Acupunctuur wordt te weinig gebruikt!

If we knew what is was we are doing, it would not be called research, would it? 
— Albert Einstein

Dit was een van de conclusies van een recent review onderzoek dat gepubliceerd is in het British Medical Journal door Nenggui Xy en collega’s.

De onderzoekers zochten naar systematische reviews over acupunctuur tussen 2000 en 2020 en evalueerde deze onderzoeken.

Hoewel dit een onderzoek is dat over humane acupunctuur gaat ben ik het wel heel erg eens met de onderzoekers dat acupunctuur te weinig wordt gebruikt. En dit geldt ook voor de diergeneeskunde!

Ik dacht dat het interessant zou zijn om een deel van dit onderzoek met jullie te delen.

Hoewel de traditionele Chinese geneeskunst de werking van acupunctuur toeschrijft aan het stimuleren van specifieke punten op het lichaam (acupunctuur punten) op de meridianen (de banen waardoor de levensenergie of “qi” loopt) om de fysiologie van het lichaam te beïnvloeden is er in de moderne wetenschap toenemend bewijs voor de biologie van de werking van acupunctuur.

Ook het klinische onderzoek naar acupunctuur is enorm toegenomen. Sinds 1975 zijn er meer dan 10.000 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken gepubliceerd over acupunctuur.

Als je al het andere onderzoek en de casuïstieken daarbij optelt is het aantal nog vele male groter!

De onderzoekers identificeerden 2471 systematische reviews van acupunctuur therapieën tussen 2000 en 2020. Deze onderzoeken gingen met name over:

• Aandoeningen van het bewegingsstelsel en het bindweefsel

• Aandoeningen van het zenuwstelsel

• Kanker

• Hart en vaat ziekten

In een recent overzicht artikel over acupunctuur werd er gevonden dat er gemiddeld tot hoge mate van bewijs van effectiviteit van acupunctuur was voor acht aandoeningen:

• Aphasie na een beroerte

• Nek en schouder pijn

• Myofasciale pijn

• Fibromyalgie

• Lage rugpijn

• Verhogen van de melkproductie na een geboorte

• Dementie

• Allergische rhinitis

Hoewel dit bewijs er is wordt het nog maar in een aantal gevallen ook daadwerkelijk toegepast in de praktijk. En daarnaast verzekeren veel verzekeringsmaatschappijen acupunctuur niet in alle gevallen waarbij het wel bewezen helpt.

Veel belovende acupunctuur therapieën zijn die waarbij er goede effecten worden gezien maar de hoeveelheid bewijs nog niet groot genoeg is. Dit zijn interessante onderwerpen voor toekomstige onderzoeken. In een review artikel werd gevonden dat bij 33 uitkomsten van 22 aandoeningen acupunctuur een veelbelovend effect liet zien. Een aantal van deze aandoeningen waren depressie, migraine en opioiden gebruik problemen.

De onderzoekers concludeerden dat met het wijdverspreide gebruik van acupunctuur in klinische praktijken en de snelle toename van het aantal onderzoeken in acupunctuur het belangrijk is dat we deze therapie ook gebruiken en om verdere onderzoeken ook te financieren en uitvoeren.

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs