De behandeling van hernia’s met acupunctuur

Everything is theoretically impossible until it’s done. 
— Robert A. Heinlein

Een hernia is een veelvoorkomende reden dat eigenaren op zoek gaan naar een acupuncturist. En daarin hebben ze groot gelijk!

Een hernia wordt in de literatuur “intervertaral disc disease of IVDD” genoemd. Oftwel een aandoening van de tussenwervelschijf. De tussenwervel schijven zitten tussen de wervels en zorgen ervoor dat de wervels niet tegen elkaar aan kunnen komen en ze helpen het ruggenmerg te beschermen.

IVDD veroorzaakt pijnklachten van de nek en/of de rug. In meer ernstige gevallen kan het ook lijden tot verlammingsverschijnselen. Sommige rassen, waarvan de Teckel een bekende is, hebben meer aanleg tot het ontwikkelen van hernia’s.

Hernia’s zijn bij uitstek een voorbeeld van een aandoening waarbij het combineren van westerse geneeskunde en Traditionele Chinese medicijnkunst (TCM) zeer zinvol is.

ONDERZOEK HEEFT LATEN ZIEN DAT DIEREN MET IVDD DIE BEHANDELD WORDEN MET ACUPUNCTUUR SNELLER HERSTELLEN, BETER HERSTELLEN EN MINDER VAAK LAST HEBBEN VAN HET TERUGKOMEN VAN DE KLACHTEN.

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan over dit onderwerp. Ik zal er een aantal met jullie delen.

In een onderzoek uitgevoerd door Yang et al warden 20 verlamde honden verdeeld in vier groepen. Vijf honden kregen alleen corticosteroiden, vijf alleen electro acupunctuur (EAP), vijf een combinatie van deze twee behandelingen en de laatste vijf honden kregen helemaal geen behandeling. De honden die de combinatie kregen van corticosteroiden met EAP herstelden significant sneller dan de andere honden.

Hayashi and Matera keken naar het effect van EAP bij 50 honden met IVDD. De tijd tot herstel was korter bij de honden die behandeld werden met EAP en ibj de honden die behandeld werden met EAP had een groter percentage herstel van functie.

Een sneller herstel met alleen EAP of in combinatie met een operatie werd ook gezien bij 40 honden die verlamd waren door IVDD (Joaquim et al).

Han et al vonden dat honden die een combinatie kregen van prednison met acupuntuur sneller verlichting van de pijn hadden, sneller herstelden en minder vaak een terugkomst van de klachten hadden.

In een ander retropersepctief onderzoek (Cahyone 2020) deden de resultaten suggereren dat TCVM effectiever is dan conventionele methoden voor de behandeling van verlamming van de achterhand!

Hoe acupunctuur precies werkt bij IVDD is (nog) niet helemaal bekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere mechanismen die een rol spelen. Modulatie van de immunologische en ontstekingsrespons in het ruggenmerg is een van de mogelijke mechanismen. De ontsteking lijkt in gevallen van IVDD belangrijker te zijn dan de compressie bij het ontstaan van neurologische verschijnselen (Jean et al 2010). Een studie liet veranderingen zien in 15 eiwitten in het ruggenmerg na behandeling met acupunctuur. Deze eiwitten zijn betrokken bij processen als ontstekingen en cel verschuivingen en celdood (Liu et al 2010). EAP verbetert de microcirculatie en neuronen morfologie in het ruggenmerg (Jiang et al 2015).

In de traditionele Chinese geneeskunst wordt IVDD gezien als een “Bony bi syndrome”. Het is een letterlijke stagnatie van het ruggenmerg. In de meeste gevallen is er een onderliggende deficiëntie. Vaak is dit een Nier Yin of Yang deficiëntie. Met de acupunctuur behandeling is het dan ook belangrijk om niet alleen de stagnatie van het ruggenmerg te behandelen maar ook de eventuele onderliggende patronen. Als we de onderliggende patronen niet behandelen komt de stagnatie zo weer terug.

Ik behandel regelmatig honden met hernia’s in de praktijk en dit geeft doorgaans hele goede resultaten. Een voorbeeld daarvan:

Acupunctuur kan gebruikt worden bij iedere hond (of kat) met een hernia. Het kan alleen gebruikt worden of in combinatie met westerse therapieën zoals pijnmedicatie, corticosteroïden of een operatie.

UITERAARD HOOP IK DAT JE HET NOOIT MEEMAAKT OM EEN HOND TE HEBBEN MET EEN HERNIA. MAAR MOCHT HET JE TOCH GEBEUREN DAN RAAD IK JE STERK AAN OM ACUPUNCTUUR TOE TE VOEGEN AAN DE BEHANDELING!

Heb je vragen? Schroom niet om ze hieronder te stellen of om contact met mij op te nemen!


Referenties

Cahyone, T. (2020) Comparison of conventional medical treatment to Electro-acupuncture combined with Chinese herbal medicine for the treatment of hind limb paresis and paralysis in dogs and cats: a retrospective study. AJTCVM, 15(1), 43-56

Han, H.J, et al (2010) Clinical effect of additional electroacupuncture on thoracolumbar intervertebral disc herniation in 80 paraplegic dogs. American Journal of Chinese Medicine 38(6): 1015-1025

Hayashi, A.M. and Matera, J.M. (2007) Evaluation of electroacupuncture treatment for thoracolumbar intervertebral disk disease in dogs. JAVMA 231(6): 913-918

Jiang, D. et al (2015) Electro-acupuncture improves microcirculation and neuronal morphology in the spinal cord of a rat model of intervertebral disc extrusion. Neural Regen Res, 10(2), 237-243

Joaquim, J.G. et al (2010) Comparison of decompressive surgery, electroacupuncture and decompressive surgery followed by electroacupuncture for the treatment of dogs with intervertebral disk disease with longstanding severe neurologic deficits. JAVMA 36(11): 1225-1229

Liu, W, et al (2010) Identification of acupuncture specific proteins in the process of electro-acupuncture after spinal cord injury. Neurosci Res, 67(4), 307-316

Yang, J.W. et al (2003) Effects of corticosteroid and electroacupuncture on experimental spinal cord injury in dogs. Journal of Veterinary Science 4(1): 97-101

Holistische dierenarts. Acupunctuur, voedingsadvies en voedingstherapie voor honden en katten.

Hoi, Ik ben Anneke

Op dit blog deel ik informatie over acupunctuur en voeding voor honden en katten. Nieuwe onderzoeken, tips en recepten zullen ook regelmatig langskomen. Veel plezier met lezen!
Vijf praktische tips om de gezondheid van jouw hond of kat te verbeteren
meer blogs