Acupunctuur voor honden met artrose

Nothing happens until something moves. 
— Albert Einstein

Afgelopen tijd heb ik regelmatig de vraag gekregen of ik iets kan betekenen voor honden met artrose.

Artrose of osteoarthritis (OA) is de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij honden. Het is een progressieve degeneratie en remodelering van gewrichten die leidt tot verminderde mechanische functie van een gewricht en pijn. Het is een multifactoriële aandoening. Wat wil zeggen dat er meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening. Vaak zijn er binnen een hond meerdere factoren aanwezig. Een aantal factoren die een rol spelen zijn overgewicht, genetica, voeding en beweging. Artrose kan primair zijn maar het kan ook secundair ontstaan door een ander gewrichtsprobleem zoals een gescheurde kruisband of een patella luxatie.

Het is niet precies bekend hoeveel artrose voorkomt maar momenteel wordt gedacht dat 5% van de honden het ontwikkelt (Anderson et al 2018).

De standaard westerse behandeling bestaat meestal uit pijnstillers en voedingssupplementen. Daarnaast is het belangrijk je hond op een gezond gewicht te houden en de beweging aan te passen.

De literatuur is (nog) niet duidelijk voor wat betreft de effectiviteit van acupunctuur bij honden met artrose.

Lane and Hill (2016) keken naar de effectiviteit van een combinatie van acupunctuur en manuele therapie en vonden dat deze combinatie zorgde voor een snelle verbetering in comfort en mobilitiet. De eigenaren rapporteerden verbeteringen in speelgedrag, lopen, draven, springen, traplopen, opstaan na gelegen te hebben en minder stijfheid na rust of beweging. Het humeur van de honden verbeterde ook. Silva et al (2017) concludeerden dat het gebruik van acupunctuur alleen of in combinatie met pijnstillers pijn verminderde en de kwaliteit van leven verbeterde.

Acupunctuur en carprofen verminderde de mate van kreupelheid en acupunctuur was geassocieerd met een vermindering van de pijnscore in een studie van Teixera et al (2016).

Baker-Meuten et al (2020) vonden geen verbetering in functie als ze objectieve metingen gebruikten maar er was wel een verbetering zichtbaar in de enquêtes van de eigenaren. Aangezien de eigenaren niet wisten wanneer hun hond behandeld werd concludeerden de onderzoekers dat de resultaten suggestief zijn voor een effect van acupunctuur op honden met artrose.

In drie onderzoeken bij honden met heupdysplasie reduceerde de implantatie van goudkralen op acupunctuur punten de pijn gedurende langere tijd

(Jaeger et al 2006, Hielm-Bjorkman et al 2001 and Jaeger et al 2007).

Als we de literatuur dan even opzijleggen. Artrose is momenteel de meest voorkomende klacht die ik behandel met acupunctuur en de meeste honden reageren heel goed op behandeling. Natuurlijk kunnen we met acupunctuur de botveranderingen die al hebben plaatsgevonden niet meer terugdraaien maar de meeste honden reageren goed en zijn na behandelingen minder stijf, minder pijnlijk en zijn over het algemeen vrolijker. Bij sommige honden kunnen we de dosering van de pijnmedicatie verlagen of zelfs de medicatie stoppen.

Vaak wordt artrose in de TCM een “bi syndroom” genoemd. Een bi syndroom is pijn die veroorzaakt wordt door een stagnatie van Qi en/of bloed. Vaak ontstaat deze stagnatie door een onderliggend tekort aan Qi/bloed. Denk maar aan een rivier waarin boomstammen drijven. Als er voldoende water in de rivier zit kan deze vlot doorstromen en drijven de boomstammen gemakkelijk mee. Maar als er te weinig water in de rivier zit, dan stroomt deze niet zo goed door en kunnen er makkelijk opstoppingen ontstaan.

Er zijn meerdere TCM patronen (disbalansen) die kunnen leiden tot een bi syndroom/artrose. Ik kan tien honden hebben met de diagnose artrose maar toch bij elke hond een ander onderliggend patroon vinden. En dat is ook de kracht van acupunctuur in deze gevallen. Een individuele behandeling op maat. Pijnmedicatie kan de symptomen van pijn maskeren maar het lost niet de onderliggende problemen op.

Laten we ons voorstellen dat jij een hond hebt met artrose en dat je acupunctuur wil proberen. Hoe werkt dat dan?

Voor de eerste afspraak stuur ik je een vragenlijst met een heleboel vragen. Een aantal van die vragen kunnen ongerelateerd lijken aan de klacht. Maar vergeet niet dat we op zoek zijn naar de onderliggende patroon. Kleine veranderingen die onbelangrijk lijken kunnen toch aanwijzingen zijn voor een bepaald patroon. Zo kan een hond met een zwak maagdarmkanaal met bijvoorbeeld regelmatig wat zachtere ontlasting een onderliggende deficiëntie in het Aarde element hebben (maag/milt). En een hond die het de laaste tijd vaker koud heeft en graag lekker bij de verwarming ligt kan een yang deficiëntie hebben.

De eerste afspraak is een wat langere intake. We kijken dan naar de vragenlijst en bespreken eventueel nog onderdelen die nog niet helemaal duidelijk zijn. Daarna kijk ik jouw hond uitgebreid na. Zowel Westers als een acupunctuur onderzoek. Onderdelen van het acupunctuur onderzoek zijn onder andere het voelen van de polsen, kijken naar de tong, voelen van een aantal acupunctuur punten en het zoeken van trigger punten.

Daarna zal ik uitleggen wat ik heb gevonden en doen we gelijk de eerste behandeling. De behandeling zal meestal bestaan uit het plaatsen van acupunctuur naalden. In de meeste gevallen plaats ik tussen de vier en de twintig naalden. De meeste honden tolereren dit heel goed. Sommige vallen zelfs in slaap tijdens de behandeling! In de meeste gevallen laten we de naalden 5-15 minuten zitten. Het kan zijn dat ik ook andere technieken gebruik zoals moxa en massage technieken.

En natuurlijk gaan we het ook hebben over de andere factoren die en rol spelen in artrose zoals het gewicht van jouw hond, de voeding, supplementen die het beste zijn voor jouw hond, de pijnmedicatie en beweging.

Het aantal benodigde behandelingen en de tijd tussen de behandelingen is verschillend voor elke hond. Bij de meeste artrose honden begin ik met een aantal wekelijkse behandelingen om de energie op te bouwen (de rivier te vullen) en beweging te creëren. Omdat artrose een chronische aandoening is met vaak al blijvende veranderingen aan de gewrichten is een onderhoud therapie vaak nodig. Het interval zal afhangen van wat jouw hond nodig heeft. Ik heb honden die een aantal keer per jaar komen en honden die elke maand komen met alles ertussenin.

Als je na het lezen van dit blog nog vragen hebt schroom dan niet om contact met mij op te nemen!

Referenties

Anderson, K.L. et al (2018) Prevalance, duration and risk factors for appendicular osteoarthritis in a UK dog population under primary veterinary care. Sci Rep 8; 5641

Hielm-Bjorkman, A. et al (2001) Double blind evaluation of implants of gold wire at acupuncture points in the dog as a treatment for osteoarthritis induced by hip dysplasia. Vet Rec 149; 452-456

Jaeger, G.T. et al (2006) Double-blind placebo controlled trial of the apin relieveing effects of the implantation of gold beads into dogs with hip dysplasia. Vet Rec 158(21): 722-726

Jaeger, G.T, et al (2007) Two years follow up study of the pain relieving effect of gold bead implantation in dogs with hip joint arthritis. Acta Vet Scand 49; 1-7

Lane, D.M. and Hill, S.A. (2016) Effectiveness of combined acupuncture and manual therapy relative to no treatment for canine musculoskeletal pain. Can. Vet. J. 57; 407-414

Silva, N. et al (2017) Effect of acupuncture on pain and quality of life in canine neurological and musculoskeletal diseases. Can. Vet. J. 58;941-951

Teixera, L.R. et al (2016) Owner assessment of chronic pain intensity and results of gait analysis of dogs with hip dysplasia treated with acupuncture. J. Am Vet Med Assoc. 249;1031-1039

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs