Behandeling nekhernia met acupunctuur bij de hond

Boefie zakte door haar voorpootjes

“Hope is being able to see that there is light despite all of the darkness.”
– Desmond Tutu

In dit blog beschrijf ik de behandeling van een nekhernia met acupunctuur bij Boefie.

Boefie, een lieve 12 jaar oude Chihuahua dame kon al wat langer wat moeilijker lopen met haar voorpootjes maar het werd steeds erger tot op het punt dat ze haar voorpootjes bijna niet meer kon gebruiken. Haar dierenarts vermoedde dat het vanuit haar nek kwam. Er werd een CT scan gemaakt waarop een dubbele hernia zichtbaar was.

CT scan van een hond met een nekhernia. De behandeling van een nekhernia met acupunctuur.

Zes weken pijnstilling en rust gaven geen verbetering. Het baasje van Boefie had de hoop al bijna opgegeven. Van een van de assistentes hoorde zij over de mogelijkheid van acupunctuur en zo kwamen ze bij mij terecht.

De behandeling van Boefie

Bij Boefie hebben we gebruik gemaakt van zowel de “normale” acupunctuur als de electro-acupunctuur. Bij electro-acupunctuur gebruik ik een lichte stroom op de naaldjes. Hierdoor werkt de acupunctuur sterker en stimuleren we de zenuwen om weer aan het werk te gaan. Dit doet geen pijn bij de dieren die ermee behandeld worden.

Toen Boefie de eerste keer bij mij kwam zakte ze door beide voorpootjes. De proprioceptie was afwezig in beide voorpootjes. Ze had een stijve nek, een pijnlijke en vast zittende rug en de proprioceptie van de achterpootjes was ook vertraagd.

De proprioceptie is de bewuste gewaarwording over de positie en de beweging van de ledematen en andere lichaamsdelen in de ruimte en ten opzichte van elkaar.

Bij het testen van de proprioceptie plaatst je een pootje met de bovenkant op de grond. Bij een goed werkend zenuwstelsel gaat er dan een seintje naar de hersenen dat het pootje afwijkend staat. De hersenen ontvangen dit signaal en sturen vervolgens een signaal naar de spieren om de afwijkende positie te corrigeren. Normaal gesproken zal een dier binnen 1-3 seconden de poot weer in een normale positie zetten. De afwezigheid van deze reactie betekent dat er ergens op de route van het signaal naar de hersenen en weer terug iets niet goed gaat.

Direct na de eerste behandeling was Boefie haar rugpijn verdwenen en was de proprioceptie in het rechter voorpootje weer terug. Dat gaf hoop! Inmiddels zijn we vier behandelingen verder en kan Boefie haar beide voorpootjes weer gebruiken!

En daar worden zowel Boefie, haar baasje als ik heel erg blij van!

De behandeling van een nekhernia met acupunctuur

Onderzoek heeft laten zien dat dieren met een hernia die behandeld worden met acupunctuur sneller herstellen, beter herstellen en minder vaak last hebben van het terugkomen van de klachten.

Hoe acupunctuur vanuit een Westers perspectief precies werkt bij hernia’s is (nog) niet helemaal bekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere mechanismen die een rol spelen. Het beïnvloeden van de onstekingsreactie in het ruggenmerg is er een van. De ontsteking lijkt in gevallen van een hernia belangrijker te zijn dan de compressie bij het ontstaan van neurologische verschijnselen. Een studie liet veranderingen zien in 15 eiwitten in het ruggenmerg na behandeling met acupunctuur. Deze eiwitten zijn betrokken bij processen als ontstekingen en cel verschuivingen en celdood. Electro acupunctuur verbetert de microcirculatie en neuronen morfologie in het ruggenmerg.

In de traditionele Chinese geneeskunst wordt een hernia gezien als een “Bony bi syndrome”. Het is een letterlijke stagnatie (blokkade) van het ruggenmerg. In de meeste gevallen is er een onderliggende deficiëntie. Vaak is dit een Nier Yin of Yang deficiëntie. Met de acupunctuur behandeling is het dan ook belangrijk om niet alleen de stagnatie van het ruggenmerg te behandelen maar ook de eventuele onderliggende patronen. Als we de onderliggende patronen niet behandelen komt de stagnatie zo weer terug.

Ik heb inmiddels al vele dieren met een hernia mogen helpen! Een ander voorbeeld is de rughernia bij Sara. Je kunt hier het verhaal van Sara lezen. Het blijft ontzettend dankbaar werk om een verlamd dier te helpen om weer te kunnen lopen.

Ik hoop dat jouw maatje nooit een hernia krijgt. Maar mocht het toch gebeuren denk dan ook aan acupunctuur!

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs