Bloed braken en diarree voeding

Arthur’s Verhaal: Van een inbeslagname naar een liefdevol gezin dat voor je kookt. 

“Having a place to go is a home. Having someone to love is a family. Having both is a blessing.” — Donna Hedges

Maak kennis met Arthur, een super lieve Yorkshire Terrier die een tweede kans in het leven kreeg een inbeslagname. Arthur is geboren op 26 december 2022 met een aantal uitdagingen. Zo heeft hij Microftalmie (een klein rechteroog) en een atriaal septumdefect, een hartaandoening die momenteel met medicatie onder controle wordt gehouden. 

Ondanks deze obstakels is Arthur een levendig en lief hondje. Maar, december 2023 verslechterde zijn gezondheid. Arthur begon vaak over te geven, en sommige episodes bevatten sporen van bloed. Hij was lusteloos en had een pijnlijke, opgezwollen buik. Zijn dieet bestond uit Royal Canin Gastrointestinal, aangezien hij altijd al een gevoelige maag had, aangevuld met zoete aardappelen, kip en af en toe runderhuid en kipsnacks.

De baasjes van Arthur aan het woord

Arthur, geboren op 26-12-2022, is een teacup Yorkie, Yorkshire Terrier. 

Samen met zijn broer Sam kwamen ze na een inbeslagname bij ons. Ze waren toen 6 weken oud. 

Al snel werd duidelijk dat Arthur het “zorgenkindje” was. Zijn rechteroog is niet goed ontwikkeld, daar kan hij niets mee zien. Het eten ging ook vaak moeizaam, vaak moest hij handgevoerd worden. Last van diarree, dan weer obstipatie, en snel buiten adem. 

Hij groeide gelukkig wel goed en was een heerlijk ondeugende puber. 

Toen hij ongeveer 11 maanden oud was, begon hij opeens bloed te braken. Erg schrikken en bezorgd naar de dierenarts. Aldaar werd duidelijk dat hij een ontstoken maagwand en alvleesklier ontsteking had. Tevens was op beeldmateriaal te zien dat hij een vergroot hart heeft. Er bleek een gat te zitten tussen de linker en rechter hartboezem. Hiervoor heeft hij medicatie gekregen. 

Om te voorkomen dat de maag-, darm-, en alvleesklier problemen weer op zouden kunnen vlammen, zijn we met behulp van Anneke Verweij, dierenarts, gestart met een op maat gemaakt eliminatie dieet. Hij krijgt vers paardenvlees, aangevuld met toevoegingen voor een complete maaltijd. Rond dezelfde tijd zijn we ook gestart bij Anneke met Acupunctuur ter ondersteuning. 

Op beide interventies reageert Arthur heel goed!! Geen enkele keer bloedbraken meer gehad en ontlasting ook zoals je het graag wilt zien. 

Arthur is inmiddels bijna 1,5 jaar oud en is een lief, aanhankelijk en heerlijk speels hondje. Inspanningen en hitte zijn nog wel aandachtspunten vanwege zijn hartprobleem, maar hier is goed rekening mee te houden. Hij zit lekker in een hondenkar als we een lange wandeling maken en heeft een koelvestje voor de warme dagen. 

We zijn ontzettend blij met de deskundige ondersteuning en de persoonlijke aanpak. We hopen nog heel lang plezier te hebben van en met Arthur en zijn broers (we hebben ook nog een Jack Russel Terrier). 

Tineke en Gesiena

Het voedingsplan van Arthur

Om Arthur zijn maagdarm klachten te ondersteunen heb ik Arthur overgezet op een op maat gemaakt gekookt voedingsplan. Gekookte voeding is voor dieren met een gevoelig maagdarm kanaal vaak beter te verteren dan rauwe voeding of brokjes. We hebben daarbij gekozen voor nieuwe voedingsmiddelen om een eventuele overgevoeligheid voor voeding uit te sluiten. Een overgevoeligheid/allergie bouw je namelijk op. Je moet iets een aantal keren gegeten hebben om er gevoelig voor te worden. Als je nu een voeding krijgt met allemaal nieuwe ingrediënten dan kan je daar in theorie niet overgevoelig voor zijn. 

Ik heb gekozen voor hoog verteerbare ingrediënten en een lager vetgehalte om zijn gevoelig maagdarmkanaal verder te ondersteunen. Er zijn extra vezels toegevoegd als voeding voor de goede bacteriën in de darmen. Het gehalte aan vitamine B12 en foliumzuur is licht verhoogd omdat deze vaak verlaagd zijn bij maagdarm problemen. Er zijn extra omega-3 vetzuren toegevoegd omdat deze een ontstekingsremmende werking hebben. Ik heb daarbij ook gelet op de verhouding tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren zodat deze verhouding in de ontstekingsremmende range bleef. De hoeveelheid zout is in de gaten gehouden vanwege zijn hartprobleem. Tot slot heb ik extra anti-oxidanten toegevoegd aan de voeding. 

Daarnaast hebben we Arthur verder ondersteund met acupunctuurbehandelingen.

Het resultaat 

Arthur is ontzettend verbeterd op het nieuwe dieet en daar zijn we allemaal heel bij mee! Hij braakt niet meer en zijn ontlasting is ook goed. Uiteraard blijven we hem goed in de gaten houden en ondersteunen. 

Arthur’s verhaal laat zien hoe mooi verschillende therapieën kunnen samenwerken.  Zijn verhaal is een getuigenis van het belang van een op maat gemaakte, holistische benaderingen waarbij voeding, medische zorg en alternatieve therapieën zoals acupunctuur worden gecombineerd.

Met grote dank aan Tineke en Gesiena die Arthur en zijn broertje zo liefdevol opvangen en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zij een fantastisch leven hebben! 

Door Arthur’s verhaal te delen, hopen we andere huisdiereigenaren te inspireren om te kiezen voor een integratieve aanpak en na te denken over de diepgaande impact die een goed uitgebalanceerd, vers voedsel dieet kan hebben op de gezondheid en het geluk van onze maatjes.

Heb jij na het lezen van het verhaal van Arthur vragen of opmerkingen? Stuur mij gerust een berichtje, ik help je graag!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs