Acupunctuur en voedingstherapie zijn effectieve behandelingen voor allergie bij honden

Behandeling van allergie bij honden: klassiek versus TCM, een onderzoek.

Happiness is having a scratch for every itch. – Ogden Nash

De behandeling van allergie bij honden

Allergie is helaas een veelvoorkomend probleem bij honden. De behandeling van allergie bij honden kan lastig en frustrerend zijn.

Allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem (immuunsysteem) op stoffen die normaal geen reactie veroorzaken.

Bij allergie is er een samenspel tussen het niet optimaal functionerende immuunsysteem en het allergeen. Het allergeen is datgene waar de hond allergisch voor is. We willen dus aan de ene kant het immuunsysteem van de hond versterken en aan de andere kant willen we het allergeen vermijden. Het vermijden van het allergeen is in de praktijk echter heel vaak niet mogelijk. Aan de ene kant omdat het niet altijd lukt om te achterhalen waar de hond precies allergisch voor is en aan de andere kant omdat het niet altijd mogelijk is om een allergeen te vermijden. Zo verspreiden graspollen zich over kilometers. Het vermijden daarvan is daarom onmogelijk. Mensen met hooikoorts weten daar alles van!

In veel gevallen wordt dan medicatie ingezet om de allergie te onderdrukken. Zoals prednison, apoquel en cytopoint. Deze medicatie geeft vaak wel een verbetering van de klachten maar lost het onderliggende probleem niet op en daarnaast heeft deze medicatie serieuze bijwerkingen.

Wat veel mensen niet weten is dat het ook mogelijk is om allergie te behandelen met Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM). TCM probeert wel om het onderliggende probleem op te lossen. Met TCM proberen we het immuunsysteem van de hond te versterken zodat het minder last heeft van het allergeen.

In een recent onderzoek werd er een vergelijking gemaakt tussen de behandeling van allergie met medicatie en met TCM.

Het onderzoek: klassieke versus TCM behandeling van allergie bij honden

In dit onderzoek werden veertien honden met jeuk klachten door voedingsallergie verdeeld in twee groepen. Groep 1 werd behandeld volgens TCM principes (op basis van hun individuele TCM diagnose), met een combinatie van acupunctuur, kruiden en Chinese voedingstherapie. Groep 2 werd behandeld met een hypoallergene voeding en medicatie (corticosteroïden, antibiotica, apoquel en/of cytopoint).

De resultaten: klinische klachten

Van de zeven honden die met TCM werden behandeld (groep 1) waren vier honden helemaal vrij van klachten na de behandelingen, bij twee honden waren de jeuk klachten helemaal weg en bij een hond was de roodheid weg en de ontsteking van de voetjes was weg maar (nog) niet de andere klachten.

In groep 2 (klassieke behandeling) waren twee honden klachten vrij na de behandeling. Een hond had een verbetering in de hoeveelheid jeuk en de rest van de honden (vier honden) had nog steeds medicatie nodig.

De resultaten: bloedonderzoeken

In dit onderzoek werd er ook bloedonderzoek gedaan voor en na de behandelingen.

De resultaten van groep 1 (De TCM groep):

  • Bij zes honden was de concentratie van de eosinofielen (dit is een type witte bloedcel dat vaker verhoogd is bij allergie klachten), verhoogd voor de start van de behandelingen. Na de behandeling was de concentratie eosinofielen bij alle honden weer normaal.
  • Bij drie honden was er voor de behandeling een verhoging van twee lever enzymen (ALT en ALP). Alle drie de honden hadden weer normale waarden na de behandelingen.
  • Voor de behandelingen werden er verhogingen gezien van de alvleesklier waarden. Bij drie honden was er een verhoging van Amylase en bij twee honden was er een verhoging in Lipase. Bij alle honden waren deze waarden weer normaal na de behandelingen.

De resultaten bij groep 2 (Klassieke behandeling):

  • Voor de behandelingen waren de eosinofielen verhoogd bij vijf honden. Na de behandeling was de concentratie eosinofielen weer normaal in drie van die honden en bij twee honden bleef deze te hoog. Deze twee honden werden behandeld met corticosteroïden.
  • De leverwaarde ALT was verhoogd in twee honden voor de behandelingen. Bij beide honden was deze waarde weer normaal na de behandelingen.
  • De leverwaarde ALP was voor de behandeling verhoogd bij vier honden. Deze waarden bleven hoog na de behandelingen en twee andere honden kregen na de behandelingen ook verhoogde waarden.
  • De alvleesklierwaarde AMS was verhoogd bij vijf honden voor de behandelingen. Na de behandelingen was deze waarde weer normaal bij drie honden, bij twee honden was de waarde verder verhoogd.
  • De LPS was verhoogd in drie honden voor de behandelingen. Bij een hond verbeterde deze waarde na de behandelingen, bij de andere twee honden namen deze waarden verder toe.

Conclusie

Allergie is een vervelend probleem en de behandeling van allergie bij honden kan heel frustrerend zijn.

Uiteraard mogen we geen definitieve conclusies trekken uit een enkel onderzoek. Daarnaast is het aantal honden in dit onderzoek vrij klein. Maar wat dit onderzoek wel aangeeft is dat TCM een hele goede behandeling kan zijn voor honden met allergie. In dit onderzoek is het net zo effectief, of misschien wel effectiever dan de klassieke behandeling met medicatie. Daarnaast heeft een TCM behandeling niet de bijwerkingen die medicatie wel heeft.

Naast dit onderzoek zijn er meer onderzoeken die laten zien dat acupunctuur effectief kan zijn bij het behandelen van jeuk en allergie. Het is daarom heel erg de moeite waard om te proberen.

Dus heeft jouw hond last van allergie? Overweeg dan eens een TCM aanpak met een combinatie van voedingstherapie, acupunctuur en kruiden. Ik help je daar graag mee!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs