nieren spelen een essentiële rol bij het filteren van afvalstoffen uit het bloed, het handhaven van de vochtbalans en het produceren van hormonen. Wanneer de nierfunctie afneemt, hopen zich toxines op, wat leidt tot klachten als meer drinken en plassen, minder eten, afvallen en overgeven. Deze klachten hebben een behoorlijke invloed op de kwaliteit van leven. 

Naast de conventionele behandelingen kan acupunctuur heel goed helpen bij nieraandoeningen. In dit blog zal ik uitleggen wat acupunctuur kan doen voor jouw hond of kat met een nieraandoening. 

Voor we aan een acupunctuurbehandeling gaan beginnen is het belangrijk om de diagnose rond te hebben. 

Diagnose

De diagnose van een nieraandoening wordt gesteld door middel van bloedonderzoek, urineonderzoek en verdere beeldvorming van de nieren (röntgen en/of echografie). Een verhoging van de nierwaarden in het bloed kan meerdere oorzaken hebben. Zo kunnen de waarden in het bloed verhogen door uitdroging, een nierbekken infectie, een niersteen, een steen in de ureter, verstopping van de plasbuis, een tumor in de nier, cysten in de nieren, een acute nieraandoening door bijvoorbeeld een vergiftiging en door verschillende chronische nieraandoeningen. Met urineonderzoek en beeldvorming kan er onderscheid gemaakt worden in deze oorzaken en dat is erg belangrijk omdat de behandeling en de prognose erg verschilt tussen de verschillende oorzaken. Zo kan een nierbekkenontsteking vaak heel goed genezen met een antibioticakuur, is bij een acute vergiftiging therapie met infusen erg belangrijk en bij een verstopping van de plasbuis moet deze verstopping natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost. 

Bij al deze oorzaken is het mogelijk om naast de conventionele therapie acupunctuur in te zetten. 

Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst. Als het lichaam in balans is en de Qi (levensenergie) vrij kan stromen is het lichaam gezond. Door invloeden van buiten of van binnenuit kan de balans verstoord raken. Als het lichaam deze onbalans niet zelf kan oplossen kan er ziekte ontstaan. Bij acupunctuur worden er specifieke punten (acupunctuurpunten) op het lichaam gestimuleerd om het zelf herstellend vermogen van het lichaam te activeren en de balans te herstellen.

Wat kan acupunctuur doen bij nieraandoeningen? 

  • Verminderen van misselijkheid en stimuleren van de eetlust 

Dieren met een nieraandoening zijn vaak misselijk door de ophoping van gifstoffen in hun lichaam. Door deze misselijkheid eten ze te weinig. Acupunctuur kan helpen om deze misselijkheid te verminderen zodat jouw maatje zich beter voelt en weer beter gaat eten. 

  • Verbeteren van de doorbloeding en de functie van de nieren 

Acupunctuur bevordert de bloedcirculatie, wat essentieel is voor het leveren van zuurstof en voedingsstoffen aan de nieren. Zo kan het helpen om de doorbloeding en de functie van de nieren te verbeteren. 

  • Verminderen van pijn

Dieren met een nieraandoening kunnen pijn hebben door de ontsteking in de nieren en het opstapelen van gifstoffen in het lichaam. Daarnaast komen nieraandoeningen vaker voor bij oudere dieren. Deze oudere dieren hebben vaak ook bijkomende klachten zoals stijfheid en rugpijn. 

  • Verminderen van ontstekingen

Acupunctuur kan helpen om ontsteking in het hele lichaam te verminderen en zo ook in de nieren. 

  • Stressvermindering

Ziekte kan stress en angst veroorzaken bij huisdieren. Acupunctuursessies zijn kalmerend waardoor stressniveaus worden verlaagd en het algehele welzijn wordt verbeterd.

  • Verbetering van de weerstand (immuunsysteem)

Acupunctuur stimuleert het immuunsysteem, waardoor de weerstand van een tegen infecties wordt vergroot en de algehele gezondheid wordt ondersteund. Dit kan met name gunstig zijn voor dieren met een verzwakt immuunsysteem als gevolg van nieraandoeningen.

De acupunctuurbehandeling 

Een acupunctuurbehandeling is altijd individueel en holistisch. We kijken altijd naar het hele dieren en de omstandigheden waarin dat dier leeft. 

Vanuit de TCM gezien kan chronisch nierfalen verschillende onderliggende patronen hebben zoals een nier Qi deficiëntie, nier Yin deficiëntie, nier Yang deficiëntie en/of een nier Jing deficiëntie. Daarnaast kunnen er andere patronen een rol spelen zoals een Milt Qi deficiëntie bijvoorbeeld. Door middel van de anamnese en het klinische onderzoek gaan we kijken welke onderliggende patronen bij jouw maatje een rol spelen.

Vervolgens passen we de behandeling aan op de onderliggende patronen en de symptomen die jouw hond of kat heeft. Zo is de behandeling bij ieder dier dus anders. 

Onderzoek 

De hoeveelheid studies over acupunctuur bij nieraandoeningen is helaas nog wat beperkt maar de studies die er zijn ondersteunen het gebruik van acupunctuur wel. 

In een review artikel over acupunctuur bij mensen met een chronische nieraandoeningen werd aangegeven dat bij patiënten met een chronische nieraandoeningen acupunctuur de nierfunctie verbeterd, vermindert proteïnurie, reguleert hypertensie, corrigeert bloedarmoede, verlicht pijn en controleert vele hemodialyse-gerelateerde complicaties zoals uremische pruritus, slapeloosheid en vermoeidheid. De mechanismen houden verband met de regulatie van de sympathische zenuw en de activering van bioactieve chemicaliën. Concluderend is bewezen dat acupunctuur gunstig is voor CKD-patiënten. Er is echter meer onderzoek nodig om de mogelijke mechanismen te verifiëren.

Yu et al lieten in een studie in 2017 zien dat acupunctuurbehandelingen 1 x per week gedurende 12 weken leidde tot een verlaging van het creatinine (een van de bloedwaarden die stijgt bij nierproblemen) en het verbeteren van de filtratiefunctie van de nieren. Een andere studie van Matsumoto-Miyazaki liet zien dat het stimuleren van acupunctuurpunten voor de nieren met moxa de doorbloeding van de nieren verbeterde. Er werd ook aangetoond dat acupunctuur hielp bij de behandeling van acuut nierfalen bij honden (Liu et al).

Conclusie

Acupunctuur kan heel goed helpen bij het ondersteunen van honden en katten met een nieraandoening. Door pijn te verlichten, de bloedcirculatie te verbeteren, misselijkheid te verminderen en het algehele welzijn te bevorderen, kan acupunctuur de kwaliteit van leven van huisdieren met nieraandoeningen verbeteren. 

Naast acupunctuur speelt voeding ook een heel erg belangrijke rol bij nieraandoeningen. Naast acupunctuur kan ik jou ook helpen met het aanpassen van de voeding voor jouw maatje. 

Wil jij weten of acupunctuur kan helpen bij jouw maatje? Of heb je andere vragen? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag! 

Referenties


Liu, J. et al (2007) The effect of oculo-acupuncture on recovery from ethylene glycol induced acute renal injury in dogs. Am J Chin Med 35(2): 241-250

Matsumoto-Miyazaki, J. et al (2016) Traditional thermal therapy with indirect moxibustion decreases renal arterial resistive index in patients with chronic kidney disease. J Alter Complement Med. 22(4): 306-314

Wei Xiong et al (2018) Acupuncture application in chronic kidney disease and its potential mechanisms. The Americal Journal of Chinese Medicine 46(6), 1169-1185

Yu, J.S. et al (2017) Acupuncture on renal function in patients with chronic kidney disease: A single-blinded, randomized, preliminary controlled study. J Altern Complement Med Apr 19

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs